Publicerat 8 maj 2019

Henrik Ennart har varit anställd som journalist på Svenska Dagbladet sedan 1989 där han började med konsumentfrågor, vilket har genererat i sex böcker om bland annat vår tarmflora och hur vårt val av kost kan påverka vårt åldrande. I och med att typ 2-diabetes ökar i världen bör man se över sitt kostval och välja mer rena råvaror.
- Ett långt liv är produkten av ett bra liv av de val man gör i livet, säger Henrik.

Henrik Ennarts första arbete var på Konsumentverket där hans intresse för kosten började. Därefter arbetade han som journalist på lokala tidningar samt på Expressen innan han 1989 kom till Svenska Dagbladet. Under åren har han varit verksam som journalist på Svenska Dagbladet där han varit nyhetschef och journalist inom bland annat politik, konsument-, ekonomi- samt inom vetenskapsfrågor. I dag jobbar han 60 procent och fyller resterande tid med att skriva böcker gällande kost och välmående. Bland annat hur du kan äta för att minska risken för att få olika sjukdomar som bland annat typ 2-diabetes. Totalt har han gett ut sex böcker, varav tre böcker om mat med recept tillsammans med stjärnkrögaren Niklas Ekstedt.
- Ju mer man vet hur kosten påverkar oss desto mer spännande är det, fortsätter Henrik.
Niklas Ekstedt kom han i kontakt med för flera år sedan och gav tillsammans med honom ut boken ”Happy food – om hur mat och lycka hänger ihop” 2017.
- Det var Pelle Andersson på Ordfront som förde ihop oss och Niklas och jag började prata om att göra en bok tillsammans. Niklas kunde tillföra matupplevelser från sina resor och jag kunde komplettera från nyfikenhållet, där vi kompletterade varandra.

Henrik tycker att det är spännande med gastronomi gällande den senaste forskningen där en del pusselbitar börjar falla på plats, som har genererat i boken Den blå maten: recept för ett långt och lyckligt liv. Forskningen visar att människorna som bor i de blå zonerna är friskare och mer sällan än andra drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och även flera former av cancer. Men den mat de ätit är inte bara hälsosam, den är dessutom fantastiskt god.
- Vad kommer härnäst? Vad kommer efter tarmfloran? Hur påverkar fibrer? Vi håller oss på en grundforskningsnivå och ser även hur fettsyror påverkar ämnesomsättningen. Fibrer stabiliserar blodsockret vilket gynnar friska tarmväggar. Vi har även testat blodsockret efter vissa måltider. Vilken mat påverkar mitt blodsocker? Tarmfloran är ju egentligen väldigt individuell.

Vikten av att välja bra råvaror
- Det har varit mycket fokus på socker, men inte vad vi istället ska äta. Vi har ett grundläggande beteende som ständigt matas med positiva bilder av ”skräpmat”. Det bästa, utifrån hur våra hjärnor fungerar, vore en antireklam, precis som med antikampanj mot rökning, förklarar Henrik.
Han poängterar att vi nu är inne i en vego-våg och bör välja så bra råvaror som möjligt, sund mat med färska grönsaker och mycket fibrer.
- Raffinerat är det som är dåligt, oavsett om det är fett eller kolhydrater, med skadliga ämnen med mättade syror på ett konstgjort sätt. Folk får ju så klart avgöra själva vad de vill äta, men det är inte bra för hälsan.

Han har även märkt att en del topprestauranger har börjat att odla själva, där de även väljer de bästa leverantörerna och de bästa råvarorna.
Henrik har genom åren sätt resultat när man har kortat ned sitt ätmönster gällande blodsockret. Hur lång tid det är mellan första och sista måltiden per dag?
- Forskarna har sett bra resultat även när man har gått ner från 16 till 13 timmar.
Information är en viktig del när det gäller inflammatorisk kost. Vad är det tarmbakterierna producerar för ämnen? Henrik har även tittat på metaboliter där bioaktiva ämnen förutom vitaminer och mineraler nämns väldigt lite i traditionella kostråd.
- Man ska äta mycket varierat, välja fibrer och gärna ha glada färger på tallriken. Våga prova nya maträtter. Mat ska vara god och samtidigt hälsosam. Gärna varierad med fullkorn, lökväxter, bönor, gröna bladväxter, nötter, och broccoli varje dag.

Mat, fysisk aktivitet, livsstil och sociala nätverk är betydande för vårt välmående
Henrik kallar sig själv flexitarian, det vill säga att han äter kött då och då, väljer varierande bra råvaror och avstår produkter som innehåller raffinerade oljor. Han har även märkt att många underskattar svårigheterna med att äta mer vegetariskt. Förbättrad levnadsstandard gällande kosten spelar in, men även vår livsstil gällande motion, sömn och stress.
- Mat, fysisk aktivitet, livsstil, en känsla av mål och mening samt sociala nätverk. Alla bitar behövs för att man ska må bra. Stress och sömn kan också påverka tarmen och immunförsvaret. Ät varierat för att inte skapa obalans i tarmfloran. Har du en stabil tarmflora så har du bättre immunförsvar, då en stor del av immunförsvaret sitter i tarmen. Tänk på de dagar som du äter bra mat och ha inte fokus på när du äter dåligt så att det inte blir svart eller vitt. Du måste vara lite förlåtande till dig själv, avslutar Henrik.

Henriks tips:
- Ät varierat och mycket fibrer.
- Ät inte hårt raffinerade produkter.
- Välj kvaliteten på fetter, kolhydrater och proteiner.
- Ha en färgglad tallrik.
- Välj bra råvaror.
- Välj produkter med högt innehåll av bioaktiva föreningar
- Gå tillbaka till gamla recept där man använde råvarorna på ett annat sätt.
- För att leva längre, häng med i forskningen.

Henrik har gett ut följande böcker:
Happy Food – om hur mat och lycka hänger ihop
Happy Food – om hur måltiden och lyckan hänger ihop
Döden i grytan : om rädsla för riktig mat
Den blå maten : recept för ett långt och lyckligt liv
Sjukt hus : om nya Karolinska – svindlerierna, skandalerna och sjukvårdskrisen i Stockholm
Åldrandets gåta : vetenskapen som förlänger ditt liv

Läs mer om Henrik HÄR

Text: Ann Fogelberg
Foto: Magnus Fond