Publicerat 16 mars 2021

När Agnetha var på sin årliga blodtryckskontroll konstaterade läkaren att hon även hade högt blodsockervärde.- De tog två prover som visade att jag hade för högt blodsockervärde och jag fick diagnosen typ 2-diabetes, säger Agnetha.
I och med att hon inte tålde Metformin, som hon fick utskrivet av läkaren, ändrade hon sin livsstil istället och är i dag symtomfri från sin diabetes.

Agnetha Häll, 58, fick diagnosen typ 2-diabetes vid sin årliga blodtryckskontroll för ett år sedan. Hon har alltid genom hela livet haft ett blodsockerfall och känt av när hon är hungrig. Men hon trodde inte att hon skulle kunna ha diabetes.
- Jag blev så klart skärrad när jag fick beskedet, fortsätter Agnetha.
Efter två blodsockerprov som visade på 7,8 och 7,9 blev diagnosen typ 2-diabetes.
- Jag fick ett brev av min läkare som skrev att har man över 7 i blodsockervärde, så har man typ 2-diabetes.
Hon fick Metformin utskrivet och skulle träffa en diabetessköterska.
- Jag träffade aldrig varken diabetessköterska eller dietist med tanke på att jag var rädd för att få corona och hade istället endast telefonkontakt. Det hade då varit mycket skriverier att diabetiker är i en riskgrupp så jag vågade inte träffa någon.
Efter att hon ätit Metformin i någon vecka fick hon en allergisk reaktion.
- Jag provade tre olika Metformin, men tålde dem inte.

Gick ner 10-15 kilo
Agnetha sökte mycket information på nätet gällande diabetes och fick mycket info via olika Facebookgrupper, vilket gjorde att hon ändrade sin kost.
- Jag valde att gå lite i linje med LCHF men inte riktigt, med tanke på att de har en del fett. Jag tog bort snabba kolhydrater i min kost och började gå på dagliga promenader.
Efter några veckor hade hon gått ner 10-15 kilo och tog sitt blodsocker igen, som visade sig ligga på 5-5,5.
- I och med att mitt blodsockervärde var så bra och att jag inte tålde Metformin, slutade jag med medicinen och var symtomfri från min diabetes.
Än i dag ligger hon bra i sitt blodsockervärde på 5-5,5, trots borttagandet av Metformin.
Hon tror dock inte att orsaken till att hon fick diabetes var att hon åt onyttigt och var överviktig.
- Jag tror att jag fick diagnosen på grund av stress.
I samma veva som Agnetha fick sin diagnos blev hon arbetslös och närstående blev sjuka, vilket påverkade Agnetha. Men den stressen, som hon hade på sitt jobb, var inte på samma sätt, den var värre. Varpå hon och hennes man lämnade Stockholm och flyttade ut på landet, vilket har visat sig vara ett mycket bra beslut.
Livet på landet var Agnethas räddning för att få lugn och ro och kunna leva ett hälsosamt liv.
- Vi längtade till landet och lugnet bort från stressen i stan. Det var en dröm från början som vi förverkligade.

Noga med sina mattider
Gällande kosten så var Agnetha sockermissbrukare innan hon fick sin diagnos. Hon kunde ha en skål med godis på jobbet för att orka jobba och det var alltid fikabröd i kafferummet.
- I dag förstår jag inte hur jag har kunnat vara där, förklarar Agnetha.
Efter att hon fick beskedet om att hon hade typ 2- diabetes slutade hon med pasta, ris, potatis och sötsaker.
- Jag älskade pasta och trodde aldrig att jag skulle kunna sluta med det, fast jag äter ändå fullkornspasta någon gång ibland.
Agnetha är också väldigt noga med sina mattider. Frukost, lunch, middag och mellanmål äts på bestämda tider.
Till frukost blir det sockerfri fil tillsammans med en brödskiva hembakat bröd med en skiva ost och till lunch kan det bli soppa eller grönsaker som grönkål och tomat med bacon. Middagen består ofta av lagad mat med en bit fisk eller kött, gärna grillat, med rotsaker. Till mellanmål blir det oftast havregrynsgröt med till exempel blåbär eller en skiva frökex med en bit brieost på, alternativt smothie eller sockerfri glass.
- Det ska vara så lågt kolhydratvärde som möjligt. Fast ibland kan jag unna mig en semla. Man måste få unna sig något gott någon gång ibland.
Med tanke på coronaläget så åker hon inte och handlar utan beställer all mat på nätet för närvarande och är noga med att välja bra råvaror.

50 minuters daglig promenad
Livet på landet är stressfritt och avkopplande för Agnetha och hon ångrar sig inte att hon flyttade från Stockholm. Under veckorna läser hon på distans samt är arbetssökande. Hon har även börjat förbereda i växthuset.
- Jag längtar att få odla mina egna grönsaker.
Förutom förberedelserna i växthuset och sina studier, går hon sina dagliga promenad på 50 minuter och trivs med sitt stressfria liv. Så här i efterhand är hon glad att de upptäckte att hon hade förhöjt blodsocker i tid, så att hon kunde göra något åt det.
- Hur jag mår hänger på mig själv, hade jag inte ändrat min livsstil så hade jag nog fortfarande inte varit symtomfri från typ 2-diabetes, och haft ett normalt blodsockervärde som jag har i dag, avslutar Agnetha.

Tips:
- Hoppa inte över måltider och försök äta samma tider varje dag.
- Ta diagnosen på allvar.
- Håll koll på ditt blodsockervärde.
- Var inte rädd för att prova en annan kost under en period och se vad som händer.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat