Publicerat 28 december 2017

Efter att ha mått dåligt en längre tid fick Djurgårdsspelaren Linus Johansson diagnosen diabetes typ 1 och blev samtidigt lättad över att få en förklaring och vetskap om vad det var.

Under ett längre tag hade 25-åriga hockeyspelaren Linus Johansson mått dåligt och kände sig allmänt trött. Han märkte att han kissade och drack mycket samt fick sämre syn. Det var inte förrän han rasade i vikt som han reagerade att något kunde vara fel. Han kontaktade sin bror Joel som hade haft diagnosen i två år som kände igen symptomen och reflekterade direkt på att det kunde vara diabetes typ 1.
- Jag miste min syn med 70-80 % och gick ner sex kilo på kort tid, säger Linus.
Självklart blev han rädd och blev inlagd på sjukhus i tre dagar i november där han fick snabb behandling. Han frågade då vad som hade hänt med synen där sjukhuspersonalen svarade ”Den kommer nog tillbaka”, vilket den också gjorde, till hans lycka. Innan diagnosen hade han varit avstängd och tränat mycket hårt, vilket han tror kan ha varit det som utlöste det hela.
Efter en vecka med behandling på sjukhuset var Linus på benen igen och började träna. Först blev det cykling som gick över till hårdare träning och efter en och en halv vecka stod han på isen igen. Vilket kändes mycket bra för honom efter så kort tid.
- Mina värden var mycket bättre när jag tränade, så varför skulle jag inte träna, fortsätter Linus.
Tre veckor efter att han fått diagnosen diabetes typ 1 spelade han match igen.

Väl förberedd inför matcher
Linus har alltid varit sportintresserad och spelade både fotboll och hockey när han var liten. Till slut var han tvungen att välja och valde då att satsa på hockeyn istället. Hockeyn tyckte han var roligare, för där gick det fortare och där var det mer tacklingar. Han har alltid spelat forward och började sin karriär i IF Troja-Ljungby, men sedan två år tillbaka har han spelat för Djurgården som nu ligger tvåa i SHL-tabellen.
Efter att han fått sin diagnos diabetes typ 1 har han inte ändrat så mycket på sin kost. Han äter samma frukost som tidigare, men kollar sitt blodsocker så att det ligger på en bra nivå. När han kommer till hallen ligger hans blodsockervärden på 8-9 och vid matcher mellan 6-12 hela matchen igenom. Med kolhydratdryck och 3-4 bananer håller han bra värden genom en hel match.
- Jag kan äta vad som helst men undviker vetemjöl, pasta och vitt bröd, tillägger Linus.
Det händer att han till och med tar en pizza efter matchen samt även chips och godis ibland.
I och med att han har sin bror Joel, som är hockeyproffs i Tyskland, att prata med tycker han att det känns bra. Han anser att man ska vara öppen för att man har sjukdomen och att det är viktigt att ha någon att prata med. Någon som har diabetes typ 1 och någon som har haft sjukdomen länge.
- Det gäller att man tar det hela seriöst, förklarar Linus.
Linus är den enda hockeyspelaren i hela SHL (Svenska Hockeyligan) som har diagnosen diabetes typ 1 för närvarande.
- Det finns en i allsvenskan, men ingen fler i SHL.

Framtidsplaner
Hockeyn är allt för Linus som tycker att det är jättekul att spela i Djurgården. Med tre träningstimmar per dag, fem dagar i veckan plus matcher håller sig han sig pigg, trots sin sjukdom. Gym, styrketräning, kondition och ispass med en dags ledighet i veckan, men inte alltid, gör att han håller sig i toppform.
- Jag känner mig piggare och mer alert nu än innan.
Han menar att bara för att man har sjukdomen ska man inte lägga ner sport och idrott.
Just nu är han nöjd med att spela forward i Djurgården, men i framtiden vill han nog spela på en högre nivå och se hur han klarar det, typ NHL eller i Ryssland.
När jag frågar om han har några förebilder i hockeyn svarar han att han faktiskt inte har någon.
- Bara artister, Tommy Körberg och Bruce Springsteen, säger han och låter nöjd. Bruce har han varit ett stort fan av i cirka 15 år och Tommy under de senaste åren.
- Musik och hockey är livet, avslutar Linus, som känner sig taggad inför kommande matcher under säsongen.

Text: Ann Fogelberg