Publicerat 11 augusti 2021

Elvira fick diagnosen typ 2-diabetes för 15 år sedan. På grund av att hon inte tålde medicinen Metformin eller insulinsprutorna så fick hon sluta med det och ändrade istället sin kost. I dag är hon symtomfri från sin diabetes.
- Jag fick Metformin när jag fick min diagnos typ 2-diabetes, som jag slutade med för ett år sedan, och har i dag ett bra långtidssocker på 44, säger Elvira.

År 1983 fick Elvira Avilés-Persson, 70, en tumör mellan lårbenet och bäckenbenet som hon var tvungen att ta bort, då läkarna även fick amputera hennes ben.
- Jag vägde 40 kilo då, fortsätter Elvira.
Läkarna provade att sätta dit en protes, men den blev för tung för Elvira, så hon valde att inte ha någon protes. Då var alla hennes blodsockervärden bra.
Efter canceroperationen med ett ben, kunde hon inte röra på sig så mycket.
- Jag kunde ju inte träna eller cykla. Jag rörde på mig så lite. Och jag tror att min diabetes kom smygande då.
Så efter operationen blev det kryckor för Elvira och hon miste möjligheten att komma ut och röra på sig. I dag har hon kryckor och en permobil som hon använder när hon ska ta sig runt i området, och vid längre sträckor tar hon sin bil.
År 2007 började hon bli trött och var då på jobbets allmänna undersökning.
- Mitt blodsockervärde var då 21 och jag fick då börja med Metformin. Men jag har alltid varit skeptisk mot tabletter. Om jag inte har högt kolesterol, varför ska jag då äta medicin?
För två år sedan fick hon även börja med insulinsprutor.
- Jag mådde så dåligt, blev orolig i magen, fick halsbränna, kunde inte sova på nätterna och inte äta, på grund av mina sprutor.
Så hon var tvungen att sluta med insulinsprutor. Och sedan 15 månader tillbaka så har hon varken sprutor eller Metformin. Och i dag ligger hennes långtidssockervärde på en bra nivå.

Ändrade sin ost och är i dag symtomfri
Efter operationen satte Elvira sig snabbt in i kosten och ändrade sitt matintag.
- Jag slutade med bröd, pasta, ris, mjöl, potatis samt alla grönsaker som växte under jord och gick ner tio kilo, förklarar Elvira.
Hon slutade även med allt socker, men kan ta en tesked honung någon gång ibland.
- När jag går och handlar tittar jag alltid på innehållsförteckningen och väljer inget som har över 5 gr socker/100 gr. Kroppen kan egentligen inte ta emot mer än 28 gr socker per dag.
Hon dricker heller inte någon läsk, utan bara vatten, och använder Stevia sötningsmedel i kaffet. Och vid matlagning använder hon mycket oliv- och kokosolja.
Elvira erkänner att hon så klart blir sötsugen ibland, men är samtidigt medveten om att hennes blodsockervärde påverkas då.
- Jag köper aldrig några light-produkter och min mage fungerar bra numera.
För det mesta blir det frukost, lunch och middag varje dag och ibland kan det bara bli två mål mat om dagen.
- Jag äter frukost mellan 10 och 12 och vid 15.30-16.30 kan det bli en halv banan. Mellan 18-19 blir det middag som kan bestå av en sallad tillsammans med kyckling, kött eller fisk, men jag äter inget efter 20.

Kollar sitt blodsocker någon gång i veckan
Elvira har nu märkt att hennes ögon inte är så bra och gick härom veckan till optikern för att få nya glasögon. De kunde då konstatera att hon har begynnande gula fläcken på ena ögat som verkar vara gråstarr. Så eventuellt blir det en operation i september.
- Men jag ser fortfarande, berättar Elvira.
Hennes blodsockervärde ligger bra och numera kollar hon det någon gång i veckan.
- Jag kan inte kolla det varje dag för då blir jag bara stressad.
Vid hennes senaste läkarbesök låg långtidssockret på 44, vilket var bra.
I och med att hon inte kan gå ut och röra på sig har hon istället hittat lugnet i musiken. Så under dagarna lyssnar Elvira mycket på lugn musik och mediterar en till två gånger i veckan, vilket hon tror påverkar att hennes blodsockervärde ligger på en bra och jämn nivå.

Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Medicinerna är bra om du behöver dem. Men se också om du kan ändra dina värden med hjälp av att justera din kost.
- Kolla över din kost och minska på snabba kolhydrater.
- Använd rätt fetter.
- Ha tålamod.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat