Publicerat 15 februari 2023

När Erik var elva år fick han diagnosen typ 1-diabetes.
- Mamma såg att jag drack och kissade mycket samt gick ner i vikt och tog mig till läkaren, som konstaterade att jag hade typ 1-diabetes, säger Erik.


Efter att Erik Andersson, 39 år, som elvaåring hade haft en infektion, började han gå ner mycket i vikt på kort tid.
- Jag rasade mycket i vikt där mina byxor blev alldeles för stora, fortsätter Erik.
I och med att han även drack och kissade mycket förstod hans mamma att något inte var som det skulle och bokade tid hos läkaren, som konstaterade att han hade typ 1-diabetes. Erik blev då direkt inlagd på Barn- och ungdomsavdelningen på Karlstads sjukhus.
- Jag fick insulindropp i några dagar sedan fick jag lära mig hur jag skulle ta mina sprutor på en apelsin. Jag har aldrig varit spruträdd så det var inga problem för mig.
Efter en vecka på sjukhuset fick han komma hem över helgen och sedan tillbaka på sjukhuset i två dagar innan hemgång. Redan efter två dagar hemma blev han medvetslös och fick åka tillbaka in till sjukhuset igen. Han vet inte vad hans värde låg på när ambulansen hämtade honom, men när han vaknade upp i ambulansen låg hans blodsocker på 2,4.
- Sjukhuset bad om ursäkt att de hade släppt hem mig för tidigt och sa att de skulle ha framkallat ett blodsockerfall på sjukhuset istället så att de såg hur det kunde gå.
Väl hemma igen fortsatte Erik att ta sina sprutor och tre månader senare var det dags att åka ambulans till sjukhuset igen.
- Det var fredag den 13’nde januari som jag fick åka in igen. Men då var jag fortfarande vaken. Så denna gång tuppade jag inte av.
Totalt har Erik fått åkt in vid åtta tillfällen till sjukhuset då hans blodsocker har blivit för lågt.
- Man blir ju väldigt rädd när blodsockret blir för lågt.

Försäkringskassan ville sjukpensionera Erik
Som nybliven diabetiker vid elva års ålder kom han tillbaka till skolan och sina klasskamrater i årskurs fyra.
- Det funkade jättebra på mellanstadiet. Skolan fixade om schemat efter mina tider. På högstadiet gick det sämre, där det inte funkade alls. Det var tjafs med lärarna där lektionerna låg helt fel gentemot mina mattider. Jag fick till exempel ogiltig frånvaro då jag inte kunde vara med på gymnastiken på grund av min diabetes. Jag tappade helt enkelt sugen på att plugga, förklarar Erik.
Efter allt tjafs i skolan var Erik skoltrött och skrev in sig på Individuella linjen och fick börja praktisera på butiker, vilket han trivdes med. Men vid 20 års ålder blev han utbränd då Försäkringskassan ville sjukpensionera honom. En person på Försäkringskassan hade till och med uttryckt sig följande ”Du kommer ju inte kunna jobba ändå, på grund av din diabetes”
- Jag sa då att det kommer aldrig på frågan. Jag vill jobba.
Under flera år var han sjukskriven och utskriven ur systemet. Vilket gjorde Erik stressad och orolig, vilket påverkade hans blodsocker. Till slut fick han hjälp av socialen, vilket räddade honom. Och sedan 2011 har han jobbat.

Viktigt med rätt läkare
Ingen av hans syskon, eller någon annan i släkten har eller har haft diabetes. Så som förälder är man så klart orolig för sitt barn 24 timmar om dygnet.
- Mamma har inte sovit en blund sedan jag fick min diagnos. Det fanns inga mätare på den tiden så mina föräldrar fick vaka över mig på nätterna och sticka mig i fingret för att hålla koll på mitt blodsocker, berättar Erik.
Det gäller även att man får en bra läkare som man klickar med, där hans första läkare inte lyssnade på Erik, utifrån hans önskemål.
- Läkaren vägrade skriva ut ett intyg som jag skulle ge till Transportstyrelsen för körkort.
Erik fick istället kämpa för att få en ny läkare som kunde förstå honom.
- Allt beror på vilken läkare man får. Det är ju kämpigt nog som det är. Jag hade ont i magen inför läkarbesöken och försökte förklara för honom att vi inte klickade och att jag ville ha en ny läkare. Men han ville inte att jag skulle byta.
Till slut fick han en ny läkare och är i dag nöjd med all diabetespersonal.
År 2013 fick han en Libre, vilket han var nöjd med.
- Det blev en stor skillnad. Jag kunde då kolla blodsockret hela tiden och få en bättre överblick.
Och för fyra år sedan fick han sin första pump. I dag har han en Medtronic 640 i väntan på en Medtronic 780.

Schäfern Hera har koll på Eriks blodsockervärde
År 2013 skaffade han schäfern Hera som han utbildade till diabeteshund 2015. Valet av hundras blev lätt, då han vid tillfället jobbade på ett hunddagis och hade hand om bland annat en schäferhane.
- Valet var lätt. Schäfern var så bra mentalt och stabil. Jag sa till ägaren ”om ni ska ha en ny kull med honom så vill jag ha en valp”, påpekar Erik.
Vilket resulterade i schäfertiken Hera.
Erik åkte på utbildning till Göteborg med Hera, tränade mycket med henne hemma, och två år senare var hon en utbildad diabeteshund. I dag testas hon en gång om året för att bibehålla sin kunskap. Det är inte alltid hon har sitt täcke på sig.
- När jag är ute och går med henne har jag inte alltid täcket på henne. Jag vill att hon ska kunna slappna av ibland också.
Hera sover i sin korg bredvid Eriks säng, men mestadels i hans säng. Hon är utbildad till att känna när Erik får för lågt blodsockervärde, vilket han inte själv märker, då det kan vara för sent.
- Hon kan då slicka eller krafsa mig i ansiktet. Hon ger sig inte, så ibland kan jag vakna med klösmärken i ansiktet.
Om det ska gå ut på promenad och Erik tar kopplet kan hon vägra att gå ut. Då vet Erik att han är för låg.
- Och får jag för lågt blodsocker när vi är ute så piper eller tjuter hon. Det har hjälpt mig mycket med Hera, bland annat att jag då slipper vara beroende av någon annan vuxen.

Mindre insulin på sommaren
När det gäller kosten så tänker Erik på vad han äter.
- Jag äter det som jag vet funkar. Det kan bli pasta till lunch och potatis till middag. Men det blir inte så ofta pizza och chips. Jag är inte så förtjust i det. Maten har egentligen inte varit betydande.
Glass äter han gärna på sommaren och får då ta extra insulin.
- Glass är min akilleshäl.
Men samtidigt behöver han inte ta lika mycket insulin på sommaren.
- Det svåra är bland annat vid stress, som är svårare att påverka. När jag blir stressad sjunker mitt blodsocker, vilket gör att jag aldrig egentligen kan slappna av, avslutar Erik.

Tips till andra typ 1-diabetiker:
- Se till att du har diabetespersonal som du klickar med.
- Lita på dig själv och lär känna dig själv, där du ser hur ditt blodsocker påverkar dig.
- Är du hundintresserad, skaffa en hund eller hellre en diabeteshund.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat