Publicerat 15 mars 2023

Victor Öhman, fick diagnosen typ 1- diabetes bara för några veckor sedan.
- När vi var på väg i bussen till Örnsköldsvik för att spela bortamatch sprang jag på toaletten en gång i halvtimmen under elva timmar, och fattade att något var fel, säger Victor.
Och mycket riktigt, han hade fått typ 1-diabetes.


Victor Öhman, 30 år, svensk professionell ishockeyspelare som i dag spelar för Västerviks IK i Hockeyallsvenskan, började som treåring att spela hockey. Mycket tack vare hans pappa Roger Öhman som han följde med till rinken redan som liten. Med boende i Österrike, Schweiz och Tyskland under åren, på grund av hans pappas karriär, blev hockeyn naturlig för Victor. Så när de flyttade hem till Sverige igen så började Victor spela hockey i Limhamn.
- Jag var 9 år när jag började spela i Limhamn fram till jag var 14, då jag gick över till Malmö Redhawks, fortsätter Victor.
Med spel i olika svenska klubbar som Linköping och Oskarshamn tog han steget utanför Sveriges gränser till Danmark, där han spelade under ett och ett halvt år.
- Det var en upplevelse. Där är inte hockeyn lika jämn som i Sverige.
Efter Danmark var han tillbaka till Sverige igen och sedan några år tillbaka spelar han som ytterforward i Västervik IK.
- Det är min åttonde säsong i Västervik. Mitt kontrakt går ut nu, men jag blir nog kvar här.

”Det har varit mycket att ta in och lära sig”
För några veckor sedan när Västervik IK var på väg på bortamatch till Örnsköldsvik, drack och kissade han mycket under bussfärden.
- Jag sprang på toaletten i bussen en gång i halvtimmen under elva timmar, och fattade att något var fel, förklarar Victor.
Han hade även känt sig trött under en tid.
- Tidigare brukade jag inte vila innan match, men nu vilade jag i soffan vid flera tillfällen.
Han trodde att hans trötthet berodde på hockeybubblan samt hans två småbarn hemma.
Det var vid ett tillfälle då han skulle åka med sin son till skridskoskolan som han stannade på vägen hos sin materialförvaltare i klubben, som har typ 1-diabetes, för att kolla sig. Och mycket riktigt. Han hade för högt blodsockervärde och åkte direkt in på akuten.
- Jag blev inlagd direkt och fick ligga där i fyra dagar.
Victor kände sig inte riktigt bekväm med sprutorna men insåg att det var ju bara att börja ta dem själv direkt.
- Det har varit mycket att ta in och lära sig och det har gått bättre än jag hade väntat mig.
Victors sambos bror, som också spelar hockey, som haft typ 1-diabetes sedan han var tolv år, är hans stöd och trygghet, som han kan prata med om sin sjukdom.
I nuläget har Victor en Libre, men har så smått börjat titta på en pump, vilket han troligtvis så småningom kommer att skaffa sig.  

Kollar sitt blodsocker en gång i timmen
När det gäller kosten så har Victor inte ändrat något och testar sig fram hela tiden för att ha koll på sitt blodsocker.
- Jag äter vanlig husmanskost och märkte att efter en godispåse small det upp fort, men inte lika fort efter en pizza. När jag åt tacos stack det iväg ordentligt. Troligtvis på grund av kryddan i köttfärsen, berättar Victor.
Han väljer för det mesta det han brukade äta innan diagnosen.
- Min läkare sa ”testa och ta en öl och se vad som händer”, men det hände ingenting.
Victor har koll på sitt blodsockervärde och kollar sitt blodsocker en gång i timmen.
- De senaste dagarna har det varit grönt, så nu känns det bra.
I nuläget pendlar hans blodsockervärde på mellan 4,2 till 8.
- Jag kollar alltid blodsockret innan jag går ut på isen. När jag spelade min första match efter diagnosen mot Umeå låg det på 11 när vi skulle spela, efter första perioden låg det på 4,9 och efter andra på 10.
Så det gäller för Victor att ha koll på sitt blodsocker med träningar varje dag.
- Man får tänka till lite mer. Man vill ju ha koll så mycket som man kan. Det blir ju en vardag, avslutar Victor.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat