Publicerat 20 mars 2019

När Caroline Axelsson var i vecka 24 under sin tredje graviditet, gjorde hon en glukosbelastning. Det konstaterades då att hon hade graviditetsdiabetes. Under sin andra graviditet misstänkte hon även att hon hade det, men fick det inte då bekräftat.

- I och med att jag gick upp så mycket i vikt och att mitt barn vägde strax under fem kilo, så misstänkte jag att jag även hade graviditetsdiabetes vid min andra graviditet, säger Caroline.

Caroline Axelsson, 30 år, är nu i inne i sin 33’dje vecka och väntar sitt tredje barn. Med en tidigare dotter på åtta och en son på sex år väntar hon, hennes man och hennes tidigare barn nu på att få en lillebror. Hennes första graviditet förlöpte utan komplikationer. Det var inte förrän under hennes andra graviditet som det uppstod komplikationer. Hon gick upp mycket vikt, totalt 30 kilo under graviditeten, samt mådde mycket dåligt, med depression, urinvägsinfektioner och foglossningar.

- Jag ville ha en tillväxtkontroll, men ingen reagerade då, fortsätter Caroline.

Det enda hon fick till svar var att hon ligger så bra till ändå.

- Men jag fick i alla fall igenom en igångsättning när jag hade gått fyra dagar över tiden.

Det blev då en pojke på närmare fem kilo som man märkte hade problem med blodsockret vid födseln. Under tre års tid efter förlossningen hade hennes son sömnsvårigheter, vilket gjorde att hon gick in i väggen och fick börja äta antidepressiva, vilket också räddade hennes liv. Hon går i dag fortfarande på medicin, som hon mår bra av.

Förhöjt fastevärde
Med facit på hand efter hennes andra graviditet, var barnmorskan uppmärksam på Caroline och gav henne en remiss vid vecka 12 och i vecka 24 fick hon göra en glukosbelastning.

- Vid glukosbelastningen visade det på förhöjt fastevärde och jag fick träffa en dietist samt en diabetessköterska.
Den enda kopplingen hon tidigare hade till diabetes, var att hennes pappa fick det vid 55-års ålder. Men med hennes bakgrund som undersköterska så tog hon inte beskedet om sin diagnos så hårt.

- Jag vet ju att det går över efter förlossningen.

När hon var i vecka 26 fick hon börja med insulin och tog diagnosen på allvar. I dag sticker hon sig sju gånger om dagen och tar sitt insulin fyra gånger om dagen, tre gånger det korttidsverkande och en gång det långtidsverkande insulinet och ser det inte som något problem.

- Beskedet låter värre än det är. Fast lite chockad blev jag ändå, fortsätter Caroline.

Hennes blodsocker håller sig stabilt på dagarna, där fastevärdet inte är lika bra.

- Jag har ökat min insulindos från 8 till 20 enheter, där jag ligger på 5,4-6 på morgonen, vilket helst ska ligga under 5,3.

Ändring av kost
Efter sin diagnos fick Caroline tips från dietisten och ändrade sin kost. I dag är Caroline medveten om vad hon stoppar i sig och är noga med sin kost både till sig själv och sin familj.

- Jag fick lägga om min kost och äter i dag en normal husmanskost och tänker mig för lite extra vid vissa tillfällen. Det är ju lättare att inte köpa den där extra bullen när man har diabetes. Och jag dricker vatten istället för coca cola och tänker på de små sakerna. Att inte vräka i mig sådana saker som jag åt innan. Även min man är i dag mer medveten och läser på förpackningar hur mycket socker de verkligen innehåller, förklarar Caroline.

Med sin medvetenhet har hon börjat titta på vad hon egentligen stoppar i sig och även vad hon ger barnen. Så nu fram till i vecka 33 har hon endast gått upp 10 kilo, då att jämföra med hennes 30 kilo vid andra graviditeten. Och hon har mått mycket bättre under denna graviditet, förutom att hon är lite trött och sover mycket.

Foglossningar, som hon hade under sin andra graviditet, har hon även under nuvarande graviditet. Så redan i vecka 20 blev hon sjukskriven på 50 procent och har sedan vecka 26 varit sjukskriven på 100 procent, på grund av sitt stillasittande jobb på larmcentralen.

- Jag hade så ont så jag hade problem med att sitta.

Försöker hålla sig aktiv
I dag mår hon rätt så bra och försöker ta korta promenader i hennes egen takt och märker direkt om hon varit för aktiv. Men hon försöker ändå hålla sig aktiv i den mån hon kan och hitta på saker på helgerna för barnen. Barnen hjälper henne i den mån de kan och är så förväntansfulla inför sin kommande lillebror som kommer i början av maj, och har full förståelse för att mamma är trött för att hon har en bebis i magen.

Var tredje vecka åker hon in till Örebro specialistmödravård för koll och träffar även en diabetessköterska.

- Jag kommer föda i Örebro, för de har bättre resurser där än i Karlskoga där jag bor. Och om jag går över tiden kommer de att sätta igång mig.

Att få beskedet att man har diagnos graviditetsdiabetes kan kännas hårt, men Caroline känner sig lugn i sin situation.

- Jag har en förståelse för att man blir ledsen när man får besked att man har graviditetsdiabetes, men det är ju inte för alltid, utan det går ju över. Tänk så positivt som du kan. Det är ju dig och ditt barn det gynnar genom att ha koll på ditt blodsocker. Man ska inte behöva skämmas för att man har diabetes. Jag är väldigt öppen med min diagnos och tar mitt insulin som andra tar en alvedon, avslutar Caroline.

Läs mer om graviditetsdiabetes HÄR

Text: Ann Fogelberg
Foto: pixabay och privat