Publicerat 27 september 2021

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre?  Bockhornsklöver har använts länge inom folkmedicinen, framför allt för att stabilisera blodsockret.

Könshormonet testosteron finns hos både män och kvinnor, men nivåerna är betydligt högre hos män. Det styr allt från skäggväxt och muskelmassa hos mannen till bibehållandet av manliga drag och sexuell lust. Det manliga könshormonet har också till uppgift att upprätthålla fysisk och psykisk prestationsförmåga. Testosteronet har alltså betydelse för välbefinnandet. 

Mannens testosteronnivåer ökar kraftigt under puberteten. Det är inte förrän i 40-års ålder som nivåerna minskar på naturlig väg, och är man frisk påverkar det vanligtvis inte kropp eller sinnesstämning. Men ökad ålder, hjärt-kärlsjukdomar, sömnbrist och depression kan leda till lågt testosteron. 

– Vad som är normal testosteronnivå är svårt att säga, det är individuellt, men en låg nivå av testosteron är ofta förknippad med mindre muskelmassa och ökad fettmängd. Mannen kan också känna nedstämdhet, trötthet, irritation och ilska. Låga nivåer av testosteron kan i förlängningen öka risken att få högt blodtryck, diabetes och ökade blodfetter, säger örtexperten Jan G Bruhn som är apotekare och professor i farmakognosi.

Om testosteronnivåerna av någon anledning sjunker till en nivå under den normala, känner mannen av det i form av minskad sexuell drift, men även intresset för sex sjunker. Om testosteronnivån fortsätter att sjunka minskar även förmågan att få och behålla en erektion. 

Ett tecken på testosteronbrist kan vara avsaknad av morgonerektion, men om mannen har normala nivåer och ändå saknar sexuell förmåga och lust, då har problemet med något annat än hormonnivå att göra.

Manlighet som minskar
När en man bibehåller sina testosteronnivåer längre upp i åldern medför det mer energi och en känsla av att känna sig ung och vital.

En studie som publicerades av New England Research Institute visade att dagens västerländska män har en historiskt låg testosteronnivå. Den har minskat med ungefär en procent per år under perioden 1987–2002. Det vill säga, en person som var 65 år gammal år 2002 hade en 15 procent lägre testosteronnivå än en 65-åring år 1987. Orsaken till denna minskning är oklar.

Att förändra sin livsstil påverkar situationen på sikt. Den som börjar träna mår mycket bättre, för träningen gör att en lägre testosteronnivå stiger. En hälsosam kost, och framför allt ett minskat sockerintag, liksom att äta lagom mycket och att dra ner alkoholintaget ger energi, ork och lust tillbaka. Män med testosteronbrist kan också uppleva att de är mindre attraktiva och att deras ”manlighet” minskat.

För att ytterligare stödja återtagandet av normala testosteronnivåer kan örter, vitaminer och mineraler vara ett framgångsrikt tillägg.

– Vill man inte ta ett hormontillskott för att öka testosteronnivån så finns det kosttillskott som kan hjälpa till. Till exempel finns det stöd i studier att mineralet zink kan vara viktigt för produktionen av testosteron. Rapporter har visat att om mannen har zinkbrist så kan ett ökat zinkintag höja testosteronnivån, säger Jan G Bruhn.

Zink spelar inte bara en viktig roll för normal hormonproduktion, mineralet bidrar även till normal fertilitet och reproduktion.

Må bättre med bockhornsklöver
Det finns forskning som visar på en koppling mellan manlig fertilitet och D-vitamin. Magnesium ger stöd till musklerna och minskar känslor av trötthet och utmattning.

En intressant ört är bockhornsklöver som länge använts inom folkmedicinen. Framför allt för att stabilisera blodsockret.
– Medicinalväxten bockhornsklöver har använts i maten för att få upp aptiten, och hade man typ 2-diabetes så mådde man bättre när man kryddade med bockhornsklöver. 

– Det finns också några små studier, som dock inte är övertygande, men som visar att örten har viss effekt på kolesterolet, säger Jan G Bruhn.

Att bibehålla vigör och energi längre upp i åldern är förstås något vi alla vill. Jan G Bruhn menar att detta ska ses ur ett helhetsperspektiv: Börja med att lägga om kosten och ät så hälsosamt som möjligt. Är du överviktig – ta bor överflödskilona för det ger bättre blodsocker, blodtryck och minskar på blodfetterna. Ägna dig åt någon form av fysisk aktivitet varje dag. En timmas hård träning tre gånger i veckan gör lite skillnad om du har ett stillasittande jobb – så rör dig hellre varje dag. Det är lika viktigt att minska på stressen och vara noga med sömnen.
– När vi blir äldre minskar kroppens förmåga att producera egna ämnen och även upptaget av näring reduceras. Då kan ett kosttillskott som ger ökad energi vara ett komplement, säger Jan G Bruhn.
Bockhornsklöver tycks bland annat dämpa upptaget av socker i magsäcken och stimulera insulinproduktionen vilka båda leder till sänkt blodsocker. Den bidrar även till att dämpa inflammation vilket kan förklara att den har effekt på så många områden.

Källa: Kurera/Inger Palm

Bockhornsklöver är en ettårig ört som används som krydda, främst i persisk, indisk och thailändsk matlagning. Örten växer vilt från östra medelhavsområdet till Kina, men odlas över hela världen. (Wikipedia)