Publicerat 8 maj 2023

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat. På torsdag den 11 maj kommer du ha möjlighet att kolla ditt blodsocker på färgsprakande Run For Pride på kungliga Djurgården i Stockholm och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes. Under våren kommer vi på Diabetes Wellness Sverige även att vara på andra platser och erbjuda gratis blodsockerkoll. För mer info, blodsockerkollen.nu.

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat, där närmare 500 000 personer i Sverige lider av någon form av diabetes. De allra flesta, 85-90 procent har typ 2-diabetes, som ökar mest. Levnadsvanor och ärftlighet är några av orsakerna till att man drabbas av typ 2-diabetes. Risken ökar även med åldern samt om du är överviktig, lider av bukfetma, är stillasittande eller rökare. En av tio är i dag omedveten om att de har diabetes. I Sverige beräknas över 600 000 personer ha diabetes år 2030 om inte utvecklingen bryts. Men många vet inte ens om att de har sjukdomen där 150 000 går runt med diabetes utan att veta om det. Nu har du möjlighet att testa ditt blodsocker gratis och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes.

På torsdag den 11 maj förvandlas Djurgården i Stockholm till en färgsprakande plats med fokus på glädje, fest och gemenskap.
För femte gången går startskottet för Run For Pride som intar Djurgården åter igen med flera hundra deltagare. Eventområdet vid Sjöhistoriska museet på Djurgården öppnar klockan 16.00 med bland annat gratis blodsockerkoll.
- Jag tycker det är kanon att Diabetes Wellness Sverige finns på plats så att man kolla upp hur blodsockret ligger. Det är viktigt att ha koll på sitt blodsocker. Man kan då testa sig innan loppet, för man vill ju inte falla pladask under loppets gång, särskilt inte innan mål, säger Janne Siponen, arrangör för Run For Pride.

- Genom att erbjuda kostnadsfri blodsockerkoll kan vi fånga upp personer som ligger i riskzonen för typ 2-diabetes. Vi kan ge råd om vad man kan göra för att minska risken för att drabbas av sjukdomen eller hänvisa till sjukvården om det skulle behövas. Vid tidigare tillfällen har vi hänvisat cirka tio procent att uppsöka sin vårdcentral, så behovet finns. Vi har märkt att det har varit mycket uppskattat att få möjligheten att kunna testa sitt blodsocker och att hålla koll på sin hälsa. Genom att erbjuda gratis blodsockerkoll vill vi öka medvetenheten om diabetes och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om hur man kan förebygga att få typ 2-diabetes genom att leva ett sundare liv gällande kost, vikt, stress, sömn och motion, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

I dag är det många som har förhöjt blodsocker utan att veta om det. Att konstant ha för högt blodsocker är skadligt för kroppen och innebär en risk att utveckla typ 2-diabetes. Genom att förändra kost- och motionsvanor går det att minska risken för typ 2-diabetes. Ju tidigare det upptäcks, desto tidigare kan man åtgärda det samt minska risken för sjukdomen.
Syftet med blodsockertesterna är att hjälpa människor att i tidigt skede upptäcka att de eventuellt har diabetes eller om de ligger i riskzonen för att utveckla sjukdomen.

Information om diabetes och gratis blodsockerkoll kommer skötas av Diabetes Wellness sjuksköterska på plats. Det är dock viktigt att inte äta eller dricka något, utom vatten, en timme före mätning. Med ett stick i fingret så får du inom två minuter veta om du är i riskzonen för typ 2-diabetes. Ta möjligheten och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes.
Alla är välkomna, både löpare och publik.


Frans

Plats: Run For Pride (vid Sjöhistoriska Museet på Djurgården, Stockholm)
Program: Eventområdet öppnar kl 16.00
PETS RUN startar kl 16.30
Övriga (5 km respektive 10 km) startar kl 17.30
Vinnare presenteras kl 19.00
Kl 17.00 uppträder årets Run For Pride-artist, Frans som vann Melodifestivalen 2016 och tog hem en femteplats till Sverige i Eurovision Song Contest.
Blodsockerkoll: Torsdag den 11 maj, kl 15.00-18.

Kontaktperson: Ann Fogelberg 0707-15 99 85, ann@diabeteswellness.se

För mer info om Run For Pride:
https://www.runforpride.se

Foto: Jonas Norén, Tommy Lindblom

Kommande blodsockerkoller där du kan kolla ditt blodsocker gratis:
Måndag den 15 maj, kl 11-15, Mörby centrum, Stockholm
Tisdag den 16 maj, kl 11-15, Mörby centrum, Stockholm
Onsdag den 25 maj, kl 11-15, Emporia, Malmö
Onsdag den 26 maj, kl  11-15, Emporia, Malmö
Måndag den 29 maj, kl 11-15, Nordstan, Göteborg
Tisdag den 30 maj, kl 11-15, Nordstan, Göteborg
Onsdag den 31 maj, kl 11-15, Nordstan, Göteborg
Ha koll på våra tider och platser för gratis blodsockerkoll på blodsockerkollen.nu