Publicerat 27 oktober 2020

För krögaren, kocken, programledaren och restaurangägaren Niklas Ekstedt startade matintresset i tidig ålder. När han bodde i Järpen som ung gick han restaurangskolan i Åre och som 21-åring öppnade han sin första restaurang i Helsingborg.
- Jag tyckte att de hade bra mat och bra råvaror i Helsingborg och mina föräldrar bodde där då också och kunde samtidigt stötta mig, säger Niklas.
Nu är han aktuell med en ny bok, som han har skrivit tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart, Happy Food Green, där de beskriver vikten av att äta mycket grönt för att behålla hälsan.

Niklas Ekstedt har alltid varit matintresserad och förstått vikten av att använda bra råvaror. Mycket tack vare sina föräldrars matintresse.
- När jag var liten hade mina föräldrar en grönsakshandel vid Medborgarplatsen, fortsätter Niklas.
Så man kan säga att Niklas gick i sina föräldrars fotspår, där starten blev restaurang ”Niklas” i Helsingborg.
Efter sju år i Helsingborg var det dags att ge sig av till huvudstaden för att starta upp en restaurang där. Först blev det ”Niklas” och år 2012 öppnade han stjärnkrogen ”Ekstedt”. Restaurang Ekstedt blev med en gång populär och fick en stjärna i Guide Michelin 2013. Sedan dess har han behållit sin stjärna och ser till att servera sina gäster bra mat med bra råvaror, gärna tillagat över öppen eld.
- Jag köper mestadels in de bästa färska närproducerade råvarorna och även till viss del även ekologiskt och skapar rätter som är godare och hälsosammare.


Restaurang Ekstedt

Niklas är noga med att servera bra och nyttig mat som är bra för vår hälsa där grönsaker har tagit mycket plats på tallriken, samt använder sig av en unik vetesort.
Han jobbar även med många ekologiska och biodynamiska råvaror och har nästan bara biodynamiska viner på vinlistan samt en del naturviner.
De vegetariska rätterna har blivit mycket populära som till exempel deras bakade selleri. Just nu är det svampsäsong då de serverar mycket kantareller samt tappsvamp där mycket är ekologiskt och biodynamiskt.
Niklas signum för Ekstedts är hans matlagning över öppen eld, vilken har blivit omskriven världen över.
- Jag lagar mat enligt den gamla matlagningstekniken, som vi alltid har lagat mat på.
I TV-programmet Food & Fire på ViaPlay kan vi se Niklas resa runt i världen och besöka olika kök som lagar mat enligt samma teknik. Produktionen är snyggt filmad, där man sugs med i matlagningen och blir hungrig bara av att titta på programmen, som även nyligen blev nominerade i Kristallen.

Vår kost kan påverka vårt åldrande och även minska risken för sjukdomar
I mars startade Niklas igång en podcast tillsammans med Henrik Ennart, som har gått på sparlåga under coronan, men som snart ska starta upp igen. Henrik som är vetenskapsjournalist har länge skrivit om hur maten påverkar vår hälsa och om risken att få sjukdomar, med osund kost, där han kompletterar Niklas matlagning. Där vårt val av kost kan påverka vårt åldrande och även minska risken för sjukdomar, som till exempel typ 2-diabetes.
I och med att typ 2-diabetes ökar i världen bör man se över sitt kostval och välja mer rena råvaror. Henrik menar på att ett långt liv är produkten av ett bra liv av de val man gör i livet.
Bland annat hur du kan äta för att minska risken för att få olika sjukdomar som bland annat typ 2-diabetes.
Niklas och Henrik har tillsammans gett ut ett antal andra böcker om hur kosten påverkar vårt välbefinnande, där Niklas även har rest runt i de blå zonerna (uttagna av National Geographic) i världen. Det är uttaget ett antal platser i världen där folk lever länge med mindre sjukdomar och håller sig friska till över 100-årsgränsen. Resorna har resulterat i en bok ”Den blå maten”. Fast med tekniken och ett annat leverne i dag, tror Niklas dessvärre inte att de blå zonerna kommer leva kvar.
- Jag såg det på deras barn som var kring 70 år att de inte mådde lika bra som sina föräldrar.
Men än så länge har vi några blå zoner kvar i världen, förklarar Niklas.
I den nya boken ”Happy Food Green: Om hur mat gör livet bättre”, som nyligen släpptes kan du få svar på många frågor varför grönsaker är viktigt att äta för vår hälsa och för vårt välbefinnande.
- Vi förklarar ingående varför en plantbaserad kost ger ett hälsosammare liv och vad som gör grönsaker bra för oss, där den fysiska hälsan blir bättre om man äter plantbaserat.
Henrik och Niklas förklarar också vilken effekt det ger som samtidigt är spännande för läsaren. Boken innehåller så klart även en mängd recept av Niklas med grönt i fokus.
- Vi har med lite animaliska produkter också. Där smör och ost kan vara en smakhöjare, en krydda i maten, avslutar Niklas.
Så nu ser vi fram emot att ta del av den nya boken och se över våra kostvanor för att hålla oss friska och även minska risken av sjukdomar i framtiden.

Text och foto: Ann Fogelberg

Böcker som Niklas och Henrik tillsammans har gett ut tidigare:
Happy Food : om hur mat och lycka hänger ihop
Happy Food 2.0: om hur måltiden och lyckan hänger ihop
Den blå maten

Läs mer om Henrik Ennart HÄR

Happy Food Green är inte bara för initierade veganer eller vegetarianer. Det är även den perfekta kompanjonen för alla som vill närma sig en mer växtbaserad kost och livsstil. Stjärnkocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart delar med sig av recept och information för att guida oss till ett grönare liv som inte bara smakar bättre, utan även gör både oss och miljön friskare.