Publicerat 4 april 2020

Eftersom denna moussaka räcker till många är det ett smidigt vis att få middag till flera dagar eller varför inte mat till ett gäng matlådor? Den som vill göra moussakan vegetarisk byter lammfärsen mot vegetarisk färs

Ingredienser:

Ca 10 personer 

  • 1 aubergine (ca 600g)
  • 1 kg lammfärs eller nötfärs
  • malen koriander, rökt paprikapulver, spiskummin, oregano
  • salt, peppar
  • 2 stora gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 tetror krossade tomater (á 500g)
  • 2 dl vatten
  • 2-4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • salt, peppar
  • 150g fetaost

Gör så här:

  • Skiva auberginen tunt. Lägg ut skivorna på hushållspapper eller handdukar. Salta ett varv och låt ligga cirka 15 minuter så vätskan dras ur.
  • Stek köttfärsen i smör och krydda med malen koriander, rökt paprikapulver, spiskummin och oregano. Smaka av med salt och peppar. Ös över en stekta färsen i en bunke.
  • Hacka löken och stek den på låg värme i smör till den mjuknat. Finhacka vitlöken och ha ner den på slutet. Ös över löken i bunken med köttfärs. Blanda i krossade tomater. Skölj ur tetrorna med vatten och rör ner i färsen. Vispa ihop ägg med grädde, mjölk, salt och peppar. Blanda med köttfärssåsen.
  • Stek aubergineskivorna lätt på båda sidor och peppra lätt.
  • Fördela ut ett lager av köttfärssåsen i en ugnsfast form. Fördela ut ett lager med skivor av aubergine. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager köttfärs på toppen. Smula över fetaost. Ställ in i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn och låt stå i cirka 1 timme. Servera med en sallad.

Receptet är taget från Landleys kök