Publicerat 15 maj 2018

Det finns olika typer av vinäger där de vanligaste är; rödvins-, vitvins-, balsam- och äppelcidervinäger, vilka även har positiva hälsoeffekter. Vinägern kan även förbättra kroppens blodsockerkontroll och minska blodsockerhöjningen.

Vinäger kan vara en nyttig smakhöjare. Randomiserade, kontrollerade studier av personer både med och utan diabetes tyder på att två teskedar vinäger i maten kan förbättra kroppens blodsockerkontroll och minska blodsockerhöjningen efter en måltid med cirka 20 procent. (1) Att tillsätta lite vinäger i potatissalladen eller riset (som japanerna gör med sitt sushiris) eller att doppa bröd i balsamvinäger kan minska den blodsockerhöjande effekten av sådana här livsmedel med högt glykemiskt index.

Vinägerns blodsockersänkande effekt har varit känd i över tjugofem år, men den bakomliggande mekanismen är fortfarande oklar. (2) Ursprungligen trodde man att vinäger för magsäcken att tömmas långsammare, men intag av vinäger mellan måltider tycks också hjälpa. Exempelvis hade typ 2-diabetiker som tog två matskedar äppelcidervinäger vid läggdags bättre blodsocker när de vaknade på morgonen. (3) Konsumtionen av inlagda grönsaker eller vinägerpiller verkar däremot inte ha samma effekt. (4) Och man ska inte hälla i sig vinäger i större mängder, eftersom det kan fräta på matstrupen. (5)

Vinäger kan också hjälpa mot polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), förbättra blodkärlens funktion och bidra till minskad mängd kroppsfett.
En matsked äppelcidervinäger per ag återställde äggstockarnas funktion inom några månader hos fyra av sju kvinnor med PCOS. (6) En matsked risvinäger gav akut förbättrad artärfunktion hos postmenopausala kvinnor. Än så länge vet vi inte varför, men acetat från ättiksyran i vinägern verkar kunna leda till förbättrad kväveoxidproduktion. (7)

Den effekten kan förväntas leda till lägre blodtryck, och det finns faktiskt en studie som hävdar att blodtrycket förbättras av en matsked vinäger om dagen. (8)

I motsats till vad de gamla huskurerna säger, verkar vinäger däremot inte vara någon effektiv behandling mot huvudlöss, (9) men kan fungera för viktminskning. I en dubbelblind, placebokontrollerad (men vinägerföretagsfinansierad) studie fick ett antal överviktiga patienter dagligen inta en vinägerdryck som innehöll en eller två matskedar äppelcidervinäger, eller en placebodryck som smakade precis som vinäger trots att den inte innehöll någon ättiksyra. Båda vinägergrupperna gick ned avsevärt mer i vikt än kontrollgruppen. Även om effekten var blygsam – cirka två kilo på tre månader – visade datortomografier att personerna i vinägergrupperna förlorade en betydande del av sitt ”viscerala” bukfett som särskilt förknippas med risk för kronisk sjukdom. (10)

Det finns alla möjliga sorters spännande vinägersorter att prova, med smak av till exempel fikon, persika och granatäpple.

Ur boken: Konsten att inte dö av Michael Greger, M.D. och Gene Stone
Foto: pixabay

1. Johnston CS, Steplewska I, Long CA, Harris LN, Ryals RH. Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):74-9.
2. Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed. 2006; 8(2):61.
3. White AM, Johnston CS. Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes Care. 2007;30(11):2814-5.
4. Johnston CS, White AM, Kent SM. Preliminary evidence that regular vinegar ingestion favorably influences hemoglobin A1c values in individuals with type 2 diabetes mellitus. Diabetes Res Clin Pract. 2009;84(2):e15-7.
5. Chung CH. Corrosive oesophageal injury following vinegar ingestion. Hong Kong Med J. 2002;8(5):365-6.
6. Wu D, Kimura F, Takashima A, et al. Intake of vinegar beverage is associated with restoration of ovulatory function in women with polycystic ovary syndrome. Tohoku J Exp Med. 2013;230(1):17-23.
7. Sakakibara S, Murakemi R, Takahasi M, et al. Vinegar intake enhances flow-mediated vasodilation via upregulation of endothelial nitric oxide synthase activity. Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(5):1055-61.
8. Kajimoto O, Ohshima Y, Tayama K, Hirata H, Nishimura A, Tsukamoto Y. Hypotensive effects of drinks containing vinegar on high normal blood pressure and mild hypertensive subjects. J Nutr Food. 2003;6:61-68.
9. Takano-Lee M, Edman JD, Mullens BA, Clark JM. Home remedies to control head lice: assessment of home remedies to control the human head louse , Pediculus humanus capitis (Anoplura: Pediculidae). J Pediatr Nurs 2004;19(6):393-8.
10. Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem. 2009;73(8):1837-43.