Publicerat 13 januari 2020

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat. I dag är det många som har förhöjt blodsocker utan att veta om det. Att konstant ha för högt blodsocker är skadligt för kroppen och innebär en risk att utveckla diabetes. Vi på Diabetes Wellness Sverige startade blodsockerkollen.nu förra året och har märkt att det finns stor efterfrågan på att ha koll på sitt blodsocker. Under våren 2020 kommer vi att vara på ett flertal platser där du har möjlighet att testa ditt blodsocker gratis och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes. För mer info, gå in på blodsockerkollen.nu, och se var och när vi erbjuder gratis blodsockerkoll under våren.

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat, där närmare 500 000 personer i Sverige lider av någon form av diabetes. De allra flesta, 85-90 procent har diabetes typ 2 som ökar mest. Levnadsvanor och ärftlighet är några av orsakerna till att man drabbas av diabetes typ 2. Risken ökar med åldern samt om du är överviktig, lider av bukfetma, är stillasittande eller rökare. En av tio är i dag omedveten om att de har diabetes. I Sverige beräknas över 600 000 personer ha diabetes år 2030 om inte utvecklingen bryts. Men många vet inte ens om att de har sjukdomen där 150 000 går runt med diabetes utan att veta om det. Nu har du möjlighet att testa ditt blodsocker gratis och se om du är i riskzonen för diabetes typ 2.

- Vi vill med blodsockerkollen.nu ge dig möjlighet att kolla ditt blodsocker och se om du är i riskzonen för diabetes typ 2. Genom att erbjuda kostnadsfri blodsockerkoll kan vi fånga upp personer som ligger i riskzonen. Vid tidigare tillfällen har vi hänvisat tio procent att uppsöka sin vårdcentral för vidare kontroll, så behovet finns. Vi har märkt att det har varit mycket uppskattat att få möjligheten att kunna testa sitt blodsocker och att hålla koll på sin hälsa. Genom att erbjuda gratis blodsockerkoll vill vi öka medvetenheten om diabetes och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om hur man kan förebygga att få diabetes typ 2. Man kan ändra sin livsstil genom att leva ett sundare liv gällande kost, vikt, motion och mindre stress, och minska risken, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

Nästa tillfälle för gratis blodsockerkoll är den 15 januari i Söderhallarna kl 11-16.
Håll utkik på blodsockerkollen.nu för mer information om tid och plats! 
Information om diabetes och gratis blodsockerkoll av sjuksköterska på plats. Det är dock viktigt att inte äta eller dricka något, utom vatten, en timme före mätning.

För mer information: Kontakta Ann Fogelberg 0707-15 99 85, ann@diabeteswellness.se

Här är några platser där vi kommer att vara under våren och erbjuda gratis blodsockerkoll:

Onsdag 22 januari, kl 11-16, Globen Shoppingcenter, mitt emot Espresso House
Lördag 25 januari, kl 12-16, Hälsomässan, Nacka Forum, Atriumet plan 0, vid Espresso Bar
Onsdag 29 januari, kl 11-16, Skärholmens Centrum, vid H&M
Onsdag 5 februari, kl 11-16, Västermalmsgallerian, vid Apoteket
Onsdag 12 februari, kl 11-16, Väsby Centrum, framför Lindex
Tisdag 18 februari, kl 11-16,  Farsta Centrum, mitt emot Espresso House
Onsdag och torsdag 26 och 27 februari, kl 11-16, Tumba Centrum, vid ICA
Onsdag 11 mars, kl 11-16, Tyresö Centrum
Onsdag 18 mars, kl 11-16, i-Huset Shopping Center, Linköping plan 2

Håll dig uppdaterad på våra tider och platser för gratis blodsockerkoll på blodsockerkollen.nu