Publicerat 8 juli 2019

Är du mellan 10 och 14 år och har diabetes typ 1. Tveka då inte att haka på med likasinnade barn och ungdomar på det fantastiska sommarlägret som drivs av Diabetesmammorna. Det populära lägret har sedan sju år tillbaka varit på Ängskärs lägergård i Norra Uppland och drivs av Ungdomens väl.

Under tiden 13-15 augusti och 16-18 augusti har barn och ungdomar med diabetes typ 1 chans att komma på det uppskattade diabeteslägret på Ängskärs lägergård i Norra Uppland. Under tre dagar får de umgås med andra barn och ungdomar med diabetes där alla är lika. För några lägerdagar får de känna sig som alla andra. Här piper pumpar, blodsocker kollas och ingen blir uttittad. Blir någon låg i blodsockret finns det alltid någon som har ett paket druvsocker i fickan.
Under de första två diabeteslägren som var i juni umgicks 23 barn tillsammans på respektive läger. De spelade fotboll, kastade frisbee, håvade fisk vid bryggan, åkte båt, badade, hoppade i hoppborgarna och hade sommarens största vattenkrig, barn mot föräldrar. Många enskilda samtal pågick, där barnen jämförde pumpar, pennor och sensorer med varandra.

- Vi har valt att dela in barnen i olika åldersgrupper säger Helena Westlin som tillsammans med Lotta Carlberg är de som startade Diabetesmammorna för 8 år sen. I år har vi 4 läger här ute vid Ängskär i åldrarna 5-7 år, 7-9 år, 9-11 år och 11-14 år. Två läger i juni och två läger i augusti. Vi delar in barnen i de åldrarna för att de ska kunna knyta nya kontakter och ha möjlighet att träffas när lägren är slut också. På varje läger har varje barn en förälder med sig. Vi har kommit fram till att vi har tre läger i ett. Ett för barnen, ett för föräldrarna och ett för våra ledare. Det är även viktigt för föräldrarna att få prata av sig och utbyta erfarenheter med varandra. Det är så ofta föräldrarna känner sig ensamma i vardagen då de inte har någon utanför familjen att bolla med. Här får de möjlighet att prata med någon annan som är i samma sitts, slippa börja med att förklara vad diabetes typ 1 är för sjukdom. Här förstår alla varandra och vet hur jobbigt och hur trött man är efter flera vaknätter i sträck.

Under lägren har även föräldrarna möjlighet att närvara på föreläsningar om diabetes. De är även med och leker t till exempel 5-kampen, barn och ledare mot föräldrar samt i en hel del andra lekar och aktiviteter.
- Föräldrarna är lika peppade som barnen. På dessa läger leker vi nästan hela tiden, en hel del bus förekommer också, anpassade efter barnens ålder, säger Lotta Carlberg.

Tyvärr är det fullt i år. Anmälan för nästa åra läger öppnar upp i februari 2020. I september 2019 öppnar de upp anmälan till familjekollot i Idre fjäll, våren 2020.

Läs mer på hemsidan om lägren.
diabetesmammorna.se