Publicerat 24 september 2018
För träningsintresserade Staffan Eklund har livet alltid varit fokus på hälsa och träning vilket gjorde att han utbildade sig till personlig tränare och kostrådgivare för åtta år sedan. Med tanke på att flertalet av hans kunder har diabetes så har han läst på om folksjukdomen och vet vad som är bra gällande kost och träning även för diabetiker.
 

Hälsa och träning är A och O för personliga tränaren och kostrådgivaren Staffan Eklund. Efter sin utbildning för åtta år sedan har han hjälpt sina kunder att må bättre och få ett hälsosammare liv. Med en kompletterande utbildning som massör kan han även utöka kundernas behandling med massage, om kunderna vill ha det.

I dag arbetar han halvtid på gymmet Nordic Wellness vid Odenplan i Stockholm, där han sätter han ihop tränings- och kostscheman till sin kunder. Redan efter några veckor kan han se resultat på sina kunder, vilket triggar honom. Med sina tidigare erfarenheter som personlig tränare och kostrådgivare på bland annat Sturebadet, World Class, Linnégatan 7 och Delta Gym, har han gedigen kunskap om träning och vet vad som är bäst just för dig.

Förutom sitt arbete på Nordic Wellness har han även online-kurser, skriver krönikor, deltar på event och håller föreläsningar om kost och träning samt arbetar med marknadsföring på glassföretaget Add. Ice Cream. Du kan även följa honom på Instagram, pt_staffan. Så man kan lugnt säga att han har fullt upp och inga sysselsättningsproblem. Men samtidigt gillar han mixen av kontor och träning, att få göra lite allt möjligt gör att han mår bra.

- Mitt jobb är flexibelt. Jag tycker det är så kul och mår bra av att få hjälpa andra, säger Staffan.

Insulinupptagningsförmågan förbättras av träning
Under sin tid på Nordic Wellness har han haft ett flertal kunder med både diabetes typ 1 och typ 2, mellan 21-63 år. Under åren har han läst på mycket om diabetes för att se hur han kan förenkla livet för diabetiker samt få dem att må bättre. Han har även sett att insulinupptagningsförmågan förbättras av träning och märker att ofta vill diabetiker lite mer och mår mycket bättre av träning.

Det första mötet med en ny kund sker oftast på en offentlig plats. På det kostnadsfria mötet scannar Staffan av kunden och gör en bakgrundsprofil utifrån hälsa, mående, träning, skador och sjukdomar. Därefter träffar han kunden på gymmet där han ser vad de har för styrka, uthållighet och hållning och utformar ett program utifrån vad kunden vill. Vill kunden gå ner i vikt, bli en bättre löpare eller springa en mil snabbare? Utifrån dessa frågor kan Staffan se vad han kan hjälpa kunden med.

- Jag sätter då ihop ett individuellt träningsprogram utifrån vad kunden vill åstadkomma. Jag anpassar alltid kost och träning utifrån vad kunden har för jobb, hur de har tränat tidigare, där de flesta kunderna kommer innan eller efter sommaren. Jag försöker få dem att inte fokusera så mycket på vikt och utseende utan mer göra en förändring prestationsmässigt, fortsätter Staffan.

Han dömer aldrig någon utan de viktigaste för Staffan är att kunderna är nöjda. Han ber även sina kunder fylla i en kostdagbok under fem till sju dagar, där de får fylla i vad de äter till frukost, lunch, middag och mellanmål, med klockslag. Utifrån det får han en snabb bild hur hans kunder ser ut gällande rutiner och kost och sätter ihop ett individanpassat kostschema.

- Det finns inga snabba lösningar. Ska man till exempel gifta sig om tio veckor och vill gå ner i vikt, så försöker jag anpassa det. Men egentligen finns det inga quick-fix.

Din kropp ska hålla hela livet
När det gäller kosten så frågar han kunden. Hur ser din livssituation ut? Hur ser dina matvanor ut? Vad har du för jobb? Dricker du alkohol, vad äter du, kan du minimera snabba kolhydrater?

- Några enkla tips är att undvika vetemjöl, pasta, vitt bröd, sötsaker, chips samt minska alkoholintaget om du till exempel vill gå ner i vikt. Ta mer sallad och dra ner på pasta. Du behöver egentligen inte utesluta något utan istället minska intaget av fetter och socker. Det gäller att göra en förändring, förklarar Staffan.

Enligt Staffan är det viktigt med träning för att få en bra hälsa.

- Du ska träna hela livet. Det är viktigt att ha ett mål, inte bara i träningen utan även gällande kosten, för att få en hälsosam kropp. Var frekvent och ge inte upp. Ha något riktmärke som ger en morot och se över dina kostvanor. Strunta i tunnelbanan, spela tennis, cykla, promenera. När du stärker musklerna får du automatiskt bättre hållning och dina leder blir bättre, det är viktigt att hålla musklerna i schack där muskelmassan minskar efter 30. Genom att bibehålla den muskelmassan du har minskar risken för att bryta något. Ta en kvart om dagen. Krångla inte till det utan gör det enkelt. Gör det du kan, fem minuter är bättre än ingen träning alls. Det är inte längden som är det viktiga utan istället vad du gör, tillägger Staffan.

Han tränar själv effektivt 45-60 minuter om dagen och gör det som ger resultat för honom och vet att det är viktigt att ladda upp med bra mat innan träningen. Han utgår även utifrån om han vill utvecklas och hur hans dagsform är samt om han har sovit bra.

- Du har bara en kropp och den ska hålla hela livet. Varför må dåligt när du kan må bra. Börja inte med allt samtidigt. Se över vad du kan förändra för att må bra och se över vad du äter. Börja röra på dig och investera i dig själv för att må bra. Börja med små steg och skynda långsamt. Ta hjälp av andra och våga fråga. Krångla inte till det. Om du tycker om att springa, gör det och var inte rädd att testa nya träningsformer, utan hitta din träningsform som du tycker är kul. Titta inte på vad alla andra gör. Hitta ditt sätt. Börja med en gång i veckan och du kommer må och sova så mycket bättre, avslutar Staffan.

Några andra tips:
- Träna med en kompis. Alla behöver en som peppar en.
- Ställ dig frågan: Varför rör jag på mig. Är det för att få en snyggare kropp?
- Tänk inte – gör bara.
- Träning har ingenting med utseende att göra, även om det ofta lyfts fram så i media. Att t ex ha en vältränad mage med rutor är inte fel, det är inte fel att ha det eller att vilja ha det. Så länge det är utav rätt anledning.

Staffan kommer även att föreläsa på vår kryssning den 29 november.
Läs mer om kryssningen HÄR

Text: Ann Fogelberg
Foto: Oscar Jettman