Publicerat 22 april 2021

I juni 2020 var Birgitta på läkarbesök för sin halsfluss då hon även ovetandes även hade typ 2-diabetes.
- Läkaren ville ta ett Covidtest och tyckte att vi även kunde ta flera prover när jag ändå var där och tog bland annat ett blodsockerprov, säger Birgitta.
Vilket visade på att hon hade typ 2-diabetes.

Birgitta Cabo Galindo, fick sin diabetesdiagnos i somras. Det var när hon var på ett läkarbesök för sin halsfluss i juni förra året som hennes läkare även tog andra prover som bland annat Covid-19 samt ett blodsockerprov.
- Jag fick därefter bara ett brev hem på posten där jag fick beskedet om att jag hade typ 2-diabetes, recept på Metformin och en kostrådsbroschyr. Jag blev lite sur på läkaren, för jag hade ju tusen frågor som jag ville ha svar på, fortsätter Birgitta.
Två månader efter fick hon turligt nog träffa en diabetessköterska och fick svar på en del av sina frågor. Då hade hennes blodsocker gått ner, där hennes långtidssocker låg på 38, så det var ju bra.
Birgitta förstod att hon var lätt överviktig och var medveten om att hon var tvungen att ändra sin kost. Varpå hon valde bort ris, potatis, pasta och vitt bröd och har sedan juli förra året gått ner tio kilo på grund av ändrad kost.
- Men jag äter bönpasta och väljer bulgur och quinoa istället.
Tidigare erkänner hon att hon var en godisråtta, men försöker numera hålla igen på godiset.
- Jag väljer också mer sockerfritt eller produkter med mindre socker i.
Birgitta är noga med att äta sina måltider regelbundet, det vill säga frukost, lunch, mellanmål och middag. På jobbet som barnskötare äter hon tillsammans med barnen, men då väljer hon bort ris, pasta och potatis, som hon istället byter ut mot grönsaker. 

Diabetes i släkten
Birgittas mamma och mormor hade också typ 2-diabetes, där hennes mamma även fick ta sprutor. Men än så länge behöver Birgitta inte ta några sprutor, utan bara ta en Metformin på morgonen. I dag ligger hennes blodsockernivå på en bra nivå, med ett värde på 5,4-5,5 på morgonen. Hon kollar numera sitt blodsocker några gånger i veckan, vid olika tidpunkter, där det sällan ligger över 7,5-8.
Förutom att ändra sin kost har hon också börjat motionera mer.
- Hösten 2019 började jag och min man gå på gym, och sedan kom coronan. Då slutade vi gå på gym och går fortfarande inte på gym, förklarar Birgitta.
Istället går hon mellan 17-18 000 steg om dagen för att hålla igång.
Birgitta är mycket restriktiv när det gäller Covid-19, och är noggrann med att tvätta händer och alltid ha munskydd när hon åker buss. På hennes arbetsplats har sex av åtta av hennes arbetskamrater haft corona, men än så länge har hon klarat sig.
Hon är noga med att gå på sina kontroller och träffar sin diabetessköterska två gånger om året. Hon är medveten om att hon kommer att få komplikationer om hon inte sköter sig och är väldigt noga med att följa råden och att sköta om sina fötter.
- Men jag har ännu inte fått gjort någon ögonbottenfotografering. Med det blir jag väl kallad till framöver, avslutar Birgitta.

Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Ät sunt
- Rör på dig
- Lär av din kropp
- Undvik socker så gott som du kan

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat