Publicerat 30 augusti 2023

”Antingen ser du dig själv som sjuk resten av ditt liv – eller så är du frisk men saknar insulin. Du väljer!” Så sa sjuksköterskan till Lisa när hon precis fått diagnosen typ1-diabetes. 

När Lisa tränade inför Lidingöloppet fick hon diagnosen typ 1-diabetes. 
- Jag hade gått ner mycket i vikt och fick kramper i vaderna, men trodde att det berodde på att jag tränade så hårt, säger Lisa.
Vilket istället visade sig vara åkommor på grund av att hon hade diabetes. På sjukhuset träffade hon en diabetessköterska som hjälpte henne att välja inställning till hennes sjukdom. 
- Hon fick mig att tänka till redan första veckan. Hon sa ”Antingen ser du dig själv som sjuk resten av ditt liv - eller så är du frisk men saknar insulin. Du väljer.” Vilket jag har haft med mig sedan dess. 

Hennes höga HbA1c ignorerades
I januari för 20 år sedan, då Lisa Maidell var 25 år och var på en läkarundersökning hade hon lite för högt HbA1c. Men läkaren ville inte göra någon vidare utredning på henne, utan sa bara att hon inte kunde ha diabetes för att hon var för smal för det. En månad senare kontaktade hon Vårdcentralen som tog ett blodprov på henne där hon låg perfekt i blodsocker, så inga vidare åtgärder gjordes då heller. Det var inte förrän på hösten som Lisas kollega anade att hon kunde ha diabetes. 
- Jag tappade mycket hår, hade svårt att koncentrera mig, såg suddigt och kunde somna på jobbet, fortsätter Lisa. 
Kollegan, som själv är typ 1-diabetiker, tog då med sig sina nålar till jobbet och stack Lisa i fingret, där blodsockervärdet visade på 28. 
- Jag kommer ihåg att jag sa till min chef att ”jag kommer tillbaka om några timmar” när jag åkte till sjukhuset. Men det blev istället efter en månad. 
Ett år innan diagnosen hade Lisa haft två kraftiga infektioner som gjorde att hon fick två penicillinkurer efter varandra. 
- Jag har fått höra att det kan ha varit infektionerna som orsakade att min diabetes bröt ut.   

Har blivit bättre på att lyssna på sin kropp
I och med att Lisa tränar mycket så är det en svår balansgång att få ett bra blodsockervärde. 
- Jag blir oftast för låg, men jag har aldrig hamnat i koma, förklarar Lisa. 
Med sin Dexcom och Omnipod har hon bra koll, och har alltid med sig festis och bars, utifall att. 
- Vad jag äter, om jag är förkyld eller stressad påverkar mitt blodsockervärde och jag mår dåligt när jag blir för låg eller för hög. Att träna ofta ställer ibland till det mer än det hjälper. Men jag har blivit bättre att lyssna på min kropp och försöker hitta en bra balans.  
Under åren har hon även varit gravid och fått två flickor. Där det mesta gick bra under graviditeterna. 
- Mina döttrar och min man är vana med min diabetes och ser direkt på mig om jag blir för låg och får en känning med bortdomnat ansikte, hjärtklappning och huvudvärk. De är så omtänksamma och finns alltid där för mig. Mina hjältar! 
Lisa har alltid ätit nyttigt och har inte ändrat så mycket i sin kost. Hon har rutiner för sina måltider och äter gärna på ungefär samma tid varje dag. 
- Jag har svårt att skjuta på en måltid för mycket i tid för då hamnar jag lågt i blodsocker och när jag tränar måste jag alltid tänka på vad jag ska äta innan, under och efter träningen. 

Tränar veteran-friidrott fem dagar i veckan 
Som tonåring tränade Lisa mycket och tävlade en hel del och i dag tränar hon veteran-friidrott i Turebergs friidrottsklubb fyra till fem gånger i veckan, där sprint är hennes bästa gren. 
- I början av augusti vann jag både 100 och 200 meter på Veteran-SM, K45, i Göteborg. Oväntat men väldigt kul, berättar Lisa.  
När hon var ung tränade hon mycket och nu vid 40 års ålder gick hon med som veteran. 
- När man blir 35 år kan man bli veteran. Det är en härlig känsla att kunna springa fort även som 45-åring och för varje träning eller tävling som jag är med på känner jag att jag vinner över min diabetes.  
Lisa har lärt sig under åren att det är viktigt att lyssna på sin kropp. 
- Jag ser mig själv som frisk men måste var mer lyhörd för hur jag mår. Jag vet att mina träningskompisar har koll på mig och de vet vad de ska göra om jag blir för låg. De är också vana att se mig med en festis i handen mellan intervallerna. Tuffa pass sänker blodsockret väldigt snabbt.  
När hon har blivit för låg får hon en trötthet i kroppen. 
- I perioder kan jag hamna lågt väldigt ofta. Det tar mycket energi från mig. Men även om jag har haft en dålig diabetesdag eller diabetesnatt vet jag att min träning gör mig starkare både fysiskt och psykiskt.  
I september planerar hon att delta i Veteran-EM i Italien. Därefter står Veteran-VM i Göteborg 2024, på tur.  
- Det är skönt att veta att jag kan träna hårt trots att jag har diabetes och saknar eget insulin. Men det kräver förberedelse, envishet och tålamod, avslutar Lisa.  

Tips till andra med typ 1-diabetes: 
- Välj din inställning.  
- Berätta för dina vänner att du har diabetes och vad de ska göra om du blir låg.  
- Lyssna på din kropp och var snäll mot dig själv.  
- Sluta inte med din dröm. Det finns inget hinder - du får bara ta en omväg. 

Text: Ann Fogelberg 
Foto: Privat