Publicerat 19 juli 2023

Gabriel har levt med typ 1-diabetes sedan han var sex år. Det var när han var på husvagnssemester med sina föräldrar som hans mamma, som är sjuksköterska, förstod att något var fel.
- Jag låg bara inne i husvagnen, ville inte gå ut och började även kissa på mig om nätterna, säger Gabriel.


Gabriel Augustsson, 20 år, fick diagnosen typ 1-diabetes för 14 år sedan, då han var på husvagnssemester med sina föräldrar. Hans mamma, som är sjuksköterska förstod att det var något som var fel och tog honom till akuten i Västerås. Han blev då inlagd på sjukhuset i en vecka och fick lära sig att ta sina sprutor.
- Jag tog mest mina sprutor själv, men hade även hjälp av skolan och mina föräldrar. Det var förstås svårt i början att hålla koll, men de var så snälla och hjälpsamma i skolan. Kompisarna förstod väl inte direkt, men alla har alltid varit så förstående, fortsätter Gabriel.
I början stack han sig i fingrarna för att ha koll på sitt blodsocker. Men efter något år fick han en Libre och i dag har han en Dexcom G6 samt pump som han är mycket nöjd med.
- Dexcomen är suverän och funkar jättebra då jag kan ha koll på blodsockret på min mobil.
Gabriel har precis flyttat hemifrån, så hans mamma är så klart lite orolig för honom. Men hans föräldrar har även möjligheten att ha koll på hans blodsocker på sina mobiler, vilket underlättar för de.
Under åren har Gabriel inte haft några problem, förutom att han hamnade i koma vid ett tillfälle när han gick i sexan.
- Det var en morgon då jag skulle gå upp och äta frukost, då jag började krampa, och fick åka ambulans in till sjukhuset.
Annars har det fungerat bra, med årliga kontroller hos diabetesläkare och diabetessköterska.
- Fast jag skulle vilja ha ner blodsockervärdet lite, för det ligger i snitt mellan 8,5-9,5. Men högst på nätterna vid 02-tiden då det sticker iväg. Men nu har jag fått två olika program på nätterna, så förhoppningsvis ska det rätta till sig.

Spelar bandy i Västanfors IF
När Gabriel var fyra år började han att spela bandy och spelar mittfältare i Västanfors IF i dag.
- Det är den sjunde säsongen för mig. Förut låg vi i näst högsta ligan, men nu senast åkte vi ner i division 1, berättar Gabriel.
Tidigare var det hårdare träning, men nu när de ligger i division 1 är det inte lika hårt.
- Jag spelar mest för att jag tycker det är kul.
Under åren upp till han började spela i A-laget så hade även hans ledare typ 1-diabetes, vilket har varit tryggt för honom. Även hans pappa som under flera år var hans tränare fanns alltid i närheten. Så på cupper och träningar har han haft bra stötta för sin diabetes.
I dag när han jobbar som snickare och slutar kl 16 så går han hem och äter innan träningen för att stabilisera sitt blodsockervärde.
- Jag måste dock tänka på vad jag äter innan träningen, men försöker hålla kosten så normalt som möjligt och äter mindre godsaker. Jag har inte ändrat på så mycket utan försöker leva som vanligt.
Han har dock sett att insulinet tar sämre i början av sommaren och får då fylla på det mer.
Nu i sommar är det inte några träningar så då kan han vara lite ledig och satsa på golfen istället, där han har sex i handikapp.
- Det kommer bli mycket golf i sommar och kanske någon liten semesterresa innan träningen drar igång i mitten av augusti igen, avslutar Gabriel.

Tips till andra med typ 1-diabetes:
- Bli inte manisk. Försök leva som andra personer gör.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat