Publicerat 12 juni 2019

Diabetessjuksköterskan Tina Brus har arbetat på Vivalla vårdcentral i Örebro sedan 2000 och har i dag hand om närmare 500 diabetespatienter med typ 2-diabetes. Hennes mottagning ligger bland de topp fem i länet som har lägst HbA1c-värden på sina patienter.

- Av mina patienter ligger 68,1 procent på ett HbA1c under 52 mmol och är symptomfria, säger Tina.

Tina Brus har arbetat som sjuksköterska sedan 1986 och blev diabetessjuksköterska 2009. Efter utbildningen och plus ytterligare förkovring till diplomerad kostrådgivare från Paleo Institute tog hon över ansvaret för diabetesomvårdnaden på Vivalla Vårdcentral i Örebro.

- Från början sa jag ”nej”, för jag trivdes så bra med att bara ha viktmottagning. Men när jag fick jag möjlighet att utforma min mottagning som jag ville och kunde blomma ut och vara kreativ, så tackade jag ”ja”, fortsätter Tina.

Mottagningen har klättrat på listan över bästa diabetesmottagningar och hamnade på topp-fem förra året med ett långtidssocker på sina patienter på under 52 HbA1c. Statistiken hitta du i NDR-registret.- - Vi har en stabil läkarkår på fem personer där patienterna har sin egna läkare.

Tina berättar att de har upptaktsmöten tillsammans med läkarna en gång per termin där de bland annat tittar på forskning och kommande mål gällande sina patienters hälsa. Tina arbetar 80 procent och har 475 med diabetes typ 2-diagnos plus 50 prediabetiker samt cirka 20-talet graviditetsdiabetes. Andelen utlandsfödda på mottagningen är hög – cirka 60 procent.

- Vi har många patienter från Mellanöstern och Afrika, speciellt Somalia.

- På senare år har vikten av god munhälsa vid diabetes visat sig vara av stor betydelse och vi hänvisar dem ofta till att boka en tid hos sin tandläkare.

Alla hennes patienter får en mätare
År 2009 började Tina intressera sig för att äta enligt Low Carb, och har sett att det har bra effekt på sina patienter sedan de har börjat äta mindre kolhydrater.

- Jag råder mina patienter att ta sig ner från kolhydratberget, förklarar Tina.

Hon ger alla sina patienter en mätare, de som vill ha det, så de kan mäta sitt blodsocker. Huvuddelen av patienterna är överviktiga och ett första steg är att ta bort sockret.

- Jag tipsar dem äta riktigt smör, raps- och olivolja och fullfeta mejeriprodukter.

Patienterna har möjlighet att få träffa en dietist och diskutera sin kost. Samtidigt instruerar hon sina patienter att använda blodsockermätare till att göra en blodsockerkurva och se hur det skiljer sig vid de olika intagen av mat, när de själv väljer vad de vill äta.

- Det brukar vara motiverande och en aha-upplevelse för dem när de ser att viss kost inte gör så stora svängningar på kurvan. De lär sig då att det här kan jag äta och detta kan jag inte äta.

Hon har även haft en försöksgrupp på fem personer som fått en Freestyle Libre under en månad.

- När de fick en Freestyle Libre hände det något i huvudet på dem. I och med att de kunde se sitt blodsockervärde direkt och lärde sig vad de kunde äta, då rasade blodsockret och långtidssockret normaliserade sig.

Hon har nu fått godkännande av sin chef att få köpa loss flera Free Style Libre-sensorer och kommer att ge det till fler av sina patienter.

- De mäter mycket i början och lär sig vad de ska äta och ser att så här funkar min kropp med maten.

I och med att Tina träffar många olika nationaliteter så finns det också olika kostvanor. Så hon är noga med att göra en analys tillsammans med patienten. Hur ser din vardag ut? Vad kan du tänka dig att göra med ditt liv? Hur ser din matdag ut?

Diabetesnätverk i Örebro
Tina sitter även i ett diabetesnätverk i Örebro som startade för ett flertal år sedan.

- Vi samlar alla diabetessjuksköterskor från olika vårdcentraler i länet och ses två gånger om året. Då kommer föreläsare från olika områden som är intressanta till exempel tand- och fotvården, berättar Tina.

Tina har även genom åren sett att flera av hennes patienter har blivit symtomfria och fått plocka bort sina mediciner. Det är bland det roligaste jag kan få göra – plocka bort mediciner.

- Det går att bli fri från din typ 2-diabetes. Du kan äta dig symptomfri. Jag rekommenderar att att utesluta socker och vetemjöl. Nästa steg är att se över hur pasta, potatis, ris, bulgur, bröd med mera påverkar ditt blodsocker – troligtvis behöver du göra förändringar även där. 

Tina säger till sina patienter att den dag du gjort förändringar med din mat, då kan du komma med en ny blodsockerkurva.

- Om du inte ändrar på något så blir det ingen förändring, avslutar Tina.



Vill du lära dig mer av Tina eller komma till hennes mottagning så har du möjlighet att lista dig på Vivalla vårdcentral, var du än befinner dig i landet.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat


Vad ska man äta när man har diabetes typ 2? Det finns så klart olika kostråd för olika individer, som Medelhavskost, LCHF, paleolitisk kost, 5:2, 16:8 och 8/800. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill att du ska ha ett så bra liv som möjligt och välja den kost som passar och fungerar bäst för just dig. Rådfråga alltid din vårdcentral vilken diet som är bäst för dig.