Publicerat 18 november 2019

Thomas Lindholm, idrottslärare på Bosön sedan 1993, har utbildat elitidrottare samt idrottselever inom bland annat tränarskap, kost, första hjälpen, massage, anatomi, träningslära mm, där vissa av eleverna har haft typ 1-diabetes.
- Det ska inta vara någon skillnad vare sig du har diabetes eller inte, du ska kunna utöva vilken sport du vill. Det gäller bara att hålla koll och veta hur du fungerar, säger Thomas.

Thomas Lindholm, 61 år, idrottslärare på Bosön Idrottsfolkhögskola sedan 1993, utbildade sig inom massage 1984 och år 1999 specifikt på idrottsmassage samt har även utbildat sig inom kiropraktik. Så förutom att Thomas är idrottslärare på skolan så undervisar han även i massage. 
- Det är kul att arbeta med sina intressen, det är inte många som får göra det, det är tacksamt, fortsätter Thomas.

Genom åren har han också varit fystränare samt fys- och kostrådgivare för över 20 olika landslag, i till exempel rodel, bågskytte, klättring, curling och olika flygsporter. Idrotten har legat honom varmt om hjärtat där han även tidigare har spelat fotboll som mittfältare och forward i AIK. Men på grund av en skada var han tvungen att sluta 1979. Men fotbollen har fortsatt varit ett stort intresse där Thomas även har varit fystränare för DIF Fotboll (2001–2003), AIK Fotboll (2005–2009), U21-landslaget fotboll, herrar (2012–2017) samt fystränare även för Stockholms Golfklubb (2004–2014). Han har även varit utbildare inom träningslära för Svenska Fotbollsförbundet i över tio år (slutade för ett par år sedan). Thomas har även släppt ett antal böcker genom åren inom massage, första hjälpen samt utbildningsmaterial för SvFF.

Kan träning vara skadligt för en som har typ 1-diabetes?
- Träning är bra för de som har diabetes, men de måste ha extra koll på sin blodsockerhalt. Motion är en av väldigt viktiga behandlingsmetoder för många olika sjukdomar, där diabetes är en av dem, där man får en ökad insulinkänslighet vilket beskriver cellernas förmåga att reagera på närvaron av insulin genom att ta upp glukos från blodet. Personer med diabetes har nedsatt insulinkänslighet. Insulinkänsligheten kan ökas med medicinering och med fysisk aktivitet.
Insulinet uppgift är att ”öppna cellerna” för att släppa in glukos som finns i blodet, men den främjar även upptaget av aminosyror. (Aminosyror är byggstenar i kroppen som bygger upp proteiner.) Insulin har stor betydelse för omsättning av muskelproteiner. Detta medför att typ 1-diabetes som inte behandlas medför en muskelförtvining. Insulinet har en nedsatt effekt på muskelnedbrytningen. Styrketräning har även en positiv effekt på vissa hormoner och rekommenderas som behandlingsmetod för diabetes. Styrketräning ger både en förbättrad insulinkänslighet och ett ökat glukosintag till cellen, förklarar Thomas.

Han har under åren även undervisat ett antal diabetiker sedan han började på Bosön.
- Får någon diabetiker en känning så vet vi hur vi ska göra.
När Thomas får en ny elev i klassen med diabetes så frågar han om eleven vill berätta det för klassen så att alla kan vara förberedda om någonting skulle hända och veta exakt vad de ska göra. Det vill de oftast, så att klasskamraterna lär sig hur personen fungerar vid för lågt eller för högt blodsockervärde och vet vad de ska göra om någonting händer.
- För det mesta blir de för låga. Det gäller att hitta balansen med kosten och träningen och var noga med sin kosthållning. Hur mycket de äter i förhållande till att de idrottar, men de lär de sig. De ska inte göra några hastiga förändringar utan en successiv stegring, då kan man ha koll på det här. De måste planera matintaget med regelbundna tider och äta rätt inför deras prestation, där olika idrotter kräver olika mycket. Men egentligen är det ingen skillnad på om du är elitidrottare med diabetes eller utan diabetes. Det finns egentligen inga hinder. Man ska kunna hålla på med den idrott som man tycker är kul, det är det som är det viktiga, och lära sig att hantera det, avslutar Thomas.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat

Läs mer om de som har typ 1-diabetes och tävlar på elitnivå:
SHL-stärnan tillbaka i matchen...
Som dansare på elitnivå...
Thelma, en lovande talang inom boxning...
Rebeccas diabetes hindrar inte henne...
Ebbas diabetes har inte hindrat henne från att satsa...
Teodor har en lysande karriär...
Robins diabetes hindrar inte honom...