Publicerat 10 januari 2024

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) publicerar vägledning för användning av system för att hantera blodsockernivåer. Hybrid hanteringssystem för sluten krets kommer nu att vara tillgängligt via NHS – efter en rekommendation från NICE.

Hybridsystemet med slutna kretslopp, även kallat en artificiell bukspottkörtel, kan hjälpa personer som lever med typ 1-diabetes att förbättra hanteringen av sina blodsockernivåer. Publiceringen av NICEs slutliga vägledning innebär att man nu har kommit överens om att börja rulla ut tekniken 2024.
Efter samrådet om ärendet om förlängning av den lagstadgade 3-månadersperioden för finansiering av hybridsystem med slutna kretslopp för hantering av blodsockernivåer vid typ 1-diabetes, har NICE-vägledningen publicerats i december, vilket kan innebära att systemet snart kommer att kunna erbjudas till cirka 150 000 personer som lever med sjukdomen i England.

Hybrid closed loop (HCL) system fungerar genom att länka en insulinpump och kontinuerlig glukosmonitor (CGM) med en datoralgoritm som kan beräkna mängden insulin som någon behöver baserat på deras blodsockeravläsningar, vilket hjälper människor att hantera diabetes med minimal användarinteraktion.
NICE-rekommendationerna inkluderar att under de kommande fem åren bör hundratusentals människor som lever med typ 1-diabetes erbjudas denna nästa generations teknologi för att hjälpa dem att hantera sitt tillstånd.

NICE-vägledningen gäller i England och Wales men kan också formellt antas i Nordirland, med arbete som pågår för att starta den processen. Skottland har redan vägledning för hybridsystem med slutna kretslopp och kommer att fortsätta att implementera detta.

De som är berättigade att erbjudas HCL som en del av rekommendationen kommer att inkludera personer som lever med typ 1-diabetes som är under 18 år eller de som är över 18 med antingen ett HbA1c på 7,5 % eller som upplever invalidiserande hypoglykemi (låga blodsockernivåer). Detta inkluderar personer som använder en kontinuerlig subkutan insulininfusion (CSII) (dvs en insulinpump), kontinuerlig glukosövervakning i realtid (CGM) och intermittent skannad kontinuerlig glukosövervakning (Flash).
Systemet rekommenderas även för kvinnor som är gravida eller planerar en graviditet, och personer som redan använder insulinpump.
Vägledningen tillägger att hybridsystem med slutna kretslopp endast bör användas med stöd av ett utbildat multidisciplinärt team med erfarenhet av insulinpumpar och kontinuerlig glukosövervakning vid typ 1-diabetes.
Enligt vägledningen ska behöriga personer och deras vårdare kunna använda dem på ett säkert sätt och antingen erbjudas ett godkänt strukturerat utbildningsprogram eller veta hur man hanterar insulindosering och justeringar.

Partha Kar, National Specialty Advisor, Diabetes with NHS England, säger: "Detta är fantastiska nyheter för människor som lever med typ 1-diabetes och det här tillkännagivandet kan göras möjligt tack vare NHS:s hårda arbete, som återigen testar och testar de bästa och senaste innovationerna till förmån för våra patienter.”"Den här tekniken kan låta som science fiction men den kommer att ha en dramatisk inverkan på kvaliteten på människors liv, för att inte tala om resultaten - den är så nära den heliga gralen i ett helautomatiskt system som vetenskapen kan tillhandahålla för tillfället, där personer med typ 1-diabetes kan fortsätta med sina liv utan att oroa sig för glukosnivåer eller medicinering." HCL-tillverkarna Dexcom publicerade nyligen resultaten av en ny studie kring uppfattningarna om HCL bland patienter med typ 1-diabetes och vårdgivare som är involverade i deras vård.Forskningen fann att 79 % människor kämpar med tid inom räckvidd, men 45 % vet inte vad en HCL är eller förstår hur systemet kan gynna dem.Enligt HCL-användare som deltog i studien fanns det många fördelar med HCL, inklusive förbättringar av livskvalitet (52 %), tidsintervall (46 %), produktivitet på jobbet (44 %), sömn (42 %) och minskad stress relaterad till diabetes (40 %).Alla tillfrågade HCL-användare sa att det var viktigt för dem att de hade valet av insulinpump, där mer än hälften angav att det var mycket viktigt (55 %), och resten ansåg att det var något viktigt (45 %).
Sjukvårdsleverantörer var också överens om potentialen hos HCL att förändra livet för personer som lever med typ 1-diabetes till det bättre (99 %), medan 98 % sa att de skulle vilja att alla människor med tillståndet skulle ha tillgång till HCL.

Karen Baxter, Vice President för Storbritannien, Irland Benelux Spanien och Frankrike för Dexcom, säger: "Det är tydligt från vår forskning att så många fler människor skulle kunna dra nytta av HCL. Varje enskild person (100 %) som tillfrågades med typ 1-diabetes sa att ha ett HCL-system har minskat bördan av att hantera sin diabetes och 98 % av läkare säger att de skulle vilja att alla personer med typ 1-diabetes skulle ha tillgång till HCL. Den nyligen tillkännagivna teknikutvärderingen från NICE är ett stort framsteg när det gäller tillgång till diabetesteknologi."Som sådan, för att stödja sjukvårdspersonal med deras förståelse av fördelarna med HCL-system för patienter med diabetes, har Dexcom arbetat med de kliniska experterna på Diabetes Technology Network (DTN) för att lansera en serie utbildningsmoduler som omfattar allt de behöver veta om tekniken, är vi glada över att spela en nyckelroll i att bredda tillgången till HCL som ett resultat.”

Jeremy Irvine, skådespelare och HCL-användare, säger: "Jag kan ärligt säga att det har förändrat mitt liv att använda Dexcom G6 kontinuerlig glukosmätare för att driva mitt HCL-system. Jag kan inte föreställa mig att gå tillbaka till fingerstick och mätning av blodsocker, och jag skulle verkligen inte kunna göra den intensiva filmningen jag har gjort utan mitt HCL-system."

Läs NICE-vägledningen om Hybridsystem med slutna kretsar för hantering av blodsockernivåer vid typ 1-diabetes

Källa: drwf.org.uk