Publicerat 14 februari 2022

Den 10 februari var det baljväxtens dag. Enligt forskningen har baljväxter, som bönor, ärtor och linser en stor potential att bidra till bättre folkshälsa. 

Den 10 februari är utmärkt av FN som baljväxternas dag för att uppmärksamma råvarans potential att nå de globala hållbarhetsmålen.
Therese Zätterqvist arbetar som kommunikatör på Swedish Temptations som tillverkar Bärta – produkter på svenska ekologiska ärtor.
- På Baljväxtens dag i år 2022 ville vi lyfta ämnet folkhälsa. Det pågår mycket forskning om just hälsofördelar med att äta baljväxter världen över och allt fler kostråd innehåller en högre andel växtbaserad mat som fullkorn och baljväxter, säger Therese.

Minskar risken för sjukdomar och diabetes?
Vetenskapliga studier har påvisat en tydlig koppling mellan en kost rik på baljväxter med en lägre risk att utveckla fetma, diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, hjärtsjukdomar och stroke. Det beror på att baljväxter har ett lågt fettinnehåll, är rika på kostfibrer och högvärdigt protein samt flera vitaminer och mineraler. Genom att äta mycket fibrer saktar upptaget av kolhydrater i tunntarmen ner samtidigt som fibrerna binder vissa molekyler som har med kolesterol att göra. Detta bidrar till ett stabilt blodsocker, att mindre insulin frigörs och att risken för typ-2 diabetes reduceras.

Fiberrik kost främjar tarmfloran
- Tanken när jag drog igång Bärta var att ta fram en produkt hälsosam för både kropp och planet, därför föll valet på svenska gula ekologiska ärtor. Eftersom fiber är en så viktig del i att äta hälsosamt har jag i utvecklingen av Bärta bland annat valt att ha kvar det delikata skalet – däri sitter både fibrer och ett fantastiskt tuggmotstånd, säger Pia Qvarnström, grundare och chefskock på Bärta.
Forskningen visar att fiberrik kost även främjar tarmfloran och att de fettsyror som bildas när baljväxterna bryts ned också har antiinflammatoriska egenskaper.

Källa: Metro mode

Recept på Rostad palsternacka & grönkål med vinkokta bönor & palsternackskräm