Publicerat 13 april 2022

Vi på Diabetes Wellness vill önska alla en riktigt Glad Påsk och samtidigt bjuda på några härliga recept. Vad sägs om vit sparris med laxrom, röding med blomkål och morotspuré samt bakade rabarber med grillade plommon? Matentreprenören Gunnar Frykfors delar med sig av några passande recept inför påskhelgen. Alla recept är anpassade för fyra personer.

Vit sparris med svartrotskräm och laxrom

Ingredienser
4 st vit sparris AA-kvalitet
200 g svartrot
1,5 dl grädde
1 st citron
100 g smör (50 g i kräm/50 g till brynt smör)
16 st salviablad
4 dl rapsolja (2 dl till salvia/2 dl till tryffelpanko)
1 msk tryffelolja
1 dl panko
4 dillkvistar (garnering)
50 g laxrom
salt

Skala sparrisen, skär av den understa delen som kan vara lite hård och trådig. Koka sparrisen i välsaltat vatten i 3-5 minuter beroende på storlek. Sparrisen ska bli mjuk men fortfarande ha lite spänst ”al dente”. Ta bort det kokande vattnet och kyl med lite kallt vatten så att de inte fortsätter att ”tillagas”

Svartrotskräm
Skala och putsa svartroten (Obs! tänk på att svartroten är lite klibbig så använd gärna plasthandskar), lägg i kallt vatten så att de inte mörknar. Skär ner i mindre bitar och koka tillsammans med grädde och juicen från en halv citron. Koka tills de är mjuka och grädden har tjocknat lite. Mixa med en stavmixer eller blender/bordsmixer tills du får en jämn och fin konsistens, tillsätt 50 g smör och salta efter smak.

Stek det resterande smöret tills det får en gyllenbrun färg.

Värm upp rapsoljan till 170 grader, friterera salvian under omrörning i ca 1 min.

Stek/fritera pankon i resterande rapsolja tills den får en gyllenbrun färg, lägg på papper och låt överflödig olja rinna av. Smaksätt med tryffelolja och salt efter smak.


Halstrad röding med blomkål, morotspuré och gurka

Ingredienser
600 g rödingssida med skinn
100 g smör
2 dl olja
400 g blomkål
4 st morötter normalstorlek
200 g minigurka (annars vanlig gurka)
1 msk socker (till sockersaltning)
1 msk salt (till sockersaltning)
8 st blå kongo potatis
12 st buskkrasseblad (garnering)

Värm upp en stekpanna med lite smör och olja, stek rödingen med skinnsidan nedåt i ca 2 minuter. Låt gå klart med skinnsidan uppåt i ugn i ca 20 minuter på 45 grader på en oljad plåt.

Eldad blomkål
Skär ner blomkålen i mindre buketter och elda med en brännare tills de får lite färg. Lägg in i ugnen tillsammans med rödingen.

Morotspuré
Skölj morötter men skala dem inte (smaken och näringen sitter i skalet), skär ner i mindre bitar, koka i välsaltat vatten tills den blir mjuka. Mixa med stavmixer eller i en blender. Tillsätt 50 g smör och salta efter smak. OBS! rumstemperera smöret innan och håll rumsvarmt så att krämen inte tappar värmen under tillagningen.

Dela gurkorna på längden. Sockersalta och låt stå i ca 10 minuter. Bränn lite med en brännare.

Koka potatisen som vanlig potatis men inte för länge. Dela på mitten och skär lite på undersidan så att potatisarna kan stå på tallriken.

Lägg upp morotskrämen först, lägg blomkål, gurka och potatis snyggt i en cirkel, toppa med röding och avsluta med buskkrasse.


Bakade & inlagda rabarber med grillade plommon, hallonkräm och lakritssnö

Ingredienser
1 st rabarberstång
2 dl socker
2 dl vatten
2 st lime (1 st till rabarber/1 st till hallonkräm)
250 g plommonpuré
1 dl mjölk
1 dl grädde 1 krm salt
2 st plommon
85 g hallonpuré
4 tsk socker
15 g lakritspaste
10 g malto

Gör en sockerlag med 2 dl socker och 2 dl vatten. Dela upp i två bunkar och tillsätt lime i den ena. Skär ena halvan av rabarbern i kuber och hyvla den andra. Sjud kuberna i ca 10 min, de ska behålla sin fasthet, låt svalna av. De hyvlade lägger du i limesocklagen i minst en timme.

Plommonglass
Värm upp plommonpure tillsammans med mjölk och grädde och salt, smaka av med socker till önskad sötma. Kör i glassmaskin.

Tvätta och klyfta plommonen, bränn av med en brännare och baka i ugn på 180 grader i 5 minuter.

Blanda hallonpuré, socker och gelatin, värm upp försiktig till gelatin och socker har smält. Kyl av.

Lakritssnö
Häll pasten i en bunke och tillsätt malto till önskad ”snökonsistens”.

Lägg hallonkräm centralt på tallriken och ”splasha” den med en slev. Lägg upp rabarber och grillade plommon sporadiskt på tallriken, toppa med ett ”ägg” plommonglass, strö över lakritssnön.Foto: rentachef.com och pixabay

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick typ 1-diabetes 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.