Publicerat 8 december 2020

Runar ändrade livsstil och blev symtomfri från sin typ 2-diabetes

Runar Sögaard fick diagnosen typ 2-diabetes 2016.
- Jag bestämde mig direkt när jag fick beskedet att det här ska jag bli av med, säger Runar.
Han ändrade sin livsstil, började träna och la om sina och kostvanor. I dag är han symtomfri från sin diabetes.

Föreläsaren och chefsutvecklaren Runar Sögaard hade under en längre period känt sig yr och kunde inte läsa sina sms i telefonen. Han jobbade mycket på nätterna och trodde att det var morgontrötthet som gjorde att han var yr. Men det blev bara värre och han fick svårare att se. Han uppsökte då sin vårdcentral som tog prover på honom och konstaterade att både hans lång- och korttidssocker var alldeles för höga. 
- De ville beställa en ambulans och köra in mig på sjukhuset och frågade hur jag hade kommit dit. Jag berättade att jag hade kommit med bil och sa att jag kunde ta min egen bil till sjukhuset, fortsätter Runar.
Inne på sjukhuset tog de flera blodprov där de kunde konstatera att han hade typ 2-diabetes och fick då utskrivet Metformin som han skulle ta två gånger om dagen.
Det kom så klart som en chock för honom.
- Jag bestämde mig direkt att om 18 månader ska jag vara av med det här.
Han vägde då en bra bit över 100 kilo och la då om sitt val av kost samt började träna lite lätt. Först blev det promenader som senare blev löpning.
Runar drog även ner på intag av pasta och ris och la till mer grönsaker. Från att äta godis varje dag blev det istället godis endast på helgerna.
Våren 2016 började han träna 8-10 timmar per dag under fem veckor och var med i Biggest Looser VIP under våren 2017. I augusti samma år gjorde han en grundlig check där han pratade med sin läkare om att sluta med Metformin. Hans blodsockernivå hade då gått ner, från att ligga på 10-16, var han nere på 4-5. Så sedan augusti 2017 har han varit symtomfri och kollar bara sitt blodsocker någon enstaka gång om året numera, som då ligger på ett godkänt värde.

Aktuell med ny bok
I dag är han mycket noga med både träning och kost.
- Jag tränar ett par timmar om dagen och har en helt annan kosthållning. Jag hade tidigare ett stort sockerberoende. Jag var en godisråtta. Och i dag är jag helt symptomfri från min diabetes på grund av att jag la om min kost, tränade och gick ner i vikt. Jag äter i stort sätt vad jag vill, men mer sundare med mer grönsaker och goda råvaror, förklarar Runar.
Nu är han aktuell med sin tredje bok ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem”, där han bjuder på hemligheter om sitt liv som han aldrig tidigare har avslöjat samt även berättar att han fick diagnosen typ 2-diabetes. Några ord från boken:
”Mitt osunda leverne hade även resulterat i att jag 2016 fick diagnosen diabetes. Läkaren och sjuksköterskan ville skicka mig på en diabeteskurs på Södersjukhuset för att lära mig hur jag skulle leva med denna sjukdom, men jag tackade vänligt men bestämd nej och förklarade att jag skulle bli av med den istället. Aldrig i livet att detta skulle bli ett bestående tillstånd i mitt liv."
"Jag hade dagligen i flera år ätit choklad, smågodis och onyttig mat tillsammans med mängder av läsk enbart för att jag hade utvecklat ett beroende. Lika mycket som jag hatade detta uppvaknande, lika starkt bestämde jag mig samtidigt för att nu var det dags för en förändring. Friheten och glädjen som kom när jag erkände detta för mig själv var helt underbar. När vi lär känna sanningen, så kommer vi alltid få erfara att den sanningen gör oss fria."
- Man måste bestämma sig för att göra en radikal förändring och ta kontrollen över situationen och sitt liv. Bli inte ett offer, det finns hopp och man kan göra något åt det. Jag är nu symtomfri vilket jag unnar alla andra. Det blir ett så mycket härligare liv, avslutar Runar.Boken med personlig hälsning och signering kan beställas på info@runarsogaard.com

Tips till föräldrar med barn som är i riskgruppen för typ 2-diabetes:
- Ge barnen bra och nyttig mat.
- Dra ner på onödigt socker.
- Ha fredags- och lördgasmys med ett läsk- och godisförbud under veckorna.
- Dra ner på fast-food.Text: Ann Fogelberg
Foto: Alex Iversen, Hemmets Journal och privat