Publicerat 15 september 2020

Sommaren 2017, när Linda Juhlin skulle fylla 42, hade hon en enorm törstkänsla.
- Jag kunde dricka en liter vatten, och efter fem minuter var jag törstig igen, säger Linda.
Väl inne på vårdcentralen kunde läkaren konstatera att Linda hade typ 2-diabetes, som en månad senare visade sig vara typ 1.

När Linda Juhlin drack kopiösa mängder vatten och ändå var törstig samt sprang på toaletten åtta till tolv gånger per natt, så förstod hon att något inte var som det skulle. I och med att hennes moster har typ 2-diabetes, så hade hon ändå lite kunskap om sjukdomen, och fick låna hennes mätare. Det visade sig då att hon hade 17 i blodsockervärde och bokade en tid på vårdcentralen, där de konstaterade att hon hade typ 2-diabetes. Med sig hem fick Linda Metformin och olika förmaningar som att hon kunde bli blind och att få amputera en fot.
- Jag sov inte en blund första natten, fortsätter Linda.
Men dag två sa hon till sig själv att ”så här vill jag inte ha det, jag ska inte vara rädd för det här, jag kan bara göra det jag kan”. 
Vilket gjorde att hon ändrade sin inställning dagen efter sin diagnos.
- Jag var då vältränad, smal, vegetarian och rökte inte. Så egentligen passade jag inte viktmässigt in i deras mall på en typ 2-diabetiker.
Efter cirka en månad efter sin diagnos tog hennes läkare kontakt med Linda och berättade att hon hade typ 1-diabetes. Därefter blev hon omgående kontaktad av sjukhuset och fick snabbt åka in och lära sig att injicera insulin.
- Det finns tyvärr för stor okunskap inom vården gällande diabetes där fördomarna hänger ihop med okunskapen.

För lågt blodsockervärde gjorde att Linda slutade träna
Linda har alltid varit en aktiv tjej, tränat fem dagar i veckan och varit på gränsen till för smal, men efter hon fick sin diabetesdiagnos upphörde hon att träna.
- Jag la då träningen på hyllan, förklarar Linda.
Hon kunde vara inne på ett pass på gymmet, och fick gå ut efter fem minuter på grund av för lågt blodsockervärde. Inte ens en timmes promenad fungerade för Linda, då hennes blodsockervärde sjönk för snabbt. Vid läkarbesöken har hon tagit upp detta, och fått tips och råd om hur hon ska tänka, planera och göra angående sin träning, men hittills har inget fungerat. På grund av att hon inte har kunnat träna har hon gått upp nästan 30 kilo i vikt. Hon vill ju så klart börja träna igen och provade det förra året i tre månaders tid, utan resultat. Ingen viktnedgång har skett och för låga blodsockervärden, vilket tvingar henne att avbryta hela tiden.
- Jag har inte hittat den rätta balansen gällande träning och min diabetes. Inte ens pilates fungerar. Det är en enorm frustration.
Men hon ger inte upp utan letar fortfarande efter den passande träningen för henne, som hon mår bra av.

Känner sig trygg med sin Dexcom
När det gäller kosten så är Linda fortfarande vegetarian, men äter mjölk- och mejeriprodukter.
- Jag har kontakt med en dietist och äter mycket grönt samt fullkornsprodukter. När det gäller mitt blodsockervärde, så kan det som funkar ena dagen, kanske inte funka andra dagen, med tanke på sömnen och om det är varmt eller kallt, berättar Linda.
När hon fick sin diagnos typ 1-diabetes började hon med pennor och har fortsatt med det.
I begynnelsen av sin diagnos stack hon sig varje kvart och fick inte sova på nätterna.
- Jag vet inte hur jag orkade jobba heltid utan att få tillräckligt med sömn.
När jag frågar henne varför hon inte har en pump, så har hon inte fått det för sin första diabetessköterska.
- Hon sa bara ”det kan inte du ha. Du är inte aktuell för en pump”.
Men nu har hon fått en ny diabetessköterska som hon hoppas ska ge henne möjligheten att få prova på en pump.
Sedan 2018 har hon en Dexcom som fungerar bra och känner sig trygg med det, där hon har lagt in ett larm på 4,5 i och med att hon själv inte kan känna av när hon blir för låg.
- Jag kan gå ner till 1,7 utan att jag känner av det. Jag hade inte orkat dra runt en vardag om jag inte hade haft min Dexcom.

Jobbar hemifrån under corona
Under coronatiden har hon haft förmånen att få jobba hemifrån. Hon jobbar på en statlig myndighet och jobbar numera heltid hemifrån.
- Jag är inte rädd för viruset, men jag har största respekt för det.
Hon är noga med att tvätta händerna, nyser i armvecket, har ansiktsmask på sig när hon är ute, kramar inga och får sina varor hemlevererade.
- Min granne har handlat åt mig sedan i mars och ställer varorna utanför min dörr.
När Linda fick sin diagnos gick hon in på sociala medier och letade aktivt efter andra med diabetes och har ett i dag nätverk som hon umgås med. Men i nuläget under corona är det inte aktuellt att träffas. Hon hoppas så klart att allt ska bli som vanligt snart igen.
- Jag kan annars rekommendera att man träffar andra diabetiker som man träffar regelbundet, där man kan hjälpa varandra, avslutar Linda.

Tips till andra med typ 1-diabetes:
- Hitta ett sätt att behålla ditt lugn och ha tålamod.
- Tänk positivt så gott det går. Det här fixar jag.
- Sträck ut en hand till andra diabetiker.
- Var öppen med din diabetes. Tips; Jag har gett alla mina kollegor en lapp på hur de ska göra om jag får för högt eller för lågt blodsockervärde.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat