Publicerat 3 november 2023

Det kanske inte är vad läkaren brukar ordinera, men ett biobesök i månaden kan minska risken för typ 2-diabetes med mer än en tredjedel. Att gå på museer, teater och konstgallerier kan stävja sjukdomen, visar en studie.

Forskare visste redan att engagemang i konsten kunde hålla hjärtat friskt, avvärja kognitiv nedgång i ålderdom och bekämpa ångest och depression. Men den senaste studien tros vara den första som tyder på att den också kan ta itu med den moderna epidemin av diabetes, som drabbar mer än fyra miljoner britter.
Tillståndet utvecklas när kroppen slutar tillverka tillräckligt med insulin för att bränna upp överskottsblodsocker, och är mestadels kopplat till stillasittande livsstil och fetma.

Typ 2-diabetes är en stor riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke, och NHS spenderar cirka 10 procent av hela sin årliga budget på 180 miljarder pund på att behandla det.

Den senaste forskningen, utförd av ett team från Peking University i Kina och Osaka University i Japan, analyserade data för mer än 4 000 personer i England under en 12-årsperiod.

Volontärer tillfrågades hur ofta de tyckte om resor till bio, teater, konstgallerier eller museer.

När forskarna matchade dessa uppgifter med hur många personer i studien som utvecklade typ 2-diabetes, fann de att regelbundna biobesök – en gång i månaden eller så – verkade minska risken för sjukdomen med 35 procent jämfört med de som sällan eller aldrig gick.

Detta var fallet även när forskare tillät andra faktorer kopplade till sjukdomen – som låg inkomst och dålig utbildning, enligt en rapport i International Journal of Public Health.

Liknande resultat sågs hos dem som ofta gick på teater, konserter, opera eller gallerier.

Det är inte klart hur regelbundna portioner av kultur avvärjer diabetes, men forskare sa att det kan kompensera en del av den skada som stress kan göra på kroppen.

Enligt välgörenhetsorganisationen Diabetes UK kan kronisk stress leda till en uppbyggnad av skadliga hormoner – som kortisol – som kan stoppa insulinproducerande celler i bukspottkörteln från att fungera korrekt.

Den efterföljande minskningen av insulinproduktionen kan leda till typ 2-diabetes. I en rapport om sina resultat sa teamet: "Att delta i konstaktiviteter är roligt, avkopplande, aktivt, avstressande och socialt interaktivt."

Studien tittade dock inte på effekterna av mellanmål under filmerna för diabetesrisken.

Tidigare forskning om sjukdomen varnade för att 225 g söta popcorn kan innehålla 1 200 kalorier – nästan hälften av en mans dagliga intag på 2 500 och mer än hälften av de 2 000 som rekommenderas för kvinnor.

Källa: dailymail.co.uk