Publicerat 28 september 2022

Ewa har jobbat med hälsa i tio år och är i dag hälsoingenjör, där hon hjälper pre- samt typ 2-diabetiker att få ner sina blodsocker- och insulinnivåer
- Jag är ute efter insulinresistensen, inte enbart blodsockervärdena och tittar på flera metabola markörer, säger Ewa.


Ewa Meurk, 54 år, kallar sig i dag för hälsoingenjör. Trots tidigare jobb som utbildad civilingenjör, företagsledare och som vd har hon i dag valt att jobba med hälsa och att hjälpa personer med pre- samt typ 2-diabetes.
- Jag är intresserad av hälsa på ett vetenskapligt perspektiv och vill att alla ska förstå sin hälsa, fortsätter Ewa.
I dag håller hon föreläsningar samt digitala kurser där du som pre- eller typ 2-diabetiker kan gå och förbättra din hälsa. Hon månar om din hälsa och är ute efter insulinresistensen, inte bara blodsockervärdena.
- Jag vurmar mest för kvinnor som har kämpat hela livet.
Ewa själv, som är från Korea, fick problem med vikten redan i tonåren och har lätt att gå upp i vikt. Även under perioden då hon var gravid gick hon upp mycket i vikt och fick vid båda graviditeterna graviditetsdiabetes.
- Ingen kunde då förklara för mig varför det var så.
Hon åt då mycket socker och trodde inte att kosten betydde något.
- Jag kände mig som en knarkare.
När hon var i 30-årsåldern fick hon kontakt med sjuksköterskan och beroendespecialisten Bitten Jonsson.
- Bitten förklarade då för mig hur mycket sockret påverkar oss, vilket väckte min nyfikenhet på kost. Efter Ewas kontakt med Bitten ställde hon om sin kost och gick ner 30 kilo.
- I dag har jag koll på mitt blodsocker och mår bra.

”Bli din egen hälsoingenjör – verktyg för metabol hälsa”
Ewa driver i dag sajten, elitista.se, samt andra digitala plattformar där hon har 1000-tals kunder.
- Jag kämpar för typ 2- och prediabetiker, där hälften av mina kunder har prediabetes. Och jag jobbar för att mina kunder ska återfå eller bibehålla sin metabola hälsa och att alla ska förstå sin egen hälsa, förklarar Ewa.
Kurserna är individanpassade där Ewa räknar ut hur mycket fett, protein och kolhydrater personen i fråga behöver äta, utifrån deras metabola markörer.
- Om man inte är insulinresistens kan man äta både mer fett och mer kolhydrater än någon som är det.
Ewa har mycket grönsaker som bas och anser att alla bör äta någon form av lågkolhydratkost. - Man ska inte nolla kolhydraterna, men ät de gärna på kvällen. Man ska äta en näringsrik mat och helst välja mer komplexa kolhydrater än vitt ris eller vitt bröd. Och undvik socker, processad mat och läsk samt var försiktig med fruktos i stora mängder.
”Bli din egen hälsoingenjör”, ”Metabol hälsa”, ”ReSet Protokoll” samt ”Blodsockerutmaningen” är några av de digitala kurserna som hon erbjuder. Läs mer på hennes hemsida elitista.se, där deras mål och vision är att skapa förutsättningar för att alla kan ta hand om sin kropp och hälsa lika väl som en elitidrottare.
Ewa har även släppt en bok ”Bli din egen hälsoingenjör – verktyg för metabol hälsa”, där du bland annat kan hitta enkla lösningar på komplexa problem. I boken får du verktygen för att förändra ditt liv i grunden, utan pekpinnar och diethets, genom att förstå, mäta och analysera olika hälsomarkörer. En bok för dig som är trött på dieter, bantningstips, viktbesatthet och hälsoångest. Trött på att vara hungrig. Trött på att räkna kalorier. Trött på att bli beskylld för att ha dålig karaktär.
- För övervikt handlar inte om karaktär eller viljestyrka. Övervikt är en hormonell obalans där blodsocker, insulin och fettlever spelar en avgörande roll. Om du lider av denna obalans så ökar tyvärr även risken för att du drabbas av någon annan av våra moderna livsstilssjukdomar såsom typ 2-diabetes, demens, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Sockerfria dagen den 12 oktober
År 2019 startade Ewa, tillsammans med Bitten Jonsson och Babben Larsson den ”Sockerfria dagen”, som infaller den 12:e oktober varje år sedan dess.
- Vi behöver EN sockerfri dag om året (gärna fler). Ingen går opåverkad av vår moderna livsstil. Det är ett som är säkert. Sockerdebatten har tyvärr historiskt sett haft sitt fokus på vikt och bantning. Istället borde det ha sitt fokus på inre förfettning, högt fasteblodsocker, rubbade blodfetter, trötthet, typ 2-diabetes, depression, hjärt- och kärlsjukdomar och andra sjukdomar relaterade till en rubbad ämnesomsättning. Det är dessa moderna livssjukdomar som följer i sockret och den processade matens fotspår, berättar Ewa.
Den 12 oktober är dagen för de som kämpar för att sluta med socker och processad mat.
- Tillsammans hjälps vi åt för att höja kunskapsnivån inom detta område genom en fullspäckad kväll fylld med inspirerande föreläsningar och gemenskap. Du får också en höjd kunskapsnivå kring varför socker och processad mat gör oss sjuka. Oavsett om du är sockerberoende, anhörig till en sockerberoende, storkonsument av socker och processad mat eller bara allmänt intresserad av att lära dig mer om hur socker och processad mat påverkar vår hälsa så är du välkommen att delta.
Som föreläsare, inspiratör och hälsocoach har hon utfört blodsockermätningar på tusentals människor. Bland annat vid föreläsningar för företag, får deltagarna mäta sitt blodsockervärde innan de går in på föreläsningen.
- Jag upplyser även hur de ska tänka angående metabol hälsa på mina föreläsningar.
Med flera års kunskap och förståelse hur våra kroppar fungerar vill Ewa inspirera andra att ta vara på sin hälsa och förstå sin egen kropp.
- Jag ägnar all min tid, kraft och energi åt att berätta för människor vad som händer i kroppen när de drabbas av en hormonell obalans och vilka konsekvenser det kan medföra i form av fettlever, typ 2-diabetes och ett metabolt syndrom. Jag gick från metabolt sjuk till metabolt frisk, genom att lära mig mer om min kropp. Metabol hälsa är en förutsättning för livet självt, avslutar Ewa.

Länkar:
Bok: Bli din egen hälsoingenjör - verktyg för metabol hälsa (upgrit.se)
Hemsida: Elitista - Vägen till din metabola hälsa
Sockerfria dagen: Sockerfria Dagen - 12 oktober

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat

Problemen med övervikt och diabetes är stora i bland annat Argentina där det nu införs en ny lag som kräver att produkter som innehåller ohälsosamma mängder av exempelvis socker eller kalorier, ska märkas med varningsetiketter på framsidan av förpackningarna. Flera länder i Sydamerika har infört liknande lagar och studier visar positivt resultat. (Sveriges Radio)