Publicerat 5 juni 2018

Sedan 1987 har SFSD, Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård, utsett årets diabetessköterska. I april blev det Ann-Cathrine Wiklander på Österåsens Hälsohem i Sollefteå som blev den lyckliga vinnaren.

Varje år utser SFSD, Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård, en diabetessköterska som utmärkt sig inom vården. I april blev det Ann-Cathrine Wiklander på Österåsens Hälsohem i Sollefteå som kammade hem priset som Årets Diabetessköterska 2017. Ann-Cathrine har arbetat som distrikts- och diabetessköterska i flera år och började tidigt intressera sig för diabetes.

- Jag har länge varit intresserad av diabetes och jobbat aktivt med diabetes i tio år. Jag har även en son som har diabetes typ 1 sedan han var sju år, säger Ann-Cathrine.

På Österåsens Hälsohem började hon för sex år sedan och är den enda diabetessköterskan där.

- Jag ser varje individ där alla har olika förutsättningar, förklarar Ann-Cathrine.

Tillsammans med kostrådgivare, dietister och sjukgymnaster på plats har hon en femveckors hälsokurs för diabetiker (mest typ 2), överviktiga och andra som behöver ändra sin livsstil. Österåsens Hälsohem är det enda landstingsägda hälsohemmet i Sverige dit gäster från hela Sverige kommer. På kurserna är de i snitt 45 personer som kommer dit på en basvecka och bor, tränar och äter deras hälsosamma mat i en vacker miljö. Efter en vecka åker de hem, motiverade till en beteendeförändring, och praktiserar själva de kost- och träningsråd som de har lärt sig under basveckan. Efter några veckor är de tillbaka på hälsohemmet igen och är där i tre veckor för att sedan komma tillbaka en vecka för uppföljning efter ett halvår.

- Alla är välkomna. Det enda vi kräver är att man kan klara sin egna personliga omvårdnad.

Österåsens Hälsohem har funnits sedan 1981 och har öppet året runt för olika kurser, t ex stress- och viktbehandling, smärta samt individuella upplägg förutom fyra veckor på sommaren. Många kommer även dit på weekendkurser och för egna pengar.

Ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor
Ann-Cathrine trivs mycket bra på hälsohemmet.

- Man gör verkligen nytta i vardagen för folk och det känns så gott att få hjälpa till. Jag har ett fantastiskt jobb, fortsätter Ann-Cathrine.

När uttagningen till Årets Diabetessköterska var, hade hon ingen aning om att hon var nominerad och trodde aldrig att hon skulle få priset. Det var hennes arbetsgivare som hade skickat in nomineringen som skulle vägas mot alla de andra nomineringarna från hela Sverige, där SFSD skulle utse vinnaren. Det ärofyllda priset, ett utbildningsstipendium, på 25 000 kronor finansierades av Ascensia Diabetes Care.
Med motiveringen: ”Ann-Cathrine Wiklander är verksam i primärvården i Västernorrland på Österåsens Hälsohem där hon arbetar med diabetespatienter och genomför så kallade Diabetesskolor flera gånger varje år och ca 500 personer med diabetes har genomgått dessa skolor. Hon utbildar vårdpersonal i diabetes och föreläser för patientföreningar och för allmänheten om diabetes. Hon är en inspirerande, kunnig och pedagogisk diabetessjuksköterska.”

Ann-Cathrine har ännu inte bestämt sig för vad hon ska göra med prispengarna.

- Det blir till något jag har nytta av. Någon konferens eller ett studiebesök, förklarar Ann-Cathrine.

Det märks verkligen att hon brinner för sjukdomen diabetes med sitt engagemang.  

- Diabetes är en sjukdom som griper in i livet som är viktigt att förstå. Diabetes ska inte vara ett hinder. Det är absolut möjligt att förändra livsstil och se folks möjligheter, avslutar Ann-Cathrine.

Läs mer om Österåsens Hälsohem HÄR

Text: Ann Fogelberg
Foto: Birgitta Karlström