Publicerat 18 oktober 2023

I år, det vill säga 2023, kommer vår systerorganisation DRWF:s ha ett 25-årsjubileum, vilket markerar 25 år av att stötta människor som lever med diabetes i Storbritannien. Tack vare deras supportrar har de hjälpt till att finansiera viktiga forskningsprojekt vid de allra bästa forskningsinstitutionerna i Storbritannien och runt om i världen.

Sedan 1998, då de bildades, har diabetesforskningen kommit långt för att förbättra livet för människor som lever med diabetes. Nya tekniska framsteg inom glukosövervakning och insulintillförsel har förbättrat hanteringen av diabetes för miljontals människor. Med framtida innovationer som det slutna systemet i horisonten, öcellsforskning och transplantationer som förändrar liv, har framtiden blivit ljusare.

DRWF (Diabetes Research Wellness Foundation) har gjort betydande bidrag till att förbättra vår förståelse av diabetes och dess komplikationer. Under 25 år har de finansierat prisbelönt forskning, samt blivit en ledande finansiär av öcellsforskning och transplantation. Deras öcellsfinansierade forskningsprogram har gjort en livsförändrande skillnad för ett litet antal människor som lever med typ 1-diabetes, samt ger hopp om ett framtida botemedel för det bredare diabetessamhället.

År 2004 gav de ett anslag till en öisoleringsanläggning vid Nuffield Department of Surgery vid Radcliffe Hospital i Oxford. DRWF Human Islet Isolation Facility öppnade 2006 och har sedan dess spelat en avgörande roll inom öcellsforskning och transplantation.

Öcellstransplantation
Öcellstransplantation innebär att man extraherar öceller från bukspottkörteln hos en avliden donator och implanterar dem i levern hos någon med typ 1-diabetes. Först utvinns öar från någon som har dött och gett sitt samtycke till att deras organ ska användas för transplantation. Om detta ger ett lämpligt antal öar av god kvalitet kan de erbjudas till någon i behov av en transplantation.

För närvarande är öcellstransplantation endast tillgänglig för personer som lever med typ 1-diabetes som har utvecklat allvarlig hypo-omedvetenhet. De flesta personer med typ 1-diabetes kan hantera hypos på grund av karakteristiska symtom som talar om för dem när deras blodsocker är lågt. Dessa symtom är oerhört viktiga eftersom de uppmanar människor att hantera hypos, vilket förhindrar att deras glukosnivåer sjunker ytterligare.
Människor som har utvecklat hypo-omedvetenhet kan inte känna igen när deras blodsocker är lågt, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser om hypoglykemien inte behandlas.
För Världsdiabetesdagen 2022 producerade de en kort dokumentär som lyfter fram framgångsberättelserna från DRWF-finansierad forskning och stöd.

Prisbelönt forskning
DRWF:s finansierade forskare har också vunnit prestigefyllda priser för sitt arbete. Dr Shivani Misra, mottagaren av ett DRWF 3-årigt kliniskt stipendium 2012, vann 2017 IDF Europe Prize för ung forskare för sin MY DIABETES-studie.
Studien fokuserade på att klassificera typer av diabetes hos personer med tidig diabetes från olika etniska grupper, för att undersöka om etnicitet har en inverkan på diabetespresentation och typ. Ett av de viktigaste resultaten från studien var upptäckten att genetiska former av diabetes är feldiagnostiserade hos personer från etniska minoritetsgrupper.
Maturity Onset Diabetes in Young, diabetes hos unga (MODY) är en sällsynt form av diabetes som förekommer i familjer och orsakas av en mutation i en enda gen. MODY är mycket sällsynt jämfört med typ 1- och typ 2-diabetes, och runt 20 000-40 000 personer i Storbritannien har det.

MY DIABETES
Som en del av MY DIABETES beskrev Dr Misra att sjukvårdspersonal saknar fall av MODY hos individer i sydasiatiska och afrikanska Karibien – som då kanske inte får rätt behandling jämfört med vita européer.
Dr Misra fann också att med hjälp av bredare kriterier, såsom om en person tillverkar sitt eget insulin, identifierade odiagnostiserade fall av MODY i icke-vita etniska grupper. Dr Misra föreslog att användningen av dessa nya riktlinjer skulle kunna hjälpa läkare att bättre diagnostisera MODY och hänvisa fler patienter för genetisk testning.
År 2018 utsågs Dr Misra i Evening Standard 1000 health influencers för sitt arbete med feldiagnostik av tusentals patienter på grund av missuppfattningar om rollen av etnicitet och diabetes. Hon fick också utmärkelsen Outstanding Educator Award vid 2021 Quality in Care Diabetes awards för sin MY DIABETES-studie och är för närvarande medlem i DRWF:s styrelse. 

Studie ledd av Dr Patel
En nyligen publicerad DRWF-finansierad studie, ledd av Dr Kashyap Patel, tittade på användbarheten av autoantikroppstestet på öar hos vuxna och ungdomar som misstänks ha typ 1-diabetes. Denna studie resulterade i att National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ändrade riktlinjerna som föreslår att dessa antikroppar testas i alla kliniska fall.
Autoantikroppar är immunproteiner som av misstag riktar in sig på och reagerar med en persons egna vävnader eller organ. Testet är tillgängligt i rutinkliniken över hela Storbritannien. Den ytterligare fördelen med att mäta dessa antikroppar när någon har stark klinisk misstanke om typ 1-diabetes, särskilt vid debut av vuxna, är dock inte känd. För närvarande utförs det mer allmänt när det råder diagnostisk osäkerhet.
Dr Patel bedömde den genetiska risken för typ 1-diabetes hos ett stort antal autoantikroppsnegativa och -positiva barn och vuxna.
Resultaten av studien tyder på att brist på ö-autoantikroppar i hög grad förändrar diagnosen i den vuxen/sen-debutgrupp som är kliniskt misstänkt typ 1-diabetes. Detta underströk vikten av rutintestning för ö-autoantikroppar vid diagnos hos alla patienter som misstänks ha vuxen-/sen-debut typ 1-diabetes.

Samarbete med andra diabetesorganisationer
DRWF har också samarbetat med andra ledande brittiska diabetesorganisationer och medicinska institutioner om viktig forskning. Under 2020 delfinansierade de ett projekt om graviditetsdiabetes, som avslöjade de 10 bästa frågorna om gravida kvinnor som lever med diabetes.
Omkring 38 000 kvinnor med diabetes föder barn i Storbritannien varje år (5 % av graviditeterna) och antalet ökar. Detta kan orsaka komplikationer under graviditet och förlossning, och kan ha långtidseffekter för mor och barn, såsom hjärt-kärlsjukdom.
Listan som tagits fram av forskningsstudien avslöjade de tio främsta forskningsfrågorna som kvinnor, deras stödnätverk och sjukvårdspersonal är överens om är de viktigaste för forskning att ta itu med vid diabetes och graviditet. Med resultaten som är tillgängliga för allmänheten hoppas man att projektet kommer att uppmuntra finansieringen av forskningsstudier som rör diabetes och graviditet och i linje med prioriteringarna för dem som påverkas av det. 

Utvecklad teknik
När den första blodsockermätaren utvecklades 1971, hyllades den globalt som ett viktigt steg i att främja vården av människor som lever med diabetes. För första gången gjorde mätare det möjligt för människor att själv övervaka sina blodsockernivåer hemma. När mätarnas noggrannhet och portabilitet förbättrades, blev de standardmetoden för snabba blodsockertestning för både patienter och vårdpersonal.
År 1999 avslöjades nästa steg i blodsockertestning när Medtronic släppte världens första kontinuerliga glukosmätare (CGM). Sof-sensorn var en liten, bärbar enhet som kontinuerligt spårade en användares blodsockernivåer under en hel dag. Detta var en betydande utveckling inom diabetesteknologin som sedan dess har förbättrats avsevärt.

Moderna CGM-system är designade för att vara små, bekväma enheter som kan skannas med en smartphone, vilket möjliggör Bluetooth-parning med larm för glukos. Under de senaste åren har Abbotts FreeStyle Libre, en flash-glukosmätare som kontinuerligt lagrar glukosdata, gjorts tillgänglig på NHS för personer som lever med diabetes.
År 2022 blev Dexcom One den första realtidskontinuerliga glukosmätaren (rt-CGM) tillgänglig på apotek i Storbritannien. Monitorn kräver ingen skanning och eliminerar behovet av fingerstickstest.
År 2021 har CGMs blivit mer allmänt tillgängliga för patienter som bor i Storbritannien tack vare en utrullning av NHS för personer som lever med typ 1-diabetes. Siffror som släppts av NICE fann att 125 000 personer som lever med typ 1-diabetes använde livsförändrande CGM för att hantera sitt tillstånd, vilket eliminerar behovet av dagliga fingerstick för att kontrollera glukosnivåerna.

Insulintillförsel
Injektioner har varit standardpraxis för att administrera insulin i över 100 år, ända sedan upptäckten av det livräddande läkemedlet 1921. Till i dag använder miljontals människor som lever med typ 1- och typ 2-diabetes dagliga injektioner av insulin för att kontrollera deras glukosnivåer.
I likhet med glukosövervakningssystem, innehåller insulinpennor nu modern teknik för att maximera deras potential. Smarta insulinpennor, som har en inbyggd minnesfunktion för att registrera tidpunkt, datum och mängd insulin som administreras, fungerar tillsammans med smartphone-appar för att övervaka när en användare ska injicera insulin.
Medan kvaliteten och effektiviteten hos injektionsnålar, injicerbart insulin och injektionspennor gradvis har förbättrats över tiden, är det näst största genombrottet för insulintillförsel en övergång från dagliga injektioner.
Det enda andra alternativa tillförselsystemet, insulinpumpar, har utvecklats snabbt sedan de introducerades på 1980-talet. Under de senaste två decennierna, tillsammans med skapandet av CGM, erbjuder det slutna systemet (även känd som "konstgjord bukspottkörtel") ett nytt alternativ för personer med diabetes.
Hybridsystemet med sluten slinga består av en kontinuerlig glukosmonitor (CGM) som skickar information till och arbetar samtidigt med en insulinpump. Efter att CGM skickar information om glukosnivåer till insulinpumpen, körs en beräkning för att fastställa hur mycket insulin som behöver tillföras kroppen för att hålla blodsockernivåerna inom en hälsosam intervall.
Det slutna systemet har hyllats mycket av forskare och nya utkast till riktlinjer har föreslagit att den nya tekniken kan gynna 105 000 personer som lever med typ 1-diabetes i Storbritannien.

25 år av forskning
Under de senaste 25 åren har DRWF sett att antalet personer som lever med diabetes mer än fördubblats, till över 5 miljoner. Även om det har varit några stora milstolpar i diagnos, behandling och vård av diabetes under denna tid, har deras arbete aldrig varit viktigare.
I 25 år har de stöttat människor som lever med diabetes genom att öka medvetenheten, vara värd för utbildningsevenemang och finansiera viktiga diabetesforskningsprojekt.
Tack vare generositeten hos deras fantastiska supportrar har de bidragit till forskning som inte bara främjar vår förståelse av diabetes utan ger fördelar i praktisk mening genom förbättrad vård och behandling. De existerar nästan helt på frivilliga intäkter via individuella donationer, arv, stiftelser och anslag för att stödja dessa projekt som för dem närmare att hitta ett botemedel mot diabetes.

Källa: DRWF
Foto: DRWF