Publicerat 3 mars 2023

Nu uppmanar forskarna diabetiker och andra riskgrupper att hålla sig borta från sötningsmedlet.
– Risken är inte liten, säger studiens huvudförfattare Stanley Hazen.

Sötningsmedlet erytritol, som säljs under namnet Sukrin eller Sötin i Sverige och har E-nummer 968, misstänks medföra en ökad risk för blodproppar – och därmed stroke och hjärtinfarkter. Det framgår av en ny studie som publicerades på måndagen i den medicinska tidsskriften Nature Medicine

– Om nivån av erytritol i ditt blod var bland de övre 25 procenten jämfört med de lägsta 25 procenten, var risken för hjärtinfarkt och stroke ungefär fördubblad, säger studiens huvudförfattare Stanley Hazen enligt CNN

För människor med redan kända riskfaktorer för stroke och hjärtinfarkt – som de med diabetes – var risken ytterligare fördubblad. Erytritol används i stor utsträckning i lågkaloriprodukter – och produkter riktade till diabetiker. Det används också ibland i naturliga sötningsmedel som stevia, eftersom det får produkten att likna vanligt socker till utseende och konsistens. 

– Det här väcker onekligen viss oro, säger Andrew Freeman, hjärtläkare vid sjukhuset National Jewish Health i Denver.

– Det framstår som att det finns en risk för blodproppar vid användning av erytritol. Det behövs givetvis mer forskning, men av försiktighetsskäl kan det vara vettigt att begränsa intaget av erytritol tills vidare.

Upptäcktes av en slump
The Calorie Control Council, en branschorganisation för tillverkare av sötningsmedel, är kritisk och säger till CNN att studiens resultat går ”tvärtemot årtionden av vetenskapliga studier som visar att kalorireducerande sötningsmedel som erytritol är säkra” och att resultaten ”inte ska överföras till den allmänna befolkningen, eftersom deltagarna redan hade ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar”.

Hazen berättar att upptäckten kom av en ren slump. Forskarna tittade på blodprover tagna på människor med risk för hjärtsjukdom mellan 2004 och 2011 och upptäckte då att erytritol verkade spela en stor roll. Upptäckten följdes upp av fler blodprover från såväl USA som Europa. I samtliga omgångar prover kunde forskarna se att det fanns kopplingar mellan högre halter erytritol och större risk för hjärtinfarkt, stroke och död inom tre år.

– För människor som löper risk för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt, som personer med befintlig hjärtsjukdom eller med diabetes, anser jag att vi har tillräckligt med data här för att uppmana till att hålla sig borta från erytritol till dess att mer forskning har genomförts, säger Hazen.

Källa: Hälsoliv/Jens Möller