Publicerat 8 december 2021

Per fick sin diagnos typ 1-diabetes när han var 25 år.
- Det första jag märkte var att jag ofta var hungrig och att jag fick ont i magen efter att jag hade ätit och så drack jag mycket vatten, som jag tyckte var det godaste som fanns på planeten, säger Per.
Han gjorde då en egen research och misstänkte att han kunde ha diabetes, vilket skulle visa sig vara sant.

Per Johansson, 27 år, fick diagnosen typ 1-diabetes för två år sedan. Med symtom som magsmärtor, törst, trötthet, sockersug samt att han ofta gick på toaletten, insåg han att det lutade åt diabetes. Men egentligen började det med stickningar i fingrarna. Då trodde han att han kunde ha Carpal tunnel syndrome (CTS), eftersom han sitter mycket vid tangentbord som spelprogrammerare. Han sökte då vård för sina fingrar och skrev in sig till en sjukgymnast, men det skulle visa sig att det inte behövdes.
Det var inte förrän han plockade svamp ute i skogen hos sina föräldrar och drack en och en halv liter vatten efteråt som han anade att han kunde ha diabetes.
- Jag hade även ett stort sötsug och kunde äta flera piggelinglassar efter jobbet, fortsätter Per.
Han fick en tid för provtagning på måndagen och efter någon timme ringde läkaren och sa att han skulle ta sig till Södersjukhuset.
- Jag hade då ätit en frukost på Mc Donald’s bestående av en macka och  juice.
Väl inne på akuten på sjukhuset visade det sig att han hade 36 i blodsockervärde och att han skulle behöva läggas in.
- Min tanke då var att jag inte hade tid med det eftersom det var mycket och göra på jobbet. Jag behövde ju jobba och svarade läkaren det i all hast.
Men han lydde läkarens order och skrevs in.

Pers Freestyle Libre underlättar för honom
Under sin sjukhustid, på fyra dagar, pluggade han på vad han kunde äta, förde diabetesdagbok och fick lära sig ta sina sprutor.
- Efter utskrivningen, i början, var det väldigt svårt. Jag hade sett skräckexempel och ville inte påverka mitt blodsocker, så jag bytte ut spaghetti och ris till blomkålsris och zucchini istället, berättar Per.
I dag äter han en normalkost, men helst inte pizza, vitt bröd eller godis.
- Jag doserar istället mer insulin beroende av kost och mår bättre i dag än innan diagnosen.
På den senaste kontrollen låg hans blodsocker stabilt på 96 procent inom målområdet.
Ett halvår efter sin diagnos fick han en Freestyle Libre, som har underlättat för honom, och han fortsätter att ta sina sprutor.
- Jag märker knappt att jag har diabetes.
När jag frågar honom om han har funderat på pump, svarar han:
- Det kanske hade varit enklare, men jag tycker det är skönt att inte ha en extra manick på kroppen utöver Freestyle Libre-sensorn.
Cirka tio gånger per dag kollar han sitt blodsocker.
- Jag kollar det runt två gånger efter varje måltid för att se att det går åt rätt håll.
I dag har Per hittat sin rytm och tar sitt insulin en kvart, tjugo minuter innan måltid, där hans blodsockervärde mestadels ligger mellan 5 till 7.
- Samtidigt är det ju väldigt individuellt. Jag har inte fått några komplikationer, och aldrig varit under 2,3 i blodsockervärde, avslutar Per.
Anledningen till att han fick sin diagnos tror han beror på att han levde ett stressigt liv och inte hade så bra kost. I dag är han mer medveten om vad han äter och mår bra.

Tips till andra typ 1-diabetiker:
- Läs på om sjukdomen på nätet
- Se över din kost i början och lär dig hur mycket du ska dosera.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat