Publicerat 6 december 2023

Som 15-åring var Johannes lite för smal och började med styrketräning. När han var 27 jobbade han på olika LIDL-butiker i Belgien, Holland, Tyskland och i Norge. Det var när han kom till Norge som han insåg att norrmännen inte åt så bra mat.
- Jag började då fatta hur dåligt folk åt, säger Johannes.
Vilket blev starten på hans resa inom hälsa och hans stora intresse av vad vi äter.


Certifierade kost- och hälsocoachen Johannes Cullberg har jobbat med hälsa i cirka 20 år och vet hur viktigt det är att äta rätt och röra på sig.
- Mer än hälften av Sveriges befolkning är överviktiga; livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och typ 2-diabetes är på rekordnivåer. Psykisk ohälsa visar samma negativa trend. Och vi ser ingen tendens till förändring, fortsätter Johannes.
Vilket har gjort att Johannes vill hjälpa folk att må bättre.
Efter LIDL i Norge utbildade han sig till PT och blev koncernchef på företagshälsovårdsföretaget Feelgood. Han har även byggt upp den digitala företagshälsovården, ProActive Health Partner.
År 2015 startade han den populära dagligvarukedjan Paradiset. Som han tyvärr fick lägga ner i mars 2020 på grund av coviden. I dag är han certifierad kost- och hälsocoach och driver företaget RE:YOU samt är författare. Han driver även ett av Sveriges populäraste Instagramkonto, johannescullberg, inom kost och hälsa, med 250 000 följare. Johannes har en passion att hjälpa människor till bättre hälsa genom att förklara komplexa frågor på ett enkelt sätt.
- Genom att kombinera modern teknik med expertis från våra erfarna hälsocoacher, kan vi erbjuda personliga och kostnadseffektiva lösningar. Oavsett om du vill förbättra din fysiska hälsa, hantera stress, optimera din kost eller bara uppnå en övergripande balans i livet, finns vi här för att ge dig verktygen och stödet du behöver.


Johannes Cullberg. Foto: Ann Fogelberg

Har en CGM där han mäter sitt blodsockervärde
Johannes har under årens lopp varit nära på att bränna ut sig, mycket på grund av att han går all-in i det han gör.
- Jag går in 100 % i det jag gör. Jag har inga mellanlägen, berättar Johannes.
Innan han började jobba med hälsa hade han sömnproblem och lätt att bli beroende av bland annat alkohol.
- I dag smakar jag på något gott vin eller tar en god öl någon gång i kvartalet.
Johannes har under de senaste åren sett hur fetma har ökat i samhället.
- På 70-talet var det viktigt att inte äta fett, medans socker var okey. Under pandemin har psykisk ohälsa också ökat, med mycket stillasittande där vi inte äter bra.
För fyra år sedan skaffade Johannes sig sin första CGM, Continuos Glucose Monitoring, utan att ha diabetes.
- Jag har haft en CGM till och från under fyra år för att se hur mitt blodsockervärde ligger, och jag lär mig alltid något nytt. Jag är nyfiken på hur min kropp fungerar. Det är inte alltid som det finns balans mellan hunger och blodsocker. För att fungera bra som coach, måste jag ju förstå min egen kropp.
Johannes har också sett hur det blåa ljuset från LED-lampor påverkar oss.
- Bland annat så får jag en kortisolspark vid tre-tiden på natten, och försöker se hur jag kan jobba med ljus. Så att jag kan får en förståelse för hur jag kan påverka mitt blodsockervärde. Han har nu införskaffat sig ett par blåljusblockerande glasögon för att skydda ögonen.
- Ledljuset påverkar våra ögon där vanliga glödlampor eller levande ljus är bättre.

Fick motta Årets Hederspris på Guldhjärtat 2023
I förra veckan fick Johannes motta Årets Hederspris på Guldhjärtat.
Guldhjärtat är Fitnessfestivalens pris för de outtalade träningshjältarna i Sverige och delas ut för behjärtansvärda insatser.
- Jag är så oerhört stolt och tacksam. Jag vann helt oväntat ett av de kanske finaste priserna i Sverige, meddelar Johannes.
Priset delas ut till individer som har lämnat oförglömliga spår och lagt grunden till dagens och morgondagens träningsindustri. Människor som brinner för vad de gör, som har påverkat träningsglädjen lokalt eller globalt. Människor som visar att det omöjliga är möjligt.
Med motiveringen:
”Med sin orädda röst, grundade kunskap och fingranskade av livsmedelsindustrin, gör denna före detta börs-VD skillnad. Naket visas hur leverantörer - i stort och smått -”lurar” oss konsumenter. Det vi ibland behöver är sanningen, byggd på förnuft och enkelfångad information med hög trovärdighet. Hans digitala inlägg får många av oss att sätta i halsen - och faktiskt förändra vårt födointag. Sunt, nödvändigt, pedagogiskt presenterat och viktigt. Han väcker ofta en feelgoodkänsla, blandat med en besk eftersmak i form av egentligen självklara fakta; Klarsynta aha-upplevelser som alla kan förstå och ta till sig. En hälsoentreprenör av stora mått med hundratusentals följare på Instagram, där han i allra högsta bidrar till att demokratisera folkhälsan.”

Har fått 1000-tals personer att få en bättre hälsa
I sin coachutbildning har han fått typ 2- och prediabetiker symtomfria på grund av att de har gått ner i vikt och ändrat sin kost. Där han har under två års tid haft 1000-tals personer som har fått bättre hälsa.
- De har fått ett normaliserat blodsockervärde. När du har lärt dig hur din kropp fungerar så ska du kunna vara symtomfri livet ut, förklarar Johannes.
I augusti släppte Johannes sin första bok, ”Ta makten över din hälsa på 12 veckor – maten och vanorna som ger resultat”. Där han förklarar hur viktigt det är att röra på sig och äta rätt för sin hälsas vinning. Vilken blev Sveriges mest sålda fackbok i höstas.
- Genom små smarta knep i en förändrad livsstil där maten och vanorna spelar en stor roll kan man få fantastiska och hållbara resultat. Det är ingen quickfix. Det är absolut ingen bantningsbok med tuffa, tråkiga dieter. Och det är ingen träningsbok med avancerade övningar för elitidrottare. Det är en inspirerande hälsobok för dig som vill äta gott och leva gott länge.
För att uppnå ett bättre välmående och en hälsosammare hälsa behöver du inte ändra livet helt på en gång.
- Det viktigaste är att du börjar smått och lägger in bra vanor. Som att lyfta in bra varor på tallriken. Till exempel att ha grönsaker på halva tallriken och öka på med proteiner. Byta ut snabba kolhydrater till långsamma. Undvika ultraprocessad mat och inte vara rädd för fetter som olivolja, smör eller kokosolja. Var också vaksam på flytande kolhydrater som läsk. Undvik även lightprodukter med sötningsmedlet aspartam, som förstör vår tarmflora. Allt handlar om dos, kör du för mycket varje dag, så är det inte bra. Och försök komma ut och röra på dig i naturen, där du får ljus och syre. Helst 8 000 steg om dagen och lite styrketräning för att få upp pulsen. Och rör du på dig 10-20 minuter efter att du har ätit så får du större påverkan på ditt blodsocker, avslutar Johannes.

Läs mer om RE:YOU samt om Johannes HÄR
Mer om boken HÄR

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat