Publicerat 16 oktober 2018

På den populära fotbollsturneringen Tumbakicken med motto ”Ge rasismen rött kort” 6-7 oktober var 1500-2000 personer på plats, varav 650 spelare mellan 6 och 11 år. Diabetes Wellness Sverige deltog under söndagen den 7 oktober med gratis blodsockerkoll där du hade möjlighet att se om du var i riskzonen för diabetes. Besökarna hade även möjligheten att ställa frågor om diabetes till sjuksköterska under dagen.  

Under den 6 och 7 oktober gick den årliga och mycket populära fotbollsturneringen Tumbakicken av stapeln. 1500-2000 personer fanns på plats på Storvretens BP i Tumba under Tumbakicken med mottot ”Ge rasismen rött kort”. Turneringen genomförs årligen efter de sista höstomgångarna av S:t Erikscupen och arrangeras av IFK Tumba Fotboll. Tumbakicken fortsätter det viktiga arbetet mot rasism och diskriminering som tillsammans med Botkyrka kommun satsar de på en mångkulturell framtid.

Vi på Diabetes Wellness Sverige fanns på plats med eget tält under söndagen den 7 oktober och utförde gratis blodsockerkoll samt svarade på frågor om diabetes. Även Cirkus Cirkör, Elitdomarföreningen, Allsvenska spelare och Dogge Doggelito medverkade under Tumbakicken.

Under helgen 6-7 oktober deltog 61 lag med pojkar och flickor mellan 6 och 11 år, som spelade femmanna- och sjumannafotboll. Tumbakicken är en årlig återkommande fotbollsturnering där de inte utser några vinnare i slutspelet men delar ut medaljer i form av ett halssmycke med texten "Rött kort mot rasism" och en stor fin pokal till det lag i varje åldersgrupp som fick högst poäng enligt fair play.

- Vi i IFK Tumba är mycket nöjda med Tumbakicken 2018. Många flickor och pojkar spelade fin fotboll och hade roligt på och vid sidan av planen. Det var också flera elitspelare, artister och organisationer som var på plats och ställde sig bakom turneringens motto "Ge rasismen rött kort". Inte minst ni i Diabetes Wellness Sverige som var med för första gången. Er medverkan var mycket uppskattad och vi i IFK Tumba ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger Björn Kullander, en av deltagarna i arbetsgruppen för Tumbakicken.

Vi på Diabetes Wellness Sverige deltog för första året på Tumbakicken där besökarna hade möjligheten att testa sitt blodsocker gratis och se om de var i riskzonen för diabetes. Under söndagen den 7 oktober var det 70 stycken som testade sitt blodsocker där 2 stycken hade för högt blodsocker och blev hänvisade till vårdcentralen. Besökarna hade även möjlighet att ställa frågor till sjuksköterska om diabetes samt till Ascensia Diabetes Care om deras blodsockermätare.

- Vi beräknar att det var cirka 600 besökare under söndagen varav 112 svarade på vår enkät gällande sina kunskaper om diabetes, säger Jelena Minic, eventansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

Kunskapen om diabetes var varierande bland de 112 besökarna som svarade på enkäten där 46 procent trodde att man fick diabetes av att äta för mycket socker. Cirka hälften (48 procent) av de som svarade hade någon i släkten eller i familjen med diabetes och 93 av 112, ansåg att de hade en hälsosam livsstil med regelbunden träning och bra kost.

Under dagen fanns det även andra aktörer på plats samt ett uppskattat uppträdande av Dogge Doggelito.

- Det blev en lyckad dag där det kändes viktigt för oss att finnas på plats och informera om folksjukdomen diabetes som ökar för varje år där många är omedvetna om att de har sjukdomen. Vårt gratis blodsockertest var mycket uppskattat där 70 personer kom förbi oss och testade sitt blodsocker för att se om de var i riskzonen för att utveckla diabetes, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig, Diabetes Wellness Sverige.

För mer information kontakta:
Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig Dieabetes Wellness Sverige, 0707-15 99 85.