Publicerat 16 augusti 2018
När Viktor var tre år blev han diagnostiserad med diabetes typ 1. I dag är han 30 år och arbetar som ST-läkare och har lärt sig att leva med sjukdomen som är en del i hans vardag.
 

När Viktor Björnsson som treåring, var på cirkus med sina föräldrar och drack mängder med coca cola förstod hans föräldrar att något inte var som det skulle och blev oroliga. Föräldrarna tog då honom till vårdcentralen som hänvisade till akuten. Och mycket riktigt, Viktor hade diabetes typ 1 och blev inlagd på lasarettet i Växjö i ett par veckor. Väl hemma igen fick han hjälp att ta sina insulinsprutor av sina föräldrar och av personalen på förskolan.

- Det var mycket bra personal på förskolan som hjälpte mig och vid 5-6 års ålder började jag ta mina sprutor själv, säger Viktor.

När han började i första klass var det två andra som också hade diabetes i klassen. Och när han började på mellanstadiet fick även hans bästa kompis diabetes.

- Vi var då fyra i klassen som hade diabetes typ 1, så det kändes mycket tryggt, där förståelsen från personalen på skolan var stor.

ST-läkare på Barn- och ungdomskliniken
Viktor har alltid varit intresserad av hur kroppen fungerar, vilket tillsammans med hans diabetes också var en ingångsport till yrkesvalet. Han arbetar nu fjärde året som ST-läkare på Barn- och ungdomskliniken i Halland, mestadels på sjukhuset i Kungsbacka. Viktor är övertygad om att han kommer jobba mer inriktat mot diabetes efter specialistexamen om cirka ett år. I dag följer han en handfull barn och ungdomar med diabetes och ligger också i startgroparna med ett forskningsprojekt om fysisk aktivitet och diabetes.

- Det känns som ett naturligt val att hålla på med diabetes, men det är kul att vara lite bred också. Det som är intressant med patienter med diabetes är att man får följa deras utveckling och familjer genom åren, fortsätter Viktor.

Ledare på Sockertoppen
I sommar har han varit en av 19 ledare på diabeteslägret Sockertoppen.

- Jag surfade runt på nätet och hittade Robin Bryntessons hemsida av en slump. Jag läste om lägret och mailade dem om det möjligtvis fanns en plats för mig som ledare där.

I år var det femte året som han hjälpte till som ledare på lägret som i år var utanför Östersund.

- Barnen får lära sig mycket och ta eget ansvar. Samtidigt får familjerna en välbehövlig paus från diabetes. Vi har blivit som en stor

Sockertoppsfamilj där flera av barnen och ledarna har varit med i flera år. Det är viktigt att det finns så att man kan få vara ”normal” och känna att man inte är ensam med sin sjukdom. När han själv var liten fanns det inte så många läger för barn med diabetes. Han kommer ihåg att landstinget i hans län i alla fall ordnade ett läger i Rättvik med skidåkning som han fick vara med på när han var 12-13 år.

- Det är viktigt att ha sådana träffar där man kan få tips på saker som kan underlätta i livet för en diabetiker och utbyta erfarenheter. Det var så som jag kom i kontakt med insulinpump första gången, förklarar Viktor.

Tidigare hade han Libre-sensor och pump, men sedan ett år tillbaka har han Medtronic-sensor och pump.

- Jag är nöjd med mitt nya system och känner mig framförallt trygg på nätterna.

Diabetes, en naturlig del i vardagen
Viktor försöker att hålla sitt blodsockervärde på en jämn nivå mellan 4-8 då han mår som bäst. Att ha kunskap om kroppen och sjukdomen är viktigt, vilket han har haft turen att ha.

- Min diabetes har blivit en naturlig del i min vardag. Sjukdomen har inte stoppat mig, den är en del av livet. Jag vill använda den kunskapen som jag lärt mig genom åren och dela med mig av den till andra, berättar Viktor.

Under sina år med diabetes har han inte haft några komplikationer, förutom att ögonen krånglade ett tag, som lyckligtvis inte är något problem i dag.

Svängiga blodsockervärden tycker han kan vara jobbigt. Men ju mer han planerar så behöver det inte bli ett hinder. Viktor har alltid gjort allting som alla andra har gjort. Fast när han vid 15 års ålder skulle lära sig dyka var det lite problematiskt att ta med druvsocker under vattnet. Men dykintresset svalnade rätt snabbt, så det blev aldrig något problem och menar på att det mesta går bara man vill.

Varierad kost på regelbundna tider
Gällande kosten försöker Viktor att äta varierat och inte tänka på något speciellt förutom att han är sparsam med kost som innehåller snabba kolhydrater. Han försöker även att inte äta sent och rekommenderar att man inte smäller i sig en pizza innan läggdags.

- Jag äter regelbundet och tänker på vad jag stoppar i mig och undviker sötsaker. Läsk och juice går bort och godis äter jag bara någon gång ibland. Protein hjälper också till att hålla blodsockret på en jämn nivå, tillägger Viktor.

Han äter gärna fisk, kyckling, kött, vegetariskt och mycket grönsaker i kombination med kolhydrater som ris, potatis och fibrer samt fullkornsbröd. Till frukost blir det kvarg kombinerat med någon frukt och något mellanmål i förebyggande syfte. Han kollar sina värden ofta, ibland flera gånger i timmen, och ser till att stoppa i sig något eller justera insulintillförseln förebyggande så att han inte får för lågt blodsockervärde. Han tycker dock att vården inte förmedlar tillräckligt med kunskap gällande kosten.

- Jag skulle önska att det fanns fler duktiga dietister på mottagningarna runt om i landet och att familjerna fick träffa dessa regelbundet som en naturlig del i diabetesvården. Tyvärr finns det generellt för få dietister i vården och genom att fokusera mer på maten kan man vinna mycket i blodsockerkontroll.

Viktor tränar några gånger i veckan och spelade en del golf samt simmade när han var liten. Nu har han tagit upp simningen igen och börjat på crawlkurs. Han går även på gym och påpekar att fysisk aktivitet är fundamentalt, inte minst vid diabetes.

- Tillgång till sockervärden, vilket dagens teknik (CGM/FGM) ger möjligheter till på ett helt annat sätt än traditionell blodsockermätning, är ytterligare en viktig grundpelare (utöver insulin, kost och fysisk aktivitet) för framgångsrik diabetesbehandling. Detta för att understryka vikten av att man satsar mer pengar på att förebygga komplikationer istället för att betala desto mer när de väl uppstått, förklarar Victor.

För andra med diabetes rekommenderar han:

- Ha fokus på glädje och fysisk aktivitet och var nyfiken. Lär dig hur din kropp fungerar och hur du reagerar i olika situationer. Din diabetes ska inte behöva vara ett hinder, avslutar Viktor.

Text och foto: Ann Fogelberg

Läs mer om Sockertoppen HÄR