Publicerat 14 september 2018

Efter att gästgivaren och vinkännaren Carl Jan Granqvist som levt med diabetes typ 2 i över 15 år medverkat i det aktuella TV-programmet Biggest loser VIP, så har han gått ner i vikt och blivit insulinfri. I dag är Carl Jan betydligt lättare och njuter av livet.

När Carl Jan Granqvist fick förfrågan om att vara med i TV-programmet Biggest loser VIP fanns stor tveksamhet. Carl Jans läkare Kerstin Brismar hade i och för sig tidigare rått honom att lägga om sin kost och motionera mer för att kunna leva längre. Till slut insåg Carl Jan denna chans att prova på en förändrad livsstil genom att medverka i programmet och dessutom få betalt för en ny livsstil. Det var inte riktigt den kategorin av program som roar Carl Jan, men nu efteråt, med facit i hand, ångrar han ingenting. ”Je ne regrette rien.”

- Ska det ske en förändring så varför inte nu när våren är i ankomst. Det var en perfekt tid att komma till Ekolsunds slott i april när snödrivor smälte bort, blå- och vitsippor blommade och äppelträd började knoppas, säger Carl Jan.

Självklart var det hård träning varje dag med krav på motion samt fokus på kosten. Carl Jan kommer ihåg att de i starten av programmet bjöds frestelser och godsaker och annan onyttig föda. På buffé erbjöds det bland annat choklad, vin, champagne och sprit, som han i vanliga fall gillar. Sopkorgen fylldes snabbt. För Carl Jan, som älskar att njuta av godsaker, blev det så klart en omställning. Ett nytt liv med krav på motion varje dag med två timmars promenad, fysiska träningspass, rätt och nyttig kost samt avstå från data, telefon, TV, champagne, vin och sprit.

Under fem inspelningsveckor befann sig deltagarna på det vackra barockslottet, eftersom Carl Jan är mycket intresserad av historia så passade han även på att förkovra sig i slottets anor. Carl Jan läste på om parker och fontäner och kunde dra sig undan och njuta av fontänernas kaskader.

De 13 allésystemen med sina 1600 lindar är några av Europas mest magnifika trädplanteringar från tidigt 1600-tal och gav ro till vistelsen. Under lediga stunder kunde han vandra under doftande kastanjeträd.

- Att motionera tillsammans med slottets historia och doft av vår gav en paradisisk fröjd.

Har tagit bort bröd och grönsaker vuxna under jord
I programmet, som har premiär den 24 september, var de åtta deltagare från början som fångades av ett hårt program med uppstigning senast klockan 7 på morgonen. När invägning skedde var det reveille klockan 6 och invägning på fastande mage som gällde, där den som gått ner minst åkte ut och fick omedelbart lämna tävlingen. Carl Jan erkänner att det var den värsta dagen och att han inte kände sig så bekväm i att posera framför kameran i relativt naket skick.

Bland deltagarna umgicks Carl Jan mest med Alexandra Zazzi och Kalle Moreus.

- Det var ett förtjusande gäng med charmante musikoraklet Kalle, den godhjärtade Pekka och älskliga Alexandra som var en fena på att ta bort kolhydrater och koka ägg på ett delikat sätt, fortsätter Carl Jan.

Köket blev navet för det sociala umgänget på Ekolsund. Med lax, skaldjur som räkor, egenodlad vildvuxen kirskål, nässelsoppa, ägg från slottets egna höns, mycket grönsaker, bär och frukt som avokado, melon, blåbär, hallon kunde måltider framställas och avnjutas.

- Jag saknade inget, men tog bort bröd och grönsaker under jord. Jag tog även en matsked äppelcidervinäger utspädd i vatten som morgoncocktail för att minska den nutritionella förmågan att ta till sig fetter.

Ofta blev det en till två grapefrukt till frukost och kaffe med mjölk som släckte hungern.

- Jag tog bort bananerna och åt mycket äpple och melon istället. Äpplen tonade alltid på en assiett i gästrummet.

När jag frågar Carl Jan hur det gick ser han lite hemlighetsfull ut.

- Jag kan avslöja att jag höll mig kvar länge i programmet.

När programmet började tog Carl Jan 80 enheter insulin per dag, som sen minskade till 40, och efter två och en halv vecka var han helt insulinfri. Carl Jan hade initialt nattliga svettningar i början, som tack och lov gick över efter ett antal veckor.

- Till slut så måste insulinet tas bort. Min läkare, Kerstin Brismar, trodde inte att det skulle gå så fort. För mig blev det som ett livsmirakel. Jag har nästan aldrig mätt mitt blodsocker då jag tycker det är stressande. Carl Jan går däremot på regelbundna läkarkontroller för att förvissa sig om vilka värden som gäller. Det viktigaste är att livet är fröjdefullt och man kan inte haka upp sig på att mäta blodsockervärden i samband med varje måltid. Ta prover, det föder endast stress, stress föder nutritionsproblem, berättar Carl Jan.

I dag är han fortfarande insulinfri, men intar en tablett morgon och kväll.

Gått ner åtskilliga kilon
Innan Carl Jan skrev in sig på Biggest loser VIP hade han varit på en resa i Egypten i två veckor. Innan hans resa vägde han 105 kilo, men med de egyptiska måltiderna som bland annat innehöll mycket frukt och bär och där långa promenader i dödsskuggornas dalgångar medförde en snabb viktminskning på 5 kilo. Så när han vägde in sig på Biggest loser VIP vägde han 98,6 kilo och blev chockad av att han var äldst bland deltagarna och ändå hade bäst BMI. Efter programmet fortsatte Carl Jan att gå ner i vikt och i dag har han gått ner ytterligare några kilo.

- Jag är igång hela tiden mellan 7-24 och rör på mig i stort sett hela dagarna.

Emellanåt får Carl Jan kramper om natten i fötterna, men inte så ofta, mest händer det om han har druckit ett glas för mycket någon kväll. Men det händer numera relativt sällan.

I och med att han i nuläget har en infektion i tandbenet så äter han antibiotika. Men förhoppningsvis kan han även sluta med sin medicin när infektionen i munhålan är borta. År 2011 hade Carl Jan en blodförgiftning och var väldigt illa däran. Han gick då ner tio kilo, då läkarna trodde att han skulle stryka med. Därför är det viktigt att en diabetiker håller sig så frisk som möjligt och inte har någon infektion i kroppen.

- Vi diabetiker får ofta en del komplikationer varför det är viktigt att bygga upp kroppens muskelmassa vilket är en förutsättning för att kroppen ska bygga upp sin egen insulinproduktion, förklarar Carl Jan.

Kommer i sina gamla kostymer
Gällande måltiden refererar Carl Jan till Psaltaren:
”Giv mig en bägare vin och i den ska jag dränka all världens hat.” Carl Jan anser att måltiden är kärlek och förlåtelse.

- Utan kärlek kan man inte ha förlåtelse, tillägger Carl Jan.

I dag har Carl Jan fasta rutiner och tider för måltider och äter gärna färska bär efter säsong, just nu blåbär, cocktailtomater samt blancherade ägg till frukost. Det blir mycket frukt för Carl Jan och även något lättare som soppa kompletterad med grönsaker till lunch. Till middag blir det gärna kyckling med en ruccolasallad eller lax eller en krabba med god sås. Kvällen avslutas med ett hårt bröd gräddat med frö med ett stycke parmesanost samt ett glas portvin.

- Livet är nu ”Carpe diem” och man kan unna sig en och annan gastronomisk utsvävning ibland. Ett glas champagne är ingen dålig medicin. Jag dricker champagne och vin fyra dagar i veckan och någon gång ett glas cognac innan läggdags. Men ibland blir det bara vatten. Huvudsaken är att låta livet kryddas av njutning.

Det strålar verkligen om Carl Jan, framför mig sitter en stilig herre i sina bästa år. Det syns på honom att viktminskningen har gjort honom gott.

- Jag känner mig som en 25-åring, kvittrar Carl Jan.

När jag frågar honom om han bytt ut sin garderob i och med viktminskningen, förtäljer Carl Jan att han sparat alla sina kostymer sedan han var ung.

- Jag har minst tio meter kostymer på vinden.

Från flygarkostym vid sex års ålder, handsydd förlovningskostym och jaquette vid tjugofem till flertalet mönstrade kostymer genom åren. De kostymer som Carl Jan spatserade runt i vid 25 års ålder passar även i dag.

- Jag sydde mycket kläder som ung och även de finns kvar. Varför inte göra en utställning med manlig haute couture från min garderob föreslår Carl Jan. Nu känner jag mig så pigg, så det är väl fara värt att man faller ner och dör, säger Carl Jan med glimten i ögat.
Men det får vi absolut inte tro med tanke på att Carl Jan har många projekt på gång. Ett handlar om njutning och hälsa, en kursverksamhet som är tänkt att förläggas till Saxå Bruk, med start i januari 2019. Carl Jan har även ett bokprojekt på gång med professor Kerstin Brismar, samt är fullt upptagen med ombyggnad av ett hus där en masterutbildning om gastronomi är tänkt att starta, även det förlagt till Saxå Bruk i Värmland.

- Det får inte bli stress. Det viktiga är njutning och hälsa, och med njutning kommer hälsa, avslutar Carl Jan.

Årets deltagare i Biggest loser VIP
Förutom Carl Jan så medverkar i år musikern Kalle Moraeus, Hollywoodfrun Gunilla Persson, tidigare ishockeyproffset Pekka Lindmark, Magnus Schönberg (Idol), kocken Alexandra Zazzi, författaren Erik Hörstadius samt Alexandra Louthander (Farmen). Programmet har premiär den 24 september.

Läs även:
Livet är  ett Kalas för Carl Jan

Text och foto: Ann Fogelberg