Publicerat 7 december 2022

År 2019 fick Åse Moberg beskedet att hon hade typ 1-diabetes. Med en morbror och morfars bror med typ 1-diabetes sedan tidigare, fick även hennes två söner diagnosen typ 1-diabetes, trots olika pappor, under två års tid.
- Det står jämnt att typ 1-diabetes inte är så ärftligt utan att det är typ 2. Men hos oss så verkar det lättare att få typ 1 än att bli smittad av Covid 19. Under en period på två år fick vi alla tre typ 1-diabetes, säger Åse.


Åse Moberg, 56 år, fick sin diagnos typ 1-diabetes för tre år sedan. Året därefter fick hennes ena son även typ 1-diabetes och ännu ett år senare fick även hennes andra son diagnosen, trots att de inte har samma pappor.
- I augusti 2019 blev jag inlagd på Kalmar sjukhus efter mått väldigt dåligt under en längre tid. Hade då 194 i långtidssocker och hade haft en hjärtinfarkt, och fick då reda på att jag hade typ 1-diabetes. Året därpå så blev en av sönerna inlagd på samma sjukhus, då vi mätte 16.7 på honom hemma, även han typ 1. I juni nästa år, dvs -21, blev den yngsta sonen, då 19 år, inlagd på samma sjukhus då han hade urinträngningar. Vid ett glukosprov visade det sig att han hade 12.7 fastande, även han typ 1. Vi som familj undrar så klart mycket och varför vi har blivit så drabbade, fortsätter Åse.
År 2017 var hela familjen i Spanien över jul och nyår och blev jättesjuka. Feber och influensaliknande symptom med långdragen feber upp emot 40 grader.
- Jag tror att det kan vara en av orsakerna till att vi alla fick dåligt immunförsvar och var mer mottagliga för andra sjukdomar.
Att hon har typ 1-diabetes tycker hon är en sak, men att hennes söner även har det, känns värre.
- Som mamma är man orolig som sjutton om vad som kan hända. Man kan aldrig vara avslappnad.
Alla tre tar fortfarande sina insulinsprutor. Åse har en Dexcom och hennes yngsta son Denzel har även han fått en Dexcom som han ska börja använda.
- Med min Dexcom G6 fick jag först eksem och det rann var. Men när jag använder kortisonspray på magen innan jag sätter dit den så får jag varken eksem eller var.
(Läs mer om Åses diabetes i bifogad länk).

Lever hälsosamt
Alla lever de hälsosamt och tänker på vad de äter. De varken dricker alkohol eller röker, utan sköter sig bra.
- Vi äter frukost, lunch och middag och ligger jämnt i blodsockervärde, berättar Åse.
Med diabetes i familjen försöker de ändå inte prata om sjukdomen utan det är bara vid tillfällen som när någon av dem blir för hög eller låg som sjukdomen kommer upp till ytan.
I och med att de bor i Kalmar och yngsta sonen går i skolan i Göteborg åker Åse och hennes man ofta med sonen till skolan i Göteborg.
- Vi har en lägenhet i Göteborg som vi brukar bo i när vi är där.
Så då har Åse och hennes man koll på Denzel i fall något skulle hända.
- Vårt liv är helt upp och ner, vi har aldrig kul eller avslappnat längre, vi dricker ingen alkohol, vi äter rätt tråkigt etc. Larm överallt jämnt. Det går bättre för grabbarna än för mig, som tur är. Jag har fått många komplikationer samt äter flera hjärttabletter, tar blodfettsspruta varannan vecka, tar Ozempic varje lördag och insulin tar vi ju alla såklart. Jag har även fått Vitiligio som också är en autoimmun sjukdom och TPO antikroppar med mera. Att ha typ 1-diabetes är väldigt stressande, man är aldrig ledig, avslutar Åse.

Tips till andra diabetiker:
- Prata om sjukdomen och berätta att du har diabetes.
 - Att ha diabetes är arbetsamt många gånger. Du har all rätt att känna sorg för att du har sjukdomen.
- Försök leva som vanligt.
- Skapa rutiner. T ex gällande tider för mat, insulin, mediciner och promenader etc.

Läs mer om Åse’s diabetes HÄR.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat