Publicerat 17 augusti 2022

Jessica fick typ 1-diabetes när hon var sju år.
- Det var sommar och jag spelade fotboll med mina bröder och drack mycket samt kissade mycket. Mamma trodde först att jag hade urinvägsinfektion, säger Jessica.
Men när hon även kissade i sängen på nätterna blev hennes mamma orolig att något inte var som det skulle.

Jessica Ismail, 45 år, har levt med typ 1-diabetes sedan hon var sju år. Under en veckas tid, på sommaren för 38 år sedan, hade hon druckit mycket och kissat mycket, då föräldrarna förstod att något inte var som det skulle, och tog henne till vårdcentralen. Där kunde de konstatera att hon hade typ 1-diabetes och blev direkt inlagd på Helsingborgs sjukhus.

- Jag låg inne på sjukhuset i tre veckor, men fick komma hem på helgerna, fortsätter Jessica.
I och med att hon inte gillade att ta sina sprutor tyckte hon att det var skönt att ligga inne så länge. Med hjälp av personal på sjukhuset samt med mammas hjälp kunde de turas om att ta sprutor på henne. Men efter hemgång från sjukhuset började hon att ta sina sprutor själv.
Att som sjuåring ha diagnosen typ 1-diabetes och komma tillbaka till skolan var inte lätt för Jessica.
- Jag blev mobbad av mina klasskamrater för att jag hade diabetes. Jag kunde inte acceptera att jag hade diabetes, utan stötte istället bort det. Jag skulle äta fem gånger om dagen och de andra barnen hånade mig bara, ”åh, nu ska hon äta igen”. De trodde också att jag smittade och sa jättetaskiga saker. Alla tittade och skrattade åt mig.
Så skoltiden var en jobbig period för Jessica, som hon helst vill glömma.

Nervskador i fötterna på grund av ostabilt blodsockervärde
Under 19 år har Jessica jobbat inom barnomsorgen, med både stora och små barn. Men i och med att hon blev sjuk om vart annat när hon jobbade med småbarn, blev hon avrådd av sin läkare att inte jobba med barn som var under fem år.
- Jag fick lunginflammation, luftrörskatarr, bihåleinflammation och halsfluss och fick antibiotika varje gång, berättar Jessica.
Så hennes immunförsvar var bräckligt, vilket påverkade hennes blodsocker.
År 2021 fick hon bröstcancer att för andra gången och var tvungen att gå på behandlingar och fick sluta på sitt jobb.
- Jag gick på behandling första gången 2015 och avslutade min senaste behandling med cellgifter en gång i veckan samt strålning i januari i år. År 2015 tog de en tårtbit och nu senast hela bröstet.
Under behandlingstiden har hennes blodsocker varit ostabilt, vilket troligtvis har bidragit till att hon har fått förändringar på ögonen.
- Än så länge har jag bara fått måttliga förändringar. Men efter cellgifterna har synen blivit sämre. De sa att det ska stabilisera sig, men det har inte blivit bättre. Jag kollar numera ögonen oftare och ska gå på syntest om åtta månader.
Hon har även fått polyneuropati sedan två år tillbaka.
- Mina nerver i fötterna är påverkade och jag har förlorat känseln i min ena häl. Det känns som att fötterna sover hela tiden.
Förutom ovanstående krämpor har hon även triggerfinger och fibromyalgi samt är glutenintolerant sedan 18 års ålder. För cirka fem år sedan blev hon även laktosintolerant.

Hamnat i koma ett tiotal gånger
Förutom sina komplikationer har hon hamnat i koma ett tiotal gånger då ambulansen har fått kommit hem till henne.
- Det började under tonåren. Vid ett tillfälle satt jag med mina kompisar i trädgården och ville inte gå in och ta mitt blodsocker, för att jag skämdes. Det började då rycka i axlar och tunga och ambulansen kom. Men jag slapp att åka in till sjukhuset, förklarar Jessica.
Hon minns även att hon hamnade i koma när hon var gravid för andra gången, i sjunde månaden, när hon hade väntat för länge att kolla av sitt blodsocker. Men hon slapp även denna gång att åka in till sjukhuset.
När Jessica var 14 år provade hon pump för första gången, men det funkade inte för henne.
- Jag provade även pump en gång i gymnasiet, men det var inget bra. Men för två år sedan fick jag en tandempump som jag trivs jättebra med. Fast egentligen gillar jag inte att jag är uppkopplad till en slang och gömmer den under kläderna.
När det gäller kosten så tycker hon att hon äter rätt så bra och räknar kolhydrater.
- Jag är noga med maten och äter frukost, lunch och middag samt kvällsmål. Jag äter lite mindre ris och potatis och varierar med kött och fisk. Vitt bröd äter jag inte, utan bara grovt samt inte så mycket sött. På sätt och vis är jag glad att jag är gluten- och laktosintolerant, för då slipper jag äta godsaker, avslutar Jessica.
Så det är ett ständigt pysslande för henne att äta rätt och räkna kolhydrater för att hålla sin diabetes i schack.

Tips till andra typ 1-diabetiker:
- Var noga och ta hand om dig.
- Var försiktig och slarva inte med att ha koll på ditt blodsocker och ta insulin.
- Acceptera din diabetes och ta det till dig så blir det ett bättre liv.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat