Publicerat 18 april 2018

Sockerskatt på söta drycker har nu införts även i Storbritannien där NHS rapporterar att de som är inlagda på sjukhus för fetmarelaterade komplikationer har dubblerats under de senaste fyra åren. NHS tar nu itu med det stigande antalet överviktiga och inför nu en skatt på söta drycker.

En ny NHS-rapport har visat en ökning med 18 procent av sjukhusvård i samband med fetma sedan 2015. Rapporten publicerades i början av april i samband med att "sockerskatten" på läskedrycker introduceras (den 6 april) i Storbritannien, som syftar till att förhindra ungdomar att bli överviktiga och riskera att utveckla ohälsa, inklusive typ 2-diabetes.

Nya idrottsanläggningar på skolor planeras samt medel till frukostklubbar med cirka 240 miljoner pund genererade från den nya "sockerskatten". Denna siffra är lägre än den tidigare uppskattade summan på 500 miljoner pund, vilket beror på att många tillverkare redan har minskat sockerhalten i sina produkter.

Tillverkare av läskedrycker kommer att beskattas, och det är upp till dem om detta kommer att återspeglas med större kostnader för konsumenten. Produkter som kakor, kex och andra livsmedel omfattas inte av skatten, även om de uppmuntrar tillverkare att frivilligt minska sockerhalten i dessa varor.

Drycker med mer än 8 g socker per 100 ml kommer få en skattesats som motsvarar 24 p per liter. De som innehåller 5-8 g socker per 100 ml kommer att ha en lägre skattesats på 18 p per liter. Det uppskattas att diabetes och relaterade hälsokomplikationer kostar NHS mer än 6 miljarder kronor varje år att behandla där en av sex patienter på sjukhus har diabetes.

Cirka nio av tio personer med diabetes har typ 2-diabetes som är nära kopplad till fetma och det finns starka bevis på att det är förebyggbart genom livsstilsförändringar som ökad motion samt att äta en hälsosam kost.

Den nyligen publicerade rapporten från NHS Digital om fetma, fysisk aktivitet och kost har visat att antalet överviktiga barn har ökat från 10 procent det första skolåret till 20 procent vid slutet av grundskolans utbildning, dvs efter sex år.

Rapporten registrerade 617 000 inskrivningar på sjukhusen 2016/17 där fetma var antingen en primär eller sekundär diagnos, en ökning från 525 000 2015/16. Av dessa hade 10 705 fetma som huvudorsak, en ökning med 9 929 intagningar under 2015/16.
Rapporten är en årlig studie av fetma, inklusive siffror för sjukhusvård, receptbelagda läkemedel, hos vuxna och barn i relation till fysisk aktivitet och kost.

I rapporten konstaterades att cirka två tredjedelar (66 %) av de sjukhusinlagda, relaterade till fetma, var kvinnor. Dessutom var cirka 77 % av de personer som hade planer för kirurgiskt ingrepp för viktminskning kvinnor.

Ordinationerna för behandling av fetma sjönk med 10 % under samma period - 401 000 stycken 2017, från 449 000 föregående år. Kostnaden sjönk till 6,9 miljoner pund år 2017, från 9,9 miljoner pund år 2016.

Rapporten visade även att fler än en fjärdedel vuxna i Storbritannien är överviktiga, 26 procent år 2016, en siffra som har varit konsekvent sedan 2010. Rapporten fann också att 66 procent av männen och 58 procent av kvinnorna fick rekommenderat fysisk aktivitet. Men 21 procent av männen och 25 procent av kvinnorna klassificerades som inaktiva.

Rapporten registrerade också hur många som uppfyllde de rekommenderade träningsmålen och om de åt sina "fem-om-dagen" portioner av frukt och grönsaker. Omkring en fjärdedel av vuxna (24 % män, 28 % kvinnor) åt rekommenderade fem-om-dagen portioner av frukt och grönsaker år 2016. Men sedan 2014 var det en oroande minskning från 23 procent till 16 procent år 2016 i mängd frukt och grönsaker som konsumerades av ungdomar.

Förutom sockerskatten har tillgången till snacks och drycker med hög sockerhalt minskat på sjukhuskaféer och butiker. Hittills har 152 av 232 anmält sig till systemet för att minska försäljningen av "SSB" – sugar sweetened beverages.

En NHS-rapport visade att minskad försäljning av choklad och ohälsosamma smörgåsar har hjälpt sjukhuspersonalen, patienter och deras vänner och familj att konsumera 632 miljoner färre kalorier under det senaste året, eftersom superstora chokladkakor och "grab bags" med söta snacks hade tagits bort från hyllorna.

Simon Stevens, VD för NHS England säger:

- Vi vet nu att fetma orsakar 13 olika typer av cancer samt hjärtattacker och stroke, så NHS har behövt få ordning på sitt eget hus under tiden. När påskägget är borta kommer NHS att fortsätta att se till att våra sjukhus och deras återförsäljare erbjuder hälsosammare mat och dryck till patienter, släktingar och personal.

Professor Jonathan Valabhji, nationell klinisk direktör för diabetes och fetma, på NHS England säger:

- Vi har varit tydliga att den växande fetmakrisen som sveper in i landet är en folkhälsorisk där bevis finns. Övervikt är förknippat med hjärtinfarkt, cancer, typ 2-diabetes och ett antal andra sjukdomar som orsakar personlidande och kostar hälsotjänsten och i sin tur skattebetalaren, miljarder varje år. Och för alla dessa förhållanden är förebyggande åtgärder, om möjligt, bättre att åtgärda. Våra egna sockerbegränsningar, den nya sockerskatten och NHS-diabetespreventionsprogram är alla en del av det som måste vara en samordnad satsning på fetma.

Vissa åtgärdar har tidigare gjorts, som till exempel minskning av läskflaskor från 1,75 l till 1,5 l med en förhöjning av priset med 20 p. Ledande märken som Fanta, Ribena och Lucozade har sänkt sockerhalten i dryckerna, men inte Coca Cola. Coca Cola Zero och Diet Coke påverkas dock inte av avgiften.

Den nya sockerskatten har mottagits med blandade reaktioner. En del tycker att man istället skulle göra hälsosam mat billigare och mer tillgänglig för personer med lägre inkomster. I dag konsumerar alla åldersgrupper för mycket socker där tonåringarna är de som konsumerar mest, som tar en fjärdedel av sockerintaget från läskedrycker. Vilket genererar i en oroande fetmatrend.

I dag har England tillsammans med Mexiko, Frankrike och Norge infört sockerskatt. Sockerskatten som infördes i Mexiko 1 januari 2014 visade på att mexikaner konsumerar 12 procent färre söta drycker efter ett år. Även försäljningen av drycker som inte omfattades av skatten ökade, däribland flaskvatten. När är det dags för Sverige att haka på sockerskattstrenden?

NHS Digital rapport

Källa och foto: drwf.org.uk
bbc.com


Läs även: Så farligt är socker
Höjd sockerskatt i Norge