Publicerat 28 oktober 2019

Ebba Wallenberg, handbollsspelare på elitnivå, fick typ 1-diabetes när hon var elva år. Efter att hon ofta fick gå upp och kissa på nätterna så misstänkte hennes föräldrar att hon kunde ha diabetes.

- I och med att min lillebror hade typ 1-diabetes och att min mamma jobbar med diabetes så förstod mina föräldrar rätt tidigt att även jag kanske hade diabetes, säger Ebba.

Ebba Wallenberg, 18 år, har levt med typ 1-diabetes sedan hon var elva år. Det misstänktes att hon hade diabetes då hon ofta fick gå upp och kissa på nätterna. I och med att hennes lillebror hade typ 1-diabetes och att hennes mamma jobbar med diabetes trodde hennes föräldrar att Ebba också kunde ha diabetes. De åkte då och kollade upp det på en diabetesmottagning där de kunde konstatera att så var fallet, det vill säga att hon hade typ 1-diabetes. Ebba blev då inlagd på sjukhus några dagar innan hon blev utskriven och fick börja att ta sina egna sprutor.
- Jag fick lite hjälp i början. Annars har jag mer eller mindre klarat mig själv. Men vissa klasskompisar under skoltiden tyckte det var läskigt att se sprutor, fortsätter Ebba.

Hon har sedan hon fick diagnosen typ 1-diabetes endast tagit sprutor. I och med att hon har tränat mycket genom åren så har det aldrig varit aktuellt med pump för henne.
- Jag har inte tyckt att det har funkat med pump för mig.
För några veckor sedan opererade hon in en Eversense på armen med ett chip som är kopplat till hennes telefon där hon kan läsa av sina värden.
- Den är kopplad via bluetooth till min mobil så jag får mina värden hela tiden och behöver inte läsa av den utan den varnar om mitt blodsockervärde är för högt eller för lågt.

Ebba har klarat sig rätt bra utan några direkta komplikationer, förutom att hon har svimmat vid två tillfällen, då hon har haft för lågt blodsockervärde. Vid ett tillfälle ramlade hon så illa så att hon slog huvudet i ett stengolv, vilket gjorde att fick hon åka ambulans in till sjukhuset. Annars har det varit komplikationsfritt för Ebba.

Noga att hålla koll på sitt blodsockervärde
Ebba har alltid tyckt det har varit kul med sport och när hon var nio år började hon spela handboll.
- Jag hade en del kompisar som spelade handboll så det blev ett naturligt val. Min bror spelar också handboll, berättar Ebba.
Hennes diabetes har inte begränsat henne för att nå sina mål inom idrotten. Ebba är en mycket målinriktad idrottstjej som sedan tre år tillbaka spelar på elitnivå med träningar sex till sju dagar i veckan.
- Under säsong spelar vi oftast match en dag i veckan och åker oftast på mästerskap på sommaren.

Ebba har varit runt hela Sverige på tävlingar samt även spelat U-17 EM i Slovakien och U-18 VM i Polen.
- I somras var jag även med på EM i Ungern.
Inför träningar och tävlingar är hon noga med att kolla sitt blodsocker.
- Innan träning är det optimalt att jag ligger under 10 i blodsockervärde, där jag inte vågar chansa. Så antingen äter jag något innan träningen eller så tar jag insulin.

Tidigare spelade hon i Lugi HF men bytte till Eslöv nu i våras där hon trivs bra. Hon är en viktig spelare i det svenska ungdomslandslaget och har tilldelats Accu-Chek idrottstipendium för sina idrottsliga insatser inom handboll. Hennes diabetes har aldrig begränsat henne för att nå sina mål inom idrotten och i skolan.
- Jag tror det är för att man är tvungen att hålla koll på många olika saker samtidigt. Man ska kunna prestera på träningar och matcher, samtidigt som man måste äta rätt saker i rätt tid. Det går att få ihop träning och diabetes bara man vet vad man håller på med, avslutar Ebba.

Text: Ann Fogelberg
Foto: 
Christoffer Borg Mattisson