Välsmakande och värmande varmrätt, som dessutom är hälsosam. Zucchini gör dessa färsbollar extra saftiga, och råris passar perfekt som tillbehör.

4 personer

Ingredienser:

Färsbollar

  • 250 g nötfärs
  • 1/2 st zucchini
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 st ägg
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk olivolja

Tomatsås

  • 1/2 st gul lök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 tsk olivolja
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • 200 g krossade tomater
  • 1/2 msk grönsaksbuljong
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillbehör

  • 1 dl råris

Gör så här:

1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en vid kastrull och stek löken utan att den tar färg. Tillsätt torkad basilika, tomatpuré och balsamvinäger och fräs runt i 30 sek under omrörning.

3. Tillsätt krossade tomater och buljong och låt puttra under lock i ca 5 min. Finhacka basilika till både tomatsåsen och färsbollarna och lägg åt sidan.

4. Lägg färsen i en bunke. Skölj och riv zucchinin. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur zucchinirivet.

5. Tillsätt zucchini, ägg, riven vitlök, finhackad basilika, salt och peppar till färsen. Blanda om ordentligt och forma 10 köttbullar.

6. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttbullarna runt om så att de får lite färg.

7. Tillsätt finhackad basilika till tomatsåsen och smaka av med salt och peppar. Lyft över köttbullarna till tomatsåsen och låt dem puttra i ca 7 min.

8. Servera färsbollarna med tomatsås och råris i djupa tallrikar.

Receptet är hämtat från Tasteline.