Publicerat 5 juli 2023

I april, när Nicole var på hockeyläger och gjorde fystester fick hon dåliga resultat och fick beskedet att hon var uttorkad. Fast att hon drack kopiösa mängder.
- Jag har alltid druckit mycket men i slutet på mars började jag dricka överdrivet mycket och var uppe och kissade sex gånger per natt, säger Nicole.
Vilket visade sig att hon hade typ 1-diabetes.


Hockeyspelaren Nicole Hall, 19 år, fick beskedet att hon hade typ 1-diabetes i april. Sedan slutet på mars hade hon börjat dricka ännu mer än vanligt, var snustorr i munnen och kissade mycket.
- Jag fick även utslag, som nässelutslag, på ryggen och hade sedan augusti förra året gått ner nio kilo, fortsätter Nicole.
Hennes mamma bokade då tid för blodprov när hon kom hem från lägret och dagen efter ringde de från vårdcentralen och sa att hon behövde komma in akut till sjukhuset. Där visade hennes blodsockervärde på 27, och hon blev inlagd direkt, då de kunde konstatera att hon hade typ 1-diabetes.
- Jag misstänkte att det kunde vara diabetes, för när vi googlade hade jag alla symtom.
På sjukhuset fick hon dropp, i och med att hon var uttorkad, samt insulin.
- Jag låg inne i fyra dagar, då de även var tvungna att få ner mina ketoner. Jag fick även lära mig vad sjukdomen innebär, vad som händer i kroppen samt hur jag skulle ta mina sprutor.
Efter cirka tre veckor fick hon en Libre 3 och kan numera istället ha koll på appen i telefonen hur hon ligger till, vilket hon tycker har underlättat för henne.
- Jag använder appen hela tiden. Men ju tryggare jag kommer att bli så kommer jag inte kolla lika mycket hela tiden.

Spelar i Djurgården i dag
Nicole började med hockey i Borlänge redan som 3-4-åring och spelade i början tillsammans med killarna. Inte förrän i nian bytte hon till tjejlaget och utsågs till tv-puckens bästa forward 2020, då hon flyttade till Djurgården, där hon fortsatt spelar i dag.
Hon har än så länge inte fått riktigt koll på hur hennes blodsockervärde påverkas.
- När jag har varit iväg på camperna så har jag legat lågt i blodsockervärdet, då det har pipit på nätterna. Annars ligger jag på mellan 6-8 varje dag, förutom några gånger då det har stuckit upp till 11. När jag går in på träning ligger det på 8-9, då det kan gå upp ännu mer, berättar Nicole.
Förutom basinsulinet tar hon måltidsinsulin.
- Jag äter sex gånger per dag, men tar inte alltid måltidsinsulin. Det beror på hur jag ligger i värde. Men jag har ännu inte lärt mig att räkna kolhydrater.
Efter sin diagnos går hon inte och småäter som tidigare och tar heller inte den där stödmackan och håller sig till godsaker en gång i veckan.
- Jag har alltid haft koll på kosten, men äter ännu nyttigare nu.
Brette Pettet som också spelar i Djurgården har också typ 1-diabetes, vilket är ett stöd för Nicole och känns tryggt för henne.
Som nybliven diabetiker blir det en omställning i livet, där man måste ha koll 24 timmar om dygnet.
- Det jobbigaste är att man hela tiden måste anpassa sig och alltid ha med sig sina grejor.
För några veckor sedan tog hon studenten från hockeygymnasiet och kan nu helhjärtat satsa på hockeyn. Hon har dock inte bestämt sig för vad hon vill jobba med, men det tar hon efter sommaren.
- Vi bor i Västervik på somrarna, så nu vill jag bara chilla där efter allt som har hänt, avslutar Nicole. 

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat