Publicerat 23 augusti 2021

Ökad risk för fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck och karies. Nu slår en ny vetenskaplig genomgång fast att ju mer tillsatt socker desto större hälsorisker.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa har gjort en systematisk genomgång av över 30 000 publikationer och undersökt vilka effekter på hälsan som socker har.

Ett önskemål från de nordiska länderna har varit att ta fram en övre gräns för när det blir ohälsosamt med socker
– De vetenskapligt säkraste sambanden ses för läsk, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket i ett uttalande.

Men det finns också ett tydligt samband mellan tillsatt socker och bland annat fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck.

Däremot vill Efsa inte sätta en över gräns för hur mycket socker man kan konsumera utan säger istället att konsumtionen bör vara så låg som möjligt.
– Vi har länge vetat om att socker inte är bra men nu kommer mer vetenskapligt stöd för detta, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Ökade fritidsaktiviteter får inte ner övervikt
Två av tio barn i åldrarna sex till nio år lider av fetma eller övervikt, visar siffror från Folkhälsomyndigheten.
 
I TV-programmet Sverige möts sa socialförsäkringsministern tidigare att han vill tackla den ökande övervikten och fetman med ännu fler fritidsaktiviteter för barn.
– Kostnader för att delta i idrottsaktiviteter har ökat dramatiskt. Vi måste tillgängliggöra fritidsaktiviteter för alla barn, säger Ardalan Shekarabi (S) i Sverige möts.

Men fetmaforskare som Claude Marcus professor vid Karolinska institutet medverkade i programmet röt ifrån. Han sa att fysisk aktivitet inte hjälper. Det är barns kostvanor som måste ändras.
– Tyvärr är det på det viset att när man pratar med politiker om det här så skyfflar de alltid över det hela till fysisk aktivitet, sa Claude Marcus.

Sockerskatt, på exempelvis läsk, och momsfria grönsaker för att göra det billigare för barnfamiljer och ensamstående föräldrar att köpa nyttig mat är några förslag som har först fram som möjliga lösningar.

Barn som själva drabbats av svår övervikt och fetma påpekar också att det ständiga firande, med godis, födelsedagar, och fredagsmys som börjar redan på dagis, som är en kultur som måste inte skapar hälsosamma vanor, och kan vara direkt skadligt för de med ärftliga anlag för exempelvis typ 2-diabetes, en mycket farlig sjukdom.

Sockerskatt fick ner konsumtionen i Finland
Sockerskatt är något som testats och diskuteras i flera länder.
I Finland hade en sockerskatt på läsk gett effekt, men inte en extra skatt på godis. Det har man kommit fram till i en undersökning som har gjorts vid Löntagarnas forskningsinstitut, som visar att konsumtionen av läsk minskade, till förmån för andra drycker.

Andreas Håkansson är prefekt vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet, var tidigare i ett SVT program kritisk till sockerskatt:
​– Det går inte utifrån medicinsk eller folkhälsovetenskaplig forskning att bevisa att en sockerskatt behövs. Det är en politisk fråga och måste vara föremål för en ideologisk debatt, sa han till SVT. 

Claude Marcus, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet tror dock att sockerskatt är en väg att gå för att hjälpa barn som riskerar övervikt.
– En sockerskatt skulle fylla två funktioner. Dels har den symbolvärde. Den sänder en signal till samhället att det här är en fråga vi måste ta på allvar. Dels får den en effekt på konsumtionen och vi behöver minska konsumtionen av bland annat läsk och godis, säger han.

Flera europeiska länder har beskattat läsk och söta drycker. Exempelvis har punktskatter införts i Ungern, Storbritannien och Irland. Där är det innehållet, mängden tillsatt socker, som avgör hur hög skatten blir.

Källa: tidningensyre.se/Ylva Bergman

Läs mer

Hur påverkar socker vår kropp?
Är du sockerberoende?
Sockerskatt nu även införd i Storbritannien
Höjd sockerskatt i Norge