Publicerat 20 oktober 2021

Britt fick diagnosen typ 2-diabetes år 2009.
- Jag kommer ihåg att jag var väldigt törstig och drack tre flaskor Ramlösa i bilturen på åtta mil varje gång jag körde och fattade ingenting, säger Britt.
Vilket senare visade sig att hon hade typ 2-diabetes.

Britt Morell Larsen, 70 år, fick sin diagnos typ 2-diabetes 2009, men tror att hon har haft diabetes under en längre tid innan. Hon var då mitt i sin karriär där allt rullade på och hade ingen tid för att känna efter hur hon mådde.
- Den sista jag tänkte på var mig själv, fortsätter Britt.
År 2009 då hon fick sin diagnos typ 2- diabetes fick hon även Metformin utskrivet. Under många år åt hon Metformin, men efter att hennes mage började krångla med flertalet diarréer om dagen insåg hon att det inte kunde fortgå.
- Jag sa till min diabetessköterska att jag var trött på min mage med akuta diarréer tio gånger per dygn. De såg också att jag inte hade några vitaminer i kroppen, fick då Trajenta utskrivet för drygt ett år sedan, vilket funkar mycket bättre.
Så i dag äter hon en tablett om dagen och har längre inga problem med magen.
Kort efter att hon fick diagnosen typ 2-diabetes sa hennes mamma att hon skulle kolla upp sin sköldkörtel.
- Min mor har alltid känt efter hur hon mår och även sett hur jag mår så hon sa till mig att jag skulle kolla upp min sköldkörtel.
Och mycket riktigt.  Det var inte som det skulle med hennes sköldkörtel, vilket resulterade att hon fick Levaxin utskrivet av hennes observanta läkare.
- Jag hade då en underbar läkare som var mycket omtyckt och väldigt noga, vilket kändes tryggt.

Känner direkt när hon misskött sig gällande kosten
Britt känner direkt när hennes blodsocker är för högt och mäter sitt blodsockervärde cirka två gånger i månaden och har lärt sig vad som höjer hennes blodsocker.
- Fika är inget bra för mig. Jag känner direkt när jag har misskött mig. Jag vet med mig när jag har intagit något som jag inte ska äta. Jag var godisoman under hela min uppväxt och vräkte i mig godis. Men i dag äter jag aldrig godis.
Britt märker även att hennes långtidssocker ligger på en normal nivå.
- Nu ligger mitt långa blodsockervärde på 48, men för några år sedan låg det på 54-58. Då ville de sätta in insulin. Men jag upplevde det som något negativt. Och de hade inte informerat mig om jag kunde få det ena eller det andra eller om jag skulle behöva ta sprutor. Så jag tackade ”nej”.
Men på grund av att hon ändrade sin kost så stabiliserades även hennes blodsockervärde.
Förutom att hon har slutat äta godis äter hon annars det mesta men är sparsam med potatis, pasta och bröd.
- Jag tar för mig det jag vill ha och det som jag mår bra av. Det blir mycket grönsaker och mycket soppor som morot, gröna ärtor och även gulasch. Jag är en soppoman.
Så det blir ofta soppa till lunch för Britt.
- Till middag vid fem-sex-tiden blir det ofta fisk, kyckling, köttbullar eller annat nötkött. Jag äter bara nötkött om jag äter kött. Grillade grönsaker och sallad till är mums.
Britt märker direkt när hon äter sötsaker och att hon inte gillar det på samma sätt som tidigare, där hon inte längre har samma sötsug.
- I dag mår jag illa om jag sväljer en sked kladdkaka. Det upplever jag äckligt!
Som dryck väljer hon gärna vatten. Men på grund av sin astma, som hon fick för cirka 30 år sedan, så funkar bubbelvatten bättre för henne då hon får ”motriv” i halsen.

Går tre till fyra kilometer om dagen
Typ 2-diabetes finns i släkten där hennes pappa också hade typ 2-diabetes. Fast hon själv har diagnosen så upplever hon sig själv som frisk.
- Jag lever så gott som jag kan, som om jag inte hade haft diabetes.
Förutom att hon tänker på vad hon äter går hon även sina tre till fyra kilometer per dag. Hon gör också sina speciella rörelser hemma direkt efter frukost för att hålla sig rörlig, trots sin artros i båda höfterna samt i knäna och i vänster fot.
- Nu under pandemin har jag gått upp i vikt. Men jag brukade fasta två gånger per år, förr i tiden, men nu har det inte blivit på två år. Men mitt blodsocker ligger i alla fall på en jämn nivå, mellan sex och sju efter maten, beroende på vad jag har ätit, annars ligger det på fem plus eller minus, avslutar Britt.

Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Ät frukt istället för juice.
- Försök avhålla dig från varm kokt potatis, bröd och pasta.
- Notera vad du äter och dricker när du mäter ditt blodsocker och se hur du reagerar.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat