Publicerat 4 december 2019

Forskare avlägsnar oro över att kolesterolsänkande behandling, ofta förskrivs till personer med typ 2-diabetes, kan kopplas till minnesproblem.

En studie har genomförts för att fastställa vilken långsiktig risk som påverkar minnet för personer som tar statiner. Detta med efterföljande rapporter om att människor efter att ha börjat ta statiner hade problem med minne eller tänkande (kognition).

Statiner föreskrivs allmänt för att sänka kolesterolet hos personer med risk för hjärtattack eller stroke, inklusive personer med typ 2-diabetes.
En nyligen publicerad studie i The Journal of the American College of Cardiology fann de att under en 6-årsperiod inte fanns någon skillnad i minskningen av minnet eller global kognition mellan personer som föreskrev statiner och de som aldrig hade tagit behandlingen. Forskare som genomförde studien från University of New South Wales och St Vincent's Hospital, i Australien, säger:

- Det finns en stor oro för konsumenterna för att statinanvändning kan vara förknippad med nedsatt minne och kognitiv nedgång. Denna studie undersökte sambandet mellan statinanvändning och förändringar i minne och global kognition i äldrepopulationen över 6 år och hjärnvolymer under 2 år, där interaktioner mellan statinanvändning och kända demensriskfaktorer undersöktes.

Tidigare studier av statiner har inte tittat specifikt på minne eller kognition, medan andra som har letat efter en länk har använt olika minnestest, vilket gör det svårt att jämföra resultat. Denna studie testade minnet och den totala kognitiva funktionen hos 1 037 personer i åldern 70 till 90 flera gånger under en 6-års period.

Forskare drog slutsatsen:

”Hos äldre australiensare som bor i samhället var statinterapi inte associerad med någon större minskning av minne eller kognition under 6 år. Dessa uppgifter är lugnande för konsumenter som är oroliga för statinanvändning och risk för minnesnedgång.”

En NHS Behind the headlines-analys av rapporten drog slutsatsen:

”Statiner är ofta använda läkemedel i Storbritannien. National Institute for Health and Care Excellence (NICE) säger att de kan erbjudas personer med 10 procent risk för att få en hjärtattack under de kommande tio åren. Men det har väckt oro för att erbjuda statiner till människor som annars är friska, på grund av den möjliga risken för biverkningar."

Denna studie verkar tyda på att rädsla för en koppling mellan statiner och kognitiv nedgång eller minnesförlust är ogrundad. Studien fann ingen koppling mellan läkemedlen och mental nedgång. Betydelsen av det rapporterade "skyddet" mot minnesförlust för personer som börjar med statiner är oklart.

- På grund av studietypen vet vi inte varför dessa människor fick ordinerade statiner medan andra inte fick det. Läkare kan vara mer benägna att förskriva statiner till personer över 70 som verkar vara mentalt skarpa, snarare än personer som redan verkar påverkas av minnesförlust. Det kan innebära att föreskrivna statiner har mindre minnesförlust - men inte på grund av statiner. Tidigare studier har inte funnit några bevis för att statiner förhindrar demens.

- Det finns några begränsningar med studien. Fullständig information var endast tillgänglig för 55 procent av de som startade studien, och de som föll bort var äldre och hade lägre kognitiva poäng. Studietypen innebär också att vi är begränsade i hur vi kan tolka resultaten.

”Forskningen har dock goda nyheter för människor som överväger att ta statiner men är oroliga för möjliga biverkningar. Denna studie tyder på att de osannolikt orsakar problem med minne eller allmän kognitiv funktion. Det rekommenderas att om du tar statiner, konsultera med din läkare om du ska sluta ta dem. Förra året rapporterade vi att såvida inte personen som har ordinerat statiner har diagnostiserats med typ 2-diabetes kan det inte vara någon fördel med att ta behandlingen."

Källa: DRWF