Publicerat 9 augusti 2023

När David blev väldigt smal, åt inte så mycket, kissade mycket och var blek, anade hans mamma att något inte var som det skulle.
- Min mamma tog med mig till grannen för att kolla mitt blodsockervärde, vilket visade på 34, så det blev akut in på Halmstad sjukhus, säger David.
Han fick då som sjuåring diagnosen typ 1-diabetes, och härom veckan åkte han 35 mil på skateboard för att uppmärksamma diabetes.


När David Åström, 25 år, var 7 år, fick han diagnosen typ 1-diabetes. Han kommer ihåg att det var under stormen Gudrun, då elen slogs ut och träd föll omkull.
I och med att han hade smalnat av, hade ingen aptit, kissade mycket och var blek, anade hans mamma att något inte var som det skulle och tog honom till grannen där han kunde kolla sitt blodsocker. Med 34 i blodsockervärde blev det akut in på Halmstad sjukhus, där han fick ligga i tre veckor.
- Jag fick lära mig om diabetes och var snabb på att lära mig att ta mina egna sprutor, fortsätter David.
Tillbaka i skolan var hans lärare och klasskamrater till mycket stor hjälp.
- Jag hade en fantastisk lärare och kom ihåg hur vi förklarade på griffeltavlan om vad diabetes var och varför man behövde insulin.
Fast ibland kunde han glömma sin diabetesväska i till exempel matsalen, där hans klasskompisar fick passa upp honom.
- Jag fick hjälp av både läraren och mina klasskompisar, så det mesta har varit mycket positivt under skoltiden.  
I högstadiet kom han ihåg att han hamnade i koma, samt vid två andra tillfällen, varav en gång hemma, då hans föräldrar väckte honom med socker och honung. Och vid ett flertal gånger har han blivit för låg, men inte hamnat i koma.
Från början tog han bara sin sprutor, men efter ett tag fick han en Libre och i dag har han Omnipod samt Dexcom G6.
- Jag har fått bra hjälp med min Dexcom. Det är stor skillnad där jag kan se alla värden i min telefon.

Medveten hur kosten påverkar honom
När det gäller kosten så vet David hur hans blodsocker fungerar och dricker ingen alkohol.
- Jag har blivit mer medveten om hur kosten hänger ihop med livsstilen, där jag får tänka på vad jag äter. Jag äter chips någon gång ibland, men oftast blir det grönsaker med dipp istället, berättar David.
Till frukost har han sett att han mår bra av ägg och banan. Och när han äter en pizza så vet han att hans blodsocker går upp.
- Jag tänker då, hur kan jag förbereda med insulin, för att på bästa sätt äta en pizza.
I och med att han gillar och träna så har han också märkt hur det påverkar honom.
- Jag mår bra av träning och ser att det hjälper mig mycket i min diabetes. Där motion före och efter maten är bra för mitt blodsocker.
David har många vänner kring sig som har stöttat honom.
- Diabetes är en kamp som man får kämpa med hela livet, och med rätt hjälp och goda vänner runt omkring sig som kan stötta, klarar man det bättre. Det är superviktigt.

Skejtade 35 mil för att uppmärksamma sin sjukdom
I och med att David gillar att träna och har bland annat skejtat sedan han var elva år, ville han skejta för att uppmärksamma diabetes.
- Jag har skejtat i parker och på streetramper, och är väldigt van vid och älskar att göra det jag är bra på, förklarar David.
Den 18 juli bestämde han sig för att skejta mellan Halmstad och Kalmar, en stäcka på 25 mil för att uppmärksamma diabetes.
- Fast det blev längre. Jag hade bestämt att jag skulle åka kust till kust och såg att det var en cykelled mellan Halmstad och Kalmar som jag kunde använda mig av, och så hade jag en del vänner utmed vägen som jag kunde bo hos. Fast ibland körde jag fel och vissa sträckor var jag tvungen att hitta andra vägar.
I sin ryggsäck som han hade med sig fanns ombyte, badshorts, tandborste, dextrosol, sprutor och insulin, där insulinet fick ligga tillsammans med en kylklamp i ryggsäcken.
Men redan under första dagen blev det något fel på Omnipodden, så han var tvungen att ta sprutor. Men i och med att hans sprutor inte fungerade så bra, så fick han ringa efter ett recept på nya sprutor och hämta upp dem i Ljungby. Samtidigt ringde han efter en ny Omnipod och kunde hämta upp den tre dagar senare i Växjö.
Totalt blev det 35 mil, med ett snitt på åtta timmar om dagen. Och på sjätte dagen var han framme i Kalmar.
- Jag tycker allt gick bra och hade en ett fint blodsockervärde under resan.
Under hans resa på sin skateboard lyckades han samla in 10 130 kronor till Diabetesfonden.
- Det var väldigt roligt och utmanade. Jag får se om jag gör det igen. Men efter en hel del träningsvärk, mest i vaderna, ska jag nu bara vila. Denna resa är slut för denna gång, men min diabetesresa fortsätter, avslutar David.

Tips till andra med typ 1-diabetes:
- Äg din diabetes, bli inte begränsad.
- Det finns mycket som man kan lära sig. Ta hjälpmedel av kosten.
- Våga fråga. Tveka inte att fråga omgivningen om du blir för låg om något ätbart.
- Man kan göra så mycket fast man har diabetes.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat