Publicerat 8 juli 2019

Ledande kliniker och forskare från hela världen, alla specialiserade på öcellstransplantationer, samlades den 2-5 juli i Lyon, Frankrike, på den 17:e IPITA-konferensen. DRWF var på plats och kan rapportera därifrån.

Förra veckan samlades ledande kliniker och forskare från hela världen, alla specialiserade på öcelltransplantationer i Lyon, Frankrike, på IPITA, International Pancreas & Islet Transplant Association. Forskningschef Dr Eleanor Kennedy från vår systerorganisation DRWF fanns på plats för att rapportera, där världens ledande bukspottkörtel och öcelltransplantationskirurger, läkare och forskare samlades.

- Den internationella IPITA, startade med utmärkelsen av den prestigefyllda Richard Lillihei-föreläsningen, som årligen ges ut till professorer Angelika och Rainer Gruessner.

De började med att definiera betydelsen av register för att övervaka utvecklingen och resultaten i bukspottkörteltransplantation och registerroll för att generera robusta hypoteser för randomiserade kliniska prövningar eller för utförande av retrospektiva studier. Det första internationella bukspottkörtel- och öcelltransplantationsregistret går tillbaka till 1980, femton år efter det att den första bukspottkörteltransplantationen utfördes av Richard Lillehei. Detta har gjort det möjligt för en mycket god förståelse av hur många förfaranden som genomförs både i USA där tilldelningsmottagarna arbetar men också över hela världen. Men det finns fortfarande mycket att göra - som ofta är fallet inom vetenskap och medicin!

Transplantationer i bukspottkörteln måste fortsätta att förbättras genom introduktion av nya immunsuppressiva medel eller protokoll för att minimera biverkningar och införandet av molekylära och genetiska tester kan också minska förekomsten av avstötning. Mer transplantationer i bukspottkörteln behöver utföras och nya vägar för personlig immunosuppressiv terapi efter bukspottkörteltransplantation måste göras.
Men kanske är morgondagens största samtal för ökat engagemang med patienter där det finns många frågor om utbildningsinsatser och mediekommunikationsströmmar för att nå ut till de som inte är medvetna om möjligheterna till bukspottkörtel och öcellstransplantation som behandling för typ 1 diabetes.



Kvaliteten i organdonation (QUOD)-studien har upprättats med tanke på att det finns behov av att studera marginala givare för att tillgodose potentialen hos dessa givarorgan att bli lämpliga för transplantation utan att kompromissa med att organen av transplanterbar kvalitet är bristfälliga. resultatet. QUOD är ett nationellt biobankinitiativ baserat i Oxford och Newcastle med målet att tillhandahålla vävnadsprover för forskningsprojekt som identifierar vägar för skada och reparation i donatororgan.

Detta världsledande projekt kommer att tillhandahålla ett bibliotek med skannade immunohistokemibilder av varje bukspottkörtel, där poäng ges till varje bukspottkörteln av en utbildad patolog. Detta har gjort det möjligt att utveckla en reproducerbar metod för att prova alla anatomiska regioner i bukspottkörteln och har initierat arbete med den djupa karaktäriseringen av all insamlad vävnad för att börja ta itu med olika dimensioner av sjukdom och hälsa.

På konferensens andra dag lyssnar jag på "Hypes and Hope of the Artificial Pancreas". Denna teknik har bevisat att den artificiella bukspottkörteln förbättrar livskvaliteten, leder till ökad behandlingsnöjdhet, minskar rädslan för hypoglykemi och förbättrar sömnmönster. Men i vissa studier med Medtronic 670G har en betydande andel deltagare avbrutit "auto" -läget på enheten som citerar kalibreringsproblem, sensorns hållbarhet eller vidhäftning, hudirritation och larmmattning som några av anledningarna så det finns fortfarande mycket som kan förbättras.

Försök med denna teknik är fortfarande pågående men professor Pierre-Yves Benhamou från Centre Hospitalier Universitaire i Grenoble introducerade STABILOT-studien av patienter med hög risk för allvarlig hypoglykemi. Denna studie är en randomiserad, prospektiv, medico-ekonomisk riksomfattande undersökning över Frankrike som ser på cellcellstransplantation hos patienter med allvarligt instabil typ 1-diabetes. Studieutformningen är att de 30 patienter som ingår i försöket antingen fick en omedelbar öcelltransplantation eller hade en försenad öcelltransplantation efter 12 månader av sensorförhöjd pumpterapi. Alla rekryter i studien har nu fått sina övertransplantationer - resultaten från STABILOT-provet kommer förhoppningsvis att meddelas vid nästa IPITA-konferens år 2021!

En av konferenserna som jag också deltog i var med nuvarande presidenten för IPITA, professor Thierry Berney från universitet i Genève, som han säger att även om det fortfarande finns problem med både hela bukspottkörteln och öcellstransplantationen, behövs mer forskning utföras att undersöka var det skulle kunna citeras öar vid transplantation för att kringgå detta behov av immunosuppression som krävs för både hela bukspottkörteltransplantationen och öcelltransplantationen i levern, den plats som oftast används för denna typ av transplantation.
Jag kan inte låta bli imponerad av mångfalden av forskning som presenteras. Allt från kirurgiska ingrepp till de psykologiska resultaten av transplantationen, som alla omfattas av forskare som företräder hundratals olika institut, universitet och sjukhus i dussintals olika länder och allt för att säkerställa att livslängden hos personer som lever med diabetes förbättras framåt. Och det måste applåderas!

Dr Pratik Choudhary från King's College, London påminner oss om att medan vi har kommit långt. Från en gång eller två gånger dagligen insulininjektioner kopplade till laboratoriebaserad urin eller blodprovning till nya paradigmer där patienter uppmuntras att göra flera dagliga insulininsprutningar eller kan erbjudas insulinpumpar och kontinuerlig blodglukosövervakning som gör att människor enkelt kan titta på deras glukosnivå, en situation som i allt högre grad kallas "sockersurfing". Och nu, med den drabbade slutsatsen och den fullständiga teknologi med sluten slinga som rör sig mot begränsade kalibreringar, är drömmen om den artificiella pankreasen faktiskt en real-time global verklighet?

Jo ja ja nej!

Det verkar som att med ökande teknik finns det tydliga fördelar men Dr Choudhary förklarar att god glykemisk kontroll inte universellt verkar vara en av dem! I flera studier har HbA1c-nivåer förvärrats och det fanns mycket efterföljande diskussion om teknikens börda som faktiskt kan avskräcka människor genom att överbelasta dem med data. Han föreslår att det för vissa patienter i enskilda fall kan vara bättre att hoppa över den första raden av strukturerad hypoglykemi-specifik utbildning och den andra och tredje behandlingen av insulinpump och sensorförhöjd pump terapi med låg glukosupphängning och flytta rakt till öcellstransplantation.

Men öcellstransplantation kommer fortfarande med egna risker - livslång immunosuppression tillsammans med tillfälliga rapporter om infektion, njurskada etc. Så, vad eller, ännu viktigare, vem ska bestämma valet av terapi? Är det största problemet för patienthypos eller dålig kontroll eller komplikationerna av diabetes eller kanske det finns psykologiska eller känslomässiga problem? Det är viktigt att noggrant utvärdera uppfattningen av risk och personliga attityder mot risker. Till dess att vi har ett stort utbud av öar som kan transplanteras utan immunosuppression, kan tekniken uppnå adekvat skydd mot hypoglykemi med full kunskap om att den befintliga tekniken inte är idiotsäker. Men i slutet av dagen är valet att patienten ska göra.



Men nästa session som jag deltar ges av nuvarande presidenten för IPITA, professor Thierry Berney från universiteten i Genève, och han säger att även om det fortfarande finns problem med både hela bukspottkörteln och öcellstransplantationen, behöver mer forskning utföras att undersöka var det skulle kunna citeras öar vid transplantation för att kringgå detta behov av immunosuppression som krävs för både hela bukspottkörteltransplantationen och öcelltransplantationen i levern, den plats som oftast används för denna typ av transplantation. Dessa platser ingår under njurkapseln och ett antal subkutana ställen.

Och jag avslutar min andra dag på konferensen och lyssnar på ny forskning för att bedöma förändringar i biomedicinska resultat och psykosocial status efter övertransplantation. I ett brittiskbaserat projekt gavs flera frågeformulär till folket att genomgå en öletransplantation och sedan administrerades samma frågeformulär vid 6 månaders perioder efter transplantation tills det bekräftades transplantatfel. Dessa frågeformulär inkluderade det så kallade guldpoänget som bara har ett objekt - "Vet du alltid när din hypos börjar?", HFS-11, som har över 30 frågor om rädsla för hypoglykemi och DQOL, som bedömer diabetes -specifika livskvaliteter

Efter transplantation förbättrades biomedicinska parametrar och det fanns mindre rädsla för hypoglykemi och en övergripande förbättring av den diabetesspecifika livskvaliteten. Ångest symptom kvarstod dock efter transplantation, så slutsatsen var att psykosocialt stöd och uppföljning är berättigad efter transplantation trots pågående transplantationsfunktion och kliniskt relevanta biomedicinska och psykosociala fördelar.

Jag kan inte låta bli imponerad av mångfalden av forskning som presenteras. Allt från kirurgiska ingrepp till de psykologiska resultaten av transplantationen, som alla omfattas av forskare som företräder hundratals olika institut, universitet och sjukhus i dussintals olika länder och allt för att säkerställa att livslängden hos personer som lever med diabetes förbättras framåt.

Läs mer IPITA HÄR