Publicerat 12 januari 2024

Norden ligger långt norrut, och det kan bli riktigt kallt på vintern. Bland annat varnar media för den "sibiriska kylan" där vi har haft köldrekord längst i norr med över 43 grader. Insulin är känsligt för kyla och som diabetiker påverkas ditt blodsocker vid kyla.

Om du har diabetes är det extra viktigt att ta några enkla försiktighetsåtgärder.
De flesta vet att insulin är känsligt för kyla, men även om du inte använder insulin kan det vara smart att läsa vidare.

Diabetes och förkylning
Minusgrader kan påverka ditt blodsocker på flera olika sätt. Något så enkelt som att förmodligen stanna mer inomhus när det är kallt gör att du blir mindre aktiv, tränar mindre – och kanske äter mer också.
Vi vet också att förkylning kan förvärra några av de vanligaste bisjukdomarna till diabetes, såsom neuropati och hjärtsjukdomar.
Forskare som har mätt långtidsblodsocker hos patienter med typ 1-diabetes under flera säsonger fann betydligt högre blodsocker på vintern än på sommaren. I en studie från 2014 hade deltagarna i snitt 76 mmol/mol på vintern, medan mätningen endast visade 61 mmol/mol på sommaren.

Titta på dina fingrar och tår
Många lider av kalla fingrar och tår i kylan, men problemet är större om man även har redan existerande diabetisk neuropati. En ytterligare utmaning för alla med diabetes är att det är svårare att mäta blodsockret med ett fingerstick.

Insulin tål inte frost!
Om du använder insulin är det ytterligare en sak du måste se upp med. Insulin tål inte frost. Om insulinet fryser förlorar det sin effekt.
Om du ska vara utomhus länge bör du behålla insulinet på kroppen. Det räcker inte att ha den i en ytterficka – eller i ryggsäcken om du är på skidresa. Om du tar med dig mat på resan är det också viktigt att det inte fryser – det finns inte mycket hjälp i en frusen juice när blodsockret blir lågt.

Var också försiktig om du reser med flyg. Vi rekommenderar alltid att ha insulinet i handbagaget – både för att bagaget kan försvinna på vägen, och för att det kan vara kallt i bagageutrymmet på planet även när du reser på sommaren.

Andra saker du bör tänka på när du reser med flyg
För övrigt när du som diabetiker reser med flyg är det viktigt att ha all relevant dokumentation från din läkare, då tekniken som flash-glukossensorer och CGM kan reagera i kroppsskannrar. Och att även vara medveten om att försenade flyg och en oro att gå igenom flygplatssäkerheten kan ge ett stresspåslag som påverkar ditt blodsockervärde. Ha alltid extra insulin med dig i handbagaget.

Källa: diabeteswellness.no, drwf.org.uk

Visste du att vi även erbjuder gratis diabetesprodukter?

Se vårt utbud och gör en beställning   Beställ

Vill du stödja kampen mot diabetes?

Se hur du kan bidra  Ge en gåva