Publicerat 20 september 2019

Under två dagar i september, nämligen den 12 och 13 september var det internationella vetenskapliga symposiet New Horizons in Diabetes Research inom diabetesforskningen vid Uppsala universitet, där ledande experter var samlade. Forskningschef Dr Eleanor Kennedy från vår systerorganisation DRWF fanns på plats för att rapportera.

Under två dagar i september hade Uppsala universitet New Horizons in Diabetes Research, vilket har inrättats för att fira 100-årsjubileum för Göran Gustafsson (1919–2003). Forskningschef Dr Eleanor Kennedy från vår systerorganisation DRW Ffanns på plats för att ta del av många intressanta och spännande föredrag.

- Bukspottkörteln, öarna och betacellen var mycket i fokus för dag ett och jag lyssnade på forskare från tre av de länder där DRWF och dess medlemsförbund finansierar forskning - Storbritannien, USA och Sverige. Bland annat talade Dr Alejandro Caicedo från University of Miami om innervationen av pankreasöar. Han visade mycket eleganta studier på nerverna som når runt och in i Langerhanska öarna som innerverar dem, vilket höjer möjligheten att öar kommunicerar direkt med hjärnan.

Dr Caciedo frågade kontroversiellt publiken om alfacellerna som sitter längs betacellerna inom Langerhanska öarna kanske till och med kan ha en roll i detta eftersom hans grupp har visat att dessa celler, åtminstone i musmodeller, också släpper en neurotransmitter som heter acetylkolin men han medgav att nervens anatomi som når in i bukspottkörteln är mycket olika mellan möss och människor.

Dr Gustav Christoffersson, en lokal forskare från University of Uppsala, påminde om varför diabetes är ett så utmanande tillstånd att studera - våra celler av intresse är betacellerna och dessa är undangömda inuti Langerhanska öarna som i sin tur är instoppade i bukspottkörteln, som i sin tur är instoppad i mitten av kroppen. Dr Olov Andersson från Karolinska Institutet i Stockholm och hans grupp använder en genetiskt rörlig djurmodell - zebrafisken - som faktiskt är transparent, så när det gäller att titta på betacellsutveckling kan de bokstavligen se utifrån celler som är färgade för att vara synliga under mikroskopet vilka kan ses i hela djurmodellen.

Det är en framstående påminnelse om att djurmodeller är av enorm betydelse inom vetenskapen och till och med den ödmjuka zebrafisken hjälper oss att undersöka mer detaljerat möjliga ursprung för nya betaceller från kanalceller i bukspottkörteln.

Professor Frank Reimann från University of Cambridge, Storbritannien sa att eftersom tarmen är det största endokrina organet i kroppen har hormoner som utsöndras härifrån en enorm effekt på flera olika system i kroppen, inklusive naturligtvis regleringen av aptit. Detta koncept togs vidare upp av professor Tina Vilsboll från Köpenhamns universitet i Danmark, som gick igenom de många kliniska prövningar som har genomförts internationellt på GLP-1-receptoragonistläkemedelsklassen.

Resultaten av dessa har varit så övertygande att nyligen meddelade European Society of Cardiology nya riktlinjer, utvecklade i samarbete med European Association for the Study of Diabetes, som tyder på att läkemedelsnaiva patienter med aterosklerotisk hjärtsjukdom, eller med en hög eller mycket hög risk för hjärt-kärlsjukdomar, kan läggas direkt på detta läkemedel som en monoterapi utan att gå igenom det vanliga första steget med metformin monoterapi. Det fanns utan tvekan multifaktoriella skäl för mekanismerna för minskning av hjärt-kärlsjukdomar och kronisk njursjukdom som observerades som uppmuntrade denna nya riktning i riktlinjer inklusive sänkt glykemi, viktnedgång och viktiga minskningar av både blodtryck och blodlipider. Det verkar som om GLP-1-receptoragonistbaserad terapi nu är mycket mer än bara ett glukossänkande läkemedel!

Behandlingsmetoder för typ 2-diabetes utvecklas ständigt och professor John Wilding från University of Liverpool, tidigare ordförande för Research Advisory Board i Storbritannien och nuvarande ordförande för Diabetes Wellness Sveriges Junior Wellness Awards Research Advisory Board i Sverige avslutade sessionen och pratade om läkemedelsklass SGLT-2-hämmare. Ett läkemedel som också har visat sig ha betydande effekter på viktminskning, blodtryck och senast också på njurutfall. Resultaten från de avslutade kliniska studierna börjar indikera att SGLT-2-hämmare nu också kan ses som ett kardiovaskulärt läkemedel och inte bara som ett diabetesläkemedel. Detta var bara några av de intressanta föredrag som Eleanor fick ta del av på New Horizons in Diabetes Research.