Publicerat 20 maj 2019

Har du höga blodfetter? I så fall är du inte ensam. Höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Har du en eller flera riskfaktorer är det därför bra att hålla koll på dina värden.

5 Tips för att sänka Blodfetterna

SLUTA RÖKA

Den viktigaste åtgärden för att minska risken för framtida hjärt – och kärl sjukdomar är att sluta röka.

Det finns hjälp att få hos din vårdgivare. På 1177.se finns många bra tips och dessutom kan du ladda ner gratis –apparna Rökfri och Fimpaaa ! Till din mobil. Du kan också ringa Sluta –röka –linjen telefon 020-840000.

ÄT HÄLSOSAMT

Bra mat för dig som har höga blodfetter: samma mat som alla, det innebär också äta mycket grönsaker frukt och baljväxter, fullkornsprodukter, olivolja, nötter och fisk. Ät mindre av rött kött, socker, smör, feta mjölkprodukter och vitt bröd.

RÖR PÅ DIG

Regelbunden motion förbättrar hälsan och minskar risken för många sjukdomar. Kolesterolvärdet kan minska något och fördelningen mellan det nyttiga kolesterolet, HDL , och det skadliga kolesterolet, LDL i blodet blir bättre. En snabb promenad eller annan pulshöjande aktivitet i 30 minuter några gånger i veckan , har ofta bra effekt. Blodtrycket kan sänkas och vikten minskar.

HÅLL KOLL PÅ ALKOHOLEN

Större mängder alkohol kan öka de skadliga blodfetthalterna, liksom risken för hjärt -och kärl sjukdomar.

TA HJÄLP OM DU BEHÖVER

Om du har måttliga förhöjda blodfetter är en förändring av levnadsvanorna ofta tillräcklig för att värdena ska sänkas. Ibland kan det kännas svårt att göra en sådan förändring på egen hand. Kontakta din vårdcentral med att få stöd .

 

Text: Anna Ritter

Källa : 1177 Vårdguiden