Publicerat 29 maj 2024

Kinesiska forskare uppger sig ha botat en patient från diabetes med hjälp av användning av cellterapi. Behandlingen, som utvecklats av ett team från Shanghai Changzheng Hospital, Centre for Excellence in Molecular Cell Science samt Renji Hiospital, beskrivs i tidskriften Cell Discovery, enligt South China Morning Post.

Den behandlade patienten var en 59-årig man som hade så kallad typ 2-diabetes och var i behov av att få flera insulininjektioner dagligen.

59-åringen genomgick den experimentella celltransplantationen i juli 2021. Elva veckor senare var han enligt tidskriften inte längre i behov av extra insulin, och hans orala medicinering i syfte att kontrollera blodsockernivåerna minskades gradvis för att sedan helt upphöra ett år senare.

- Jag tror att den här studien innebär ett viktigt framsteg på området för cellterapi mot diabetes, säger Timothy Kieffer, professor på institutionen för cellulär och fysiologisk vetenskap på University of British Columbia i Kanada, i en kommentar enligt South China Morning Post.

Kina har världens högsta förekomst av diabetes i befolkningen. Enligt International Diabetes Federation finns det 140 miljoner människor med diabetes i landet, varav omkring 40 miljoner är beroende av livslånga insulininjektioner.

https://timesofindia.indiatimes.com/home/science/breakthrough-in-diabetes-treatment-chinese-researchers-successfully-cure-patient/articleshow/110452154.cms

Källa: placera.se